Prilazi ordinacijama opće medicine

Mukotrpan put do zdravlja u Opatiji: Odlazak liječniku samo za one u dobroj kondiciji

Marina Kirigin

Pacijenti ili njihovi »šoferi« na koncu najčešće zakrče krug Doma zdravlja, stvarajući prometne čepove pred ulazom * Foto: V. KARUZA

Pacijenti ili njihovi »šoferi« na koncu najčešće zakrče krug Doma zdravlja, stvarajući prometne čepove pred ulazom * Foto: V. KARUZA

Do Doma zdravlja na Slatini, kao i do ordinacija u zgradi Suda, vozilom je nemoguće doći, čak i prići. Od Doma zdravlja prvi je parking udaljen dvjestotinjak metara, te treba hodati uzbrdo, a za posjet laboratoriju prijeći još 40-ak »škalina«, što nije lako čak ni mlađim bolesnicima, a kamoli osobama treće životne dobi 



OPATIJA » Za starije i nemoćne, posebno u trenutku kada su bolesni, doći do liječnika u Opatiji gotovo je nemoguća misija. Prilazi ordinacijama opće medicine u gradu koji se diči visokim standardom u najmanju su ruku nespretni, a gotovo sigurno neadekvatni. Do opatijskog Doma zdravlja smještenog na Slatini iza zgrade policije, vozilom je nemoguće prići.


Na prilazu zgradi stoji znak kako je u krug Doma zdravlja ulaz omogućen samo službenim vozilima, a prvi službeni parking, onaj uzduž glavne gradske ulice, od zgrade je udaljen oko dvjesto metara. Tu razdaljinu treba hodati uzbrdo, što je još jedan dodatni problem za sve koji moraju ići vaditi krv na prvi kat Doma zdravlja i još naći snage za četrdesetak »škalina« kako bi stigli do laboratorija.


Čak i mlađima, kada imaju virozu i temperaturu, prijeći taj put predstavlja problem, a kamoli ne osobama treće životne dobi. Upravo zato većina korisnika zdravstvenih usluga u tom objektu zanemaruje prometni znak i ulazi u krug Doma zdravlja, što redovito pred samim vratima stvara prometni čep. 


 Skup parking




Netko će reći kako bi stariji i nemoćni možda mogli imati pravo i na kućni posjet medicinskog osoblja, no veći broj takvih slučajeva zasigurno dodatno opterećuje već ionako opterećeni zdravstveni sustav. Na pitanje kako dolazi do laboratorija, Opatijka Norma Srbulj Tuliak odgovara – vrlo teško. Najviše joj smeta to što u blizini ne postoji adekvatno parkiralište, ali i to što najbliži parking nije jeftin. 



Zaprimaju li djelatnici opatijskog Doma zdravlja pritužbe zbog neadekvatnih prilaza ordinacijama i laboratoriju i što oni u vezi s tim mogu učiniti? – pitali smo voditeljicu opatijske ispostave Doma zdravlja PGŽ-a, Sonju Bačić Požgaj.   – Istina je da je pristup Domu zdravlja neadekvatan. Svjesni smo tog problema, no nažalost tu ne možemo ništa učiniti. Pismene pritužbe zbog navedenih prometnih problema nismo imali, a sve što je u našoj moći pokušavamo riješiti. Tako smo prije dva dana na prijedlog jedne osobe s invaliditetom, odredili i označili parkirno mjesto za osobe s invaliditetom pred ulazom u Dom zdravlja. Ovi problemi nestat će tek izgradnjom novog doma zdravlja pa se nadam da će se on u dogledno vrijeme izgraditi – rekla je voditeljica ispostave.


  Uz samu Novu cestu u zgradi Zdravstvene stanice smještena je pedijatrija, ordinacija opće medicine, ginekološka ordinacija… Iako je pristup toj zgradi puno prikladniji, obližnje malo parkiralište sa svega petnaestak mjesta se naplaćuje. Za velikih gužvi u ordinacijama ponekad treba čekati i dva sata, a za isto toliko vremena parking treba platiti 10 kuna.  

Opasno »iskrcavanje«


Posebno teško je stići u ordinacije koje se nalaze u zgradi opatijskog suda. Parkiralište u okruženju suda namijenjeno je djelatnicima suda i zbog toga je nemoguće autom doći do ordinacija. Da bi stvar bila teža, ne postoji ni mjesto gdje se može primjerice stariju, nemoćnu i bolesnu osobu iskrcati iz automobila jer je pomična rampa praktički postavljena uz sam rub glavne ceste.


Pokušaji vozača automobila da na trenutak stanu pored pomičnog čunja kojim je ograđeno dvorište suda i omoguće starijoj osobi izlazak iz auta i odlazak k liječniku, situacija je koja se vrlo često događa na cesti u čijoj se blizini nalazi opasan i nepregledan zavoj pa je pitanje vremena kada će se na tom dijelu ceste dogoditi neka ozbiljnija nesreća. 


  – Prilazi laboratoriju i ovim ordinacijama smještenim u zgradi opatijskoga suda su zaista potpuno neadekvatni. Trebalo bi se omogućiti korisnicima zdravstvene usluge koji u većini slučajeva k liječniku dolaze jer su bolesni, da parkiraju vozilo u neposrednoj blizini ambulante. Mislim da ovakvi zahtjevi nisu stvar komoditeta, već potrebe – rekao je jedan korisnik zdravstvene usluge u vološćanskoj ambulanti.