Liburnija parking

Ministarstvo gospodarstva ukinulo odluku inspekcije: Dnevne karte za parking ipak nisu nezakonite?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Na rješenje tržišne inspekcije iz listopada 2015. kojim je bilo zabranjeno izdavanje dnevne karte, žalbu je uložio Liburnija parking, te ju je prihvatilo drugostupanjsko tijelo Ministarstva



OPATIJA Poništeno je rješenje tržišne inspekcije kojim je sredinom  listopada prošle godine tvrtki Liburnija parking iz Opatije zabranjeno izdavanje takozvane dnevne karte u slučaju kad su vlasnici vozila prekoračili vrijeme plaćenog parkiranja. Naime, kada je svojevremeno Ustavni sud ukinuo korištenje ugovorne kazne kao načina za prisilnu naplatu parkinga, koncesionari, pa tako i ovaj opatijski, uveli su već spomenute dnevne karte koje se pprimjenjuju ukoliko je korisnik usluge parkinga prekoračio vrijeme za koje je platio ili primjerice nije platio parkiranje na označenoj površini.


U međuvremenu, rješenjem inspekcije u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, takva je praksa proglašena protuzakonitom.


Javna djelatnost


Drugim riječima, koncesionarima je dozvoljeno da naplaćuju samo onaj iznos koji odgovara vremenu koliko je vozilo stvarno bilo parkirano na nekom od parkirališta pod naplatom. Dnevna karta je prema takvoj odluci bila prihvatljiva samo u situaciji kada korisnik uopće nije platio parkiranje, ali ne i u slučaju kada bi vremenski prekoračio plaćeni iznos. 





Dnevna karta u načelu se odnosi na maksimalan broj sati provedenih na parkiralištu, a u Opatiji njezin iznos varira ovisno o zoni u kojoj je vozilo parkirano i dobu godine, budući da su cijene izvan sezone niže od onih u najprometnijem dijelu godine. Tako za dnevnu kartu treba izbrojiti, ovisno o mjestu na kojem se parkiralo i mjesecu kada je to bilo, između 30 i 160 kuna.



Na spomenutu odluku žalio se opatijski Liburnija parking, te u žalbi naveo kako je pružanje usluga parkiranja javna djelatnost uređena odlukom jedinice lokalne samouprave, te kako u konkretnom slučaju Liburnija parking postupa prema Općim uvjetima organizacije i naplate parkiranja koje donosi Grad Opatija. Žalbu je prihvatilo drugostupanjsko tijelo Ministarstva gospodarstva, te odlukom donesenom na kraju 2015. godine poništilo nalaz inspektorata.


Zone i sezona


Za komentar novonastale situacije zamolili smo Vladu Leonija, »glavnog i odgovornog« u Liburnija parkingu d.o.o.


– Informacija koju imate, da je rješenje tržišne inspekcije ukinuto rješenjem  drugostupanjske komisije, je točna. Dnevne karte nisu ponovo uvedene, budući da se one nisu nikada niti ukidale. Što se tiče iznosa, oni su različiti u pojedinim zonama, sezonskom dijelu godine i sve te informacije objavljene su na našim i gradskim  web stranicama.


Komentar na ovu situaciju je sljedeći: Liburnija parkingu napravljena je nemjerljiva šteta, ne samo u financijskom već i u moralnom smislu. Naime, proglasiti nečiji rad nepoštenom praksom, a u stvarnosti je on temeljen isključivo na zakonu, legalno donesenom od strane Grada Opatije, smatramo nevjerojatnim presedanom – rekao jeVlado Leoni iz Liburnija parkinga d.o.o.