Zaboravljene navade

Moderno vrijeme potiskuje stare običaje: Priprema zimnice više nije u modi

Marina Kirigin

Kako sačuvati »komadić ljeta« u staklenci - opatijska placa na dodiru ljeta i jeseni / snimio M. ANIČIĆ

Kako sačuvati »komadić ljeta« u staklenci - opatijska placa na dodiru ljeta i jeseni / snimio M. ANIČIĆ

Dva su neizostavna sastojka zimnice marmelada i salsa od pomidora čija je priprema u nekim domaćinstvima i dalje aktualna, ali danas djeca uglavnom i ne znaju što je to zimnica



 Sjećate li se onog mirisa koji ispuni kuću u ranu jesen, u vrijeme pripreme zimnice? Sjećate li se none oko šparheta dok spravlja marmeladu ili kuha salsu? Sjećate li se nabavke domaćih proizvoda, proizvoda iz vrta i stvaralačkog zanosa nonića i roditelja da odabrane proizvode preobraze termičkom obradom te na taj način sačuvaju komadić ljeta u staklenci. Sve to je nekad predstavljalo pripremanje zimnice.


No, dolaskom modernijih, internetskih vremena, takvih druženja u kuhinji danas je sve manje pa i ne čudi da je najmlađima riječ zimnica gotovo u potpunosti strana. Zbog različitih marketa i trgovačkih centara punih proizvoda, zaokupljenosti silnim poslovnim obavezama, ali i manjka domaćih proizvoda, mnogi su odustali od pripremanja zimnice.


Skupi domaći proizvodi


Još rijetko koje domaćinstvo na Liburniji čuva tradiciju pripremanja hrane za zimu, a to je potvrdila i anketa među građanima Liburnije.




– Niš ne delan i niš mi ne treba aš san sama. Dok je familija bila na okupe smo delali zimnicu. Sada još samo moja sestra dela marmeladu pa mi da jenu teglicu, ča mi je dosta, a sve ostalo kupin – rekla je Klaudija Rubeša iz Matulja, a slično je odgovorila i njezina sumještanka Sofija Baričević.


– Od kada su deca šla ća, niš ne delan aš mi se ne splati. Slatko ne jin, se friško kupin. Sada san se za gospu zapisala – našalila se Baričević.


Ni Ivana Miculinić s Grobnika više ne radi zimnicu, a kao razlog navodi nedostatak domaćih proizvoda.


– Nekad sam proizvode za zimnicu nabavljala iz Slavonije, Like, Grobnika, a danas tih domaćih proizvoda više nema jer naša poljoprivreda nije cijenjena. Ono malo domaćih proizvoda što se nađe je izuzetno skupo pa se onda ne isplati, zato je lakše postalo kupiti smrznuto u marketu – rekla je Miculinić.


Po kiseliš u trgovinu


I dok jedni više uopće ne spremaju zimnicu, postoje i oni koji ne žele da se tradicija zatare.


– Kiseliš više ne delan, ali delan marmeladu od šljiva i smokava. Za sve ostalo niman vremena aš treba puno šoldi zaslužit – rekla je Sanja Vučković iz Rukavca.


– Nekad smo užali delat zimnicu, a danas ju je jednostavnije kupit. Nekad smo delali i kapuz i repu, a sada ih kupimo vakumirane. Moja žena još jedino spravlja marmeladu od šljiva, a kako va vrte imamo pomidori, storimo i salsu. Va vrte imamo i kompir tako da je to sve ča spravimo – kazao je Vojmir Aničić iz Pobri.