Za otvorenje spreman

Moderan vrtić po mjeri novih generacija: Obišli smo novosagrađeni kompleks na Punta Kolovi

Srđan Brajčić

Foto Srđan Brajčić

Foto Srđan Brajčić

Danas u 12 sati bit će otvoren novi vrtić uz prisustvo predstavnika lokalne i državne vlasti. Vrtić čini kompleks od pet povezanih zgrada iznad Nove ceste, s prostranim odjeljenjima punim igračaka i didaktičkih pomagala, a njegova najveća prednost je dvorište, tj. prostrani travnjaci s puno sprava za igranje



OPATIJA Novi opatijski dječji vrtić Punta Kolova je izgrađen, jučer su obavljeni još i oni završni radovi čišćenja i uređenja, i kompleks od pet zgrada, ukupne površine 2.160 četvornih metara, čija je vrijednost oko 42 milijuna kuna, spreman je za svečanost otvorenja. Naime, danas s početkom u 12 sati počet će ceremonija otvorenja prvog vrtića u povijesti Opatije koji je izgrađen namjenski, za potrebe predškolskog odgoja djece, na kojoj će sudjelovati predstavnici lokalne i državne političke vlasti.


Foto Srđan Brajčić


Foto Srđan Brajčić



Domaćin je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, a njegova zamjenica Vera Aničić najavljuje da u Opatiju dolaze ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, pomoćnik ministrice obrazovanja i znanosti Momir Karin, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić.





– Dakle, sve je spremno za otvorenje prvog namjenski izgrađenog vrtića u Opatiji koji može pohađati 200 djece, čime je Opatija dugoročno riješila pitanje predškolskog odgoja. Ove godine upisano je njih 152, najavila je jučer zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić.


Vrtić Punta Kolova zapravo sačinjava kompleks od pet povezanih zgrada koje su sagrađene iznad opatijske Nove ceste.



Iako je lokacija izazivala dosta kontroverzi, odnosno govorilo se da je previše udaljen od središta grada, ne može se osporiti da i to ima svojih prednosti, pa je novi vrtić smješten na pitoresknom mjestu, odakle se pruža spektakularan pogled na Kvarnerski zaljev.


Top dvorište i travnjaci


Unutrašnjost vrtića je prostrana, a ostakljena istočna strana zgrada omogućava da prostorije imaju puno dnevnog svjetla.


Naizgled zgradom dominiraju hodnici, ali i taj dio zgrade osmišljen je sukladno potrebama djece. Hodnici su naime široki i dugi, tako da su djeca dobila nove prostorije za igru. 


Odjeljenja su također prostrana, s puno dječjih igračaka i didaktičkih pomagala, što će se zasigurno svidjeti opatijskim mališanima.



No najveća prednost opatijskog vrtića, ako će se gledati iz kuta mališana, jest golemo dvorište, to jest prostrani travnjaci s puno dječjih sprava za igranje. Taj dio vrtića bit će omiljeno mjesto za boravak opatijske djece kojoj će predškolsko razdoblje zasigurno ostati u lijepom sjećanju. 


Nema neupisanih


Vrtić na Punta Kolovi s radom počinje u ponedjeljak, 3. rujna i upisana su sva opatijska djeca. Nova zgrada vrtića omogućila je da ove pedagoške godine u Opatiji bude upisano 92 djece više u odnosu na lanjsku. Drugim riječima, u Opatiji nema neupisane djece u dječji vrtić, što je hvalevrijedan primjer s obzirom na vrtićke kapacitete u susjednim jedinicama lokalne samouprave. 



Svi zainteresirani za opatijski vrtić pozvani su da ove subote dođu na Punta Kolovu, kad će od 10 do 16 sati biti moguće razgledati cijeli kompleks. Osim toga, treba podsjetiti da će s novom predškolskom godinom početi i pilot-projekt opatijskog city busa koji će voziti na relaciji Slatina, Punta Kolova, novi dječji vrtić, naselje Zora, Nova cesta, Tošina, Škrbići, tržnica. City bus vozi od 6 do 17 sati, s polaskom sa Slatine.



– Vrtić na Punta Kolovi moderno je zdanje, projektirano i izgrađeno prema najvišim pedagoškim, energetskim i ekološkim standardima – pojasnila je zamjenica gradonačelnika Aničić, koja navodi da se potpisuju i ugovori s novim zaposlenicima opatijskog Dječjeg vrtića.


Naime, golemi kompleks dječjeg vrtića na Punta Kolovi tražio je veći broj zaposlenika. Primljeno je novih 14 zaposlenika, tako da će u dječjem vrtiću raditi ukupno 46 odgojitelja i tehničkog osoblja. 



Vrtić ima 12 odgojnih skupina, od čega je šest jasličkih, četiri vrtićke, jedna za talijansku manjinu i jedna za učenje talijanskog jezika. Uveden je također dvosmjenski rad, tako da će vrtić biti otvoren od 6 do 21 sat. 


Sve u svemu, opatijski vrtić omogućit će posve nove uvjete za rad odgojitelja, kao i brojne mogućnosti za djecu i njihove roditelje.