Na prodaju

NOVI MOMENTI U STAROJ PRIČI Hotel Paris, ako ne nađe kupca, na javnoj dražbi

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Bivši djelatnici se nadaju da će sud ubrzo odrediti početnu cijenu za ovu atraktivnu nekretninu u središtu Opatije i da će ukoliko se prije ne pronađe kupac - do kraja godine »na bubanj«



OPATIJA Još jednu ljetnu sezonu, hotel Paris u Opatiji koji se nalazi u samom središtu grada, dočekat će uz zatvorena vrata. Nekretnina koja je u privatnom vlasništvu tvrtke In-Mar iz Varaždinskih Toplica, traži kupca još od 2009. godine, no unatoč informacijama o tome da se uoči proljeća ove godine pojavio »zbilja zainteresiran kupac«, zasad, krajem svibnja još nema službenih saznanja o tome da je netko od navodnog »niza zagrijanih za njegovu kupovinu« doista i postigao konkretan dogovor.


Pravomoćne presude


Zatvoreni hotel koji je »črna maća« zajedno s nekad vrlo popularnom istoimenom kavanom, Opatiji nanosi višestruku štetu – objekt je ruglo u središtu destinacije, iz dana u dan sve više propada i postaje opasan za prolaznike, turistički kapaciteti u njemu su beskorisni i neupotrebljivi, a s obzirom da se tijekom proteklih godina u gradsku kasu nije mogao slijevati eventualni novac od oporezivanja objekata koji su izvan funkcije i neiskorišteni, jer još uvijek nije bilo takve zakonske mogućnosti – niti gradski proračun od ove nekretnine ne crpi baš nikakvu materijalnu korist.


Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, taoci ove nezavidne situacije su i svi radnici, odnosno bivši radnici kojima je In-Mar dužan značajne iznose novca na temelju pravomoćnih presuda iz 2012., odnosno 2013. godine. Tereza Bošnjak, Anči Brezavšček, Janja Ćorluka, Ljubica Gavranović, Marica Glassl, Stoja Ivaničić, Veljko Jeletić, Dunja Jeličić, Milka Kovačević, Davor Lohajner, Mirjana Malovrh, Radojka Marjanović, Dušana Mohorovičić, Anka Peruč, Mirjana Petrušić, Zorka Pozder, Ivan Stanić, Paulo Šebalj, Zora Škarica i Silvana Uni i dalje strpljivo čekaju isplate, u skladu s onom narodnom kako je »pravda spora, ali dostižna«. Ipak, nije tu neizvjesnost i količinu negativne energije koja se kod ovakvih situacija neminovno nakuplja, lagano izdržati…




Podsjetimo, tvrtka In-Mar iz Varaždinskih Toplica kupila je hotel »Paris« od LRH, te uz objekt koji se nalazi na jednoj od najboljih opatijskih lokacija, preuzela i obveze prema radnicima. Najave novih vlasnika su u početku bile optimistične, no osim početnih planova, a 2008. godine je na hotelu osvanula i obavijest da objekt ima građevinsku dozvolu za rekonstrukciju, uslijed krize i općenito zamršenih okolnosti – sve do danas spomenuta tvrtka iz Varaždinskih Toplica hotel nije obnovila niti uspjela postići konkretan dogovor s kupcima.


Cijeli je slučaj u više navrata »pretresan« i po medijima, no od »pariškog« novca bez obzira na sve što je izrečeno i napisano – do danas ni traga. Stoga dvadesetak bivših uposlenika hotela Paris, moli za novu šansu da još jednom kroz medije pokušaju aktualizirati svoju »tipičnu priču o Hrvatskoj danas«…



– Koliko ljudi u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću, koliko ih je dobilo otkaze… A ovo je naša priča. Želimo izraziti našu duboku ogorčenost, jer smo 2002. sramno prodani zajedno s nekretninom kao da smo obični ormari. Obećavalo nam se od strane naših rukovodioca da se apsolutno ništa neće promijeniti, samo da potpišemo nove ugovore i ništa dalje ne brinemo. No promjene su bile itekako velike, već na prvoj plaći, a zatim je uslijedio otkaz za većinu nas i završili smo nažalost na birou rada. Nadamo se da će se ova priča na kraju pozitivno završiti, ali ujedno i upozoravamo svih ako se nekada nađu u sličnoj situaciji, da ako ima drugog rješenja, ne potpisuju nove ugovore prije nego li dobro provjere sve okolnosti.


Imali smo u to vrijeme 25-30 godina staža u LRH, a zatim smo odjednom ostali bez posla, umjesto da nas eventualno preraspodijele na druga radna mjesta ili nam barem daju otpremnine. Koliko smo god ogorčeni na novog, ogorčeni smo i na starog vlasnika i želimo da se to zna. Opcija je bila – potpisati ili na biro, a to su nam sve ponudili jedne subote popodne. Nismo imali koga pitati, tražiti savjet – sve je bilo »po zakonu«, ali naša situacija sve do danas nije riješena – posvjedočili su bivši uposlenici hotela Paris.



Kupci iz Južnoafričke Republike?


– Na osnovu ročišta od 26. travnja ove godine, konačno smo uspjeli saznati kolika su dugovanja In-Mara prema banci koja je prva upisana na nekretnini hotela Paris. Taj dug prema banci iznosi oko 401.000 eura, a dug prema 20 bivših zaposlenika i trenutačno jednoj još uvijek zaposlenoj osobi iznosi oko 440.000 eura.


Kad se sve to skupa zbroji dobije se iznos od 841.000 eura koji se u svakom slučaju može nadmiriti ukoliko dođe do prodaje hotela, čak i po najnižoj cijeni. Nećemo ostati »kratkih rukava«. S obzirom da je naš slučaj star više od 15 godina, hotel će se prodavati po staroj metodi, ne putem interneta ili Fine, nego će sud direktno odrediti cijenu po kojoj će biti početna vrijednost nekretnine na klasičnoj javnoj dražbi.


Na spomenutom ročištu je bila i odvjetnica koja zastupa banku koja se izjasnila da je procjena sudskog vještaka od 6,9 milijuna eura za hotel previsoka, odvjetnički tim gđe Marko smatra da je procjena sudskog vještaka preniska, naša odvjetnica je tu negdje »u sredini«. Sud je sada uzeo dovoljno vremena da se odredi početna cijena javne dražbe za hotel Paris – jer su tri mišljenja u igri – da je cijena preniska, da je previsoka i da je »otprilike u redu«.


U dogledno vrijeme – ukoliko se u međuvremenu objekt ne proda – a kažu da je tržište »živnulo« i razgledavali su ga nedavno kupci iz Južnoafričke Republike, nadamo se da će javna dražba biti do kraja godine. Predstečajna nagodba prema rješenju iz 2015. godine, odgođena je za kraj kolovoza – kažu ex djelatnici hotela Paris, koji realnom opcijom ocjenjuju onu da ukoliko se ranije ne proda, do konca 2017. hotel Paris barem prvi puta završi na javnoj dražbi.