Upitan dobar standard

‘Može se, ali treba imati volje’: Osjećaju li Opatijci da žive u jednom od najbogatijih gradova?

Marina Kirigin

Statistike kažu da se u Opatiji živi bolje nego u mnogim drugim gradovima / Foto Marin ANIČIĆ

Statistike kažu da se u Opatiji živi bolje nego u mnogim drugim gradovima / Foto Marin ANIČIĆ

Tako misli obrtnik Giancarlo Major, dok osobe starije životne dobi i oni koji se bave njihovim problemima tvrde da je, unatoč statistici, život u gradu pod Učkom, kao i ostatku države, iz dana u dan sve teži jer je posla manje, a troškovi života su sve veći



OPATIJA – Nedavno objavljena studija Instituta za javne financije otkriva kako je Opatija četvrti najbogatiji grad u Hrvatskoj, mjereno prihodom po »glavi« stanovnika u 2016. godini. S oko 113 milijuna kuna prihoda, odnosno 9.680 kuna po stanovniku, Opatija se svrstala odmah iza prvoplasirane Novalje, drugoplasiranog Novigrada i trećeplasiranog Umaga, a ispred nekih razvikanih turističkih destinacija kao primjerice Dubrovnika, Malog Lošinja…


Prema navedenoj studiji, najbogatiji Grad Novalja uprihoduje čak 13.702 kune po stanovniku, odnosno oko tri i pol tisuće kuna više nego Opatija. Osjećaju li se kao žitelji jednog od najbogatijih hrvatskih gradova i kakav je njihov životni standard – upitali smo stanovnike grada pod Učkom koji su davali potpuno oprečne odgovore. Jedni tvrde kako se na životnom standardu ne osjeti to bogatstvo, a drugi pak tvrde kako je Opatija, grad o kojem mnogi sanjaju kao najpoželjnijem za život, zaista takvo mjesto.


»Lako vama«, ali…


Opatijski obrtnik Giancarlo Major Tac tvrdi kako je životni standard u Opatiji izuzetno dobar, a kako on taj standard osjeća upravo kroz posao kojim se bavi.




Giancarlo Major Tac / Foto Roni BRMALJ


Giancarlo Major Tac / Foto Roni BRMALJ



– Obrtnik sam već godinama, sada otvaram još jednu tvrtku, za što sam dobio poticaj Grada Opatije. U ovom gradu se može raditi i živjeti, samo za to treba imati volje. Međutim, moj jedini problem je što ne mogu pronaći ljude koji će raditi, odnosno koji žele raditi. Vjerujte da mnogi sanjaju o životu u Opatiji. Jedno vrijeme poslom sam bio vezan uz Split, kada tamo spomeneš Opatiju, samo dobiješ odgovor »lako vama« – govori opatijski obrtnik.


S takvim se mišljenjem ne slaže Rajka Mušćo, voditeljica opatijskog Kluba 60+. Suočena s brojnim problemima osoba treće životne dobi, članova opatijskog društva, kaže kako je život u Hrvatskoj, pa tako i u Opatiji, iz dana u dan sve teži.


Rajka Mušćo / Foto Roni BRMALJ


Rajka Mušćo / Foto Roni BRMALJ



– Starije osobe s kojima provodim velik dio vremena, imaju tek za golo preživljavanje. Nažalost, puno je obitelji čiji mlađi članovi nemaju posao i ne rade, pa cijele obitelji žive od jedne mirovine. Zato želim pohvaliti nedavno uvedene gradske programe kojima će opatijski umirovljenici dva puta na godinu dobiti 500 kuna i bit će im plaćeno dopunsko osiguranje.


Penzije premale


Standard ne može biti dobar dok su nameti veliki i dok god cijene u trgovinama rastu, a plaće i mirovine ostaju iste – rekla je Mušćo, ističući da bez obzira na tešku ekonomsku situaciju mnogi žitelji starije dobi ne potraže pomoć.


– Čini se kako su ljudi u nekim situacijama preponosni, pa iako su gladni ne odazovu se na donatorske ručkove koje od nedavno organizira Crveni križ Opatija zahvaljujući mladom donatoru, ugostitelju Kristijanu Brki koji je ujedno i pokretač projekta. Na te donatorske ručkove pozvali smo 300 osoba, a odaziv nije prevelik – rekla je Mušćo.


Nikola Krivokuća / Foto Roni BRMALJ


Nikola Krivokuća / Foto Roni BRMALJ



Opatijski umirovljenik Nikola Krivokuća tvrdi kako on ne osjeća da živi u jednom od najbogatijih gradova u Hrvatskoj. Tvrdi da su penzije premale, da istovremeno sve poskupljuje, pa da je sve drugo što Opatija nudi manje važno. Kaže kako na Opatiju nema konkretnih primjedbi, međutim kako većinu svog vremena provodi u šumi u lovu, da se odmakne od ljudi.