Tradicionalna manifestacija

NAJSLAĐI FESTIVAL Pred nama su nova tri dana opatijske čokoladne čarolije

Marina Kirigin

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Tridesetak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i BiH predstavit će jedinstvene čokoladne okuse među kojima će se naći svjetski nagrađivane čokolade, ali i egzotične recepture



OPATIJA Rekordan broj izlagača sudjelovat će na Festivalu čokolade, najslađoj opatijskoj manifestaciji koja će se održati u prvom vikendu idućeg mjeseca, od 1. do 3. prosinca. Tridesetak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i BiH predstavit će jedinstvene čokoladne okuse među kojima će se naći svjetski nagrađivane čokolade, ali i egzotične recepture poput kakaa s nektarom od agave i drugih ručno rađenih slastica s juga Meksika.


Centralno događanje bit će sajam Čokoladna čarolija koji će se održati u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner od petka do nedjelje, a na kojem će se moći kušati i kupiti slatki »izazovi za nepce«, ali i razni drugi proizvodi kao što su čokoladni likeri, med s čokoladom ili kozmetike na bazi čokolade, ističu organizatori iz TZ-a Grada Opatije.


Uz degustacije nevjerojatnih čokoladnih delicija, u sklopu Festivala čokolade održavat će se i brojni gastronomski, glazbeni, edukativni i zabavni programi u čitavom gradu s nastupima poznatih izvođača među kojima se izdvaja Nina Kraljić, hrvatska predstavnica na Eurosongu jedinstvenog vokala, kao i izvrsni Padre, Dino Antonić, klapa Mirakul, riječki zbor Sempre Allegro, Katarina Jurić i mnogi drugi.




Glazbeni programi održavat će se na terasama opatijskih hotela i ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« gdje će tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati biti »utočište« za najmlađe posjetitelje Opatije koji će moći pogledati predstave »Orašar«, »In the Wonderland« i »Palačinka mog života« te sudjelovati u radionicama izrade medenjaka i drugih slastica.



Opatijska će tržnica tijekom Festivala čokolade postati Slatki Mrkat, a uz ponudu slastica i suvenira, na tržnici će se održati izložba »Slatki recepti našeg kraja«. Posebne festivalske menije tijekom čokoladnog vikenda ponudit će i brojni opatijski restorani, konobe, hoteli i kavane, dok će wellness centri čokoladu »umiješati« u svoje tretmane.



U čokoladnim programima uživat će i oni nešto stariji, koji će također kroz radionice imati priliku naučiti nešto više o izradi pralina, temperiranju čokolade i izradi vrhunskih čokoladnih delicija na radionici »Umjetnost u čokoladi« u Kristalnoj dvorani ili svjedočiti pravom »čoko-arhitektonskom« poduhvatu u sklopu projekta Croatian Choco Concept: izradi čokoladne torte Lungomare po dizajnu Marine Prijatelj uz koju će opatijske poznate znamenitosti od čokoladnih blokova izraditi poznata kiparica Georgette Yvette Ponté.


Tu slatku opatijsku skulpturu, koja će se graditi u petak i subotu, svi će moći kušati u nedjelju u 12 sati kada će se svečano razrezati i pustiti u prigodnu prodaju. Čokoladnog Orašara radit će u Choco Landu hotela Continental vješte ruke Antonija Licitre, a na istom mjestu moći će se isprobati i neobičnu »antistres terapiju« – razbijanje i degustiranje velike čokoladne table, dok će se u suvenirnici Manufaktura moći »okusiti zvuk čokolade« zahvaljujući neobičnoj čokoladnoj gramofonskoj ploči, najavljuju organizatori.