Dječiji vrtić Matulji

Mići domaći festival: Najmlađi širili krugove prijateljstva i tradicije

Srđan Brajčić

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Uz domaćine, u programu su sudjelovali i vrtićarci iz Vrbnika, Delnica, Žminja, Viškova, Bakra i Višnjana, a želja je organizatora da povežu djecu iz čitave Hrvatske kako bi zajedno prezentirala tradicijsku kulturu



MATULJI Sportska dvorana u Matuljima okupila je jučer pravo mnoštvo djece, na drugom izdanju Mićeg domaćeg festivala kojeg organizira Dječji vrtić Matulji. Ravnateljica matuljskog vrtića Jelena Stepić ističe da postoji velika želja da ovaj festival domaće pjesme, riječi i stiha postane tradicionalni, da i ubuduće okuplja, kao dosad, svu djecu i ljude dobre volje koju su spremni čuvati, njegovati i promovirati tradiciju kraja u kojem žive.


– Svi znamo da sjeme dobrih navika koje posijemo u predškolsko doba ostane sačuvano za cijeli život – kaže ravnateljica Stepić i dodaje da je njegovanje domaće riječi i tradicije oduvijek prisutno u svim ograncima Dječjeg vrtića Matulji.


Mići domaći festival ujedno slavi 38. godišnjicu otkako je otvorena nova zgrada vrtića u Matuljima, a pripremajući ovaj slavljenički događaj, otkriva Stepić, djeca su ponovno pokazala silnu volju, radost i entuzijazam. Posebnu podršku dali su njihovi roditelji.




Gosti iz Istre i Delnica


Uz domaćina Dječji vrtić Matulji, u programu Mićeg domaćeg festivala sudjelovala su i djeca iz drugih vrtića: »Katarina Frankopan« Krk – podružnica Vrbnik, »Hlojkica« iz Delnica, »Rapčići« iz Žminja, Viškovo, Bakar i Višnjan.


– Naša je želja da povežemo djecu širom Hrvatske, da zajedno prezentiramo tradicijsku kulturu. Prošle godine pozvali smo vrtiće iz našeg okruženja, a ovog puta su stigla još i djeca iz Istre i Gorskog kotara. Na žalost, djeca iz Pazina su se razboljela pa su morali otkazati svoj dolazak. Ali svi su se oni rado odazvali našem pozivu – kaže Jelena Stepić i ističe da Dječji vrtić Matulji uključen u veliku zajednicu Eko-škola od 2010. godine tako da osim očuvanja okoliša intenzivno radi na očuvanju tradicije kraja i čakavskog narječja.


Četiri čakavske slikovnice


Stepić ujedno podsjeća na to da je matuljski vrtić tijekom proteklih godina uz pomoć sponzora objavio četiri slikovnice na čakavštini: »Besedi ka deca rabe va našeh vrtićeh«, »Užanci i blagdani ki se štimaju va našeh vrtićeh«, »Štorija od hrani va vrtiće« i »Kad lapiš zatanca«, a 2014. i 2015. godine izdali su i prigodne kalendare.


– Za ostvarenje našeg velikog projekta i očuvanje tradicija krajeva u kojima živimo, za širenje krugova prijateljstva i povezivanja različitih sredina koje su spremne svoja iskustva podijeliti i upoznati nas s običajima, pjesmama i plesovima svoga kraja, trebala su nam određena financijska sredstva. Zahvaljujemo svim donatorima koji su prepoznali značaj naše manifestacije i omogućili nam da snovi postanu stvarnost – poručila je ravnateljica Jelena Stepić.