Antonja i u Lovranu

Mižerko je uz prazne boce – bogat pust

Aleksandra Kućel Ilić

U Lovranu visi Mižerko koji oslikava stanje u Hrvatskoj.../ Snimio Marin ANIČIĆ

U Lovranu visi Mižerko koji oslikava stanje u Hrvatskoj.../ Snimio Marin ANIČIĆ

Jerko Gudac i Edvard Primožić u galeriji Laurus izlažu fotografije na temu pusta i pusneh užanci, a In bambo veritas slavi 20 godina



LOVRAN  Antonja je označila početak karnevala diljem Liburnije, pa tako i u Lovranu, a podizanju pusta koji ove godine simbolizira »krizu i mizeriju« prethodila je tradicionalna povorka koja je uspješno održana bez obzira na nepovoljne vremenske prilike koje su je pratile.


Karnevalsku zastavu Lovrana nosili su članovi Pusnog društva Toronjera, u pratnji Udruge In bambo veritas i Žejanskih zvončara, te Puhačkog orkestra Lovran. Na Trgu slobode je obješen pust, te je lovranski načelnik Alan Sanković predao ključeve Općine Lovran u ruke maškara, a preuzela ga je Dolores Žeko iz Toronjere.


Uz tonove pusne himne Toronjere i svirku Bonace podijeljene su fritule i kuhano vino, dar lovranskog restorana Kvarner, a na prvoj ovogodišnjoj maškaranoj fešti okupilo se za sam početakdosta ljudi, što je znak i da će cijeli karneval vjerojatno biti odlično posjećen.




   Iza podizanja pusta u galeriji Laurus je bilo otvorenje prigodne karnevalske izložbe u organizaciji Zajednice Talijana Lovran, a riječ je o fotoizložbi na kojoj su se dva člana Zajednice Talijana predstavila fotografskim materijalom na temu pusta i pusneh užanci.


Jerko Gudac i Edvard Primožić tako su izložili svoje fotografije na kojima su ovjekovječeni nezaboravni trenuci lovranskog karnevala, a u dijelu izložbe predstavljene su i fotografije lovranske Udruge maškara In bambo veritas, u povodu 20 godina postojanja. Nazočne je pozdravio predsjednik Zajednice Talijana Općine Lovran Fausto Abram, a nekoliko riječi o svojim radovima dali su i sami autori izložbe, te Željko Petričić iz Udruge iz In bambo veritas.


   Radovan Trinajstić je uime Toronjere i akcije koje je pokrenuta skupa s komunalnom tvrtkom Stubica, apelirao na mještane da pomognu u prikupljanju povijesne građe, starih fotografija o maškarama u Lovranu i to zbog pripreme izložbe i buduće fotomonografije.


   – Molim sve prisutne da pomogu u prikupljanju građe, a tijekom godine će se obilaziti teren – najavio je Trinajstić. Izložba će se u galeriji Laurus moći pogledati sve do kraja pusta, odnosno do 18. veljače.


   Antonja u Lovranu je zaključena uz kratka zabavu maškara na trgu uz duhovit komentar kako je ovogodišnji pust Mižerko zapravo jako bogat jer ima puno praznih boca, a »svaka je vredna po pol kuni«…