Burna sjednica

Matuljski vijećnici srušili prirez i više cijene vrtića

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Na proračun je stiglo čak 80 amandmana, od čega su 72 amandmana bila ona Kluba vijećnika liste Grupe birača Željka Grpca. Na kraju je Grbac povukao te amandmane i predao usmeno šest novih kojima je, između ostaloga, smanjen iznos za namirnice i energiju u dječjem vrtiću



MATULJI Nakon 20-minutne odgode početka sjednice, potom pet sati zasjedanja s nekoliko stanki i nekoliko promjena dnevnog reda, matuljski vijećnici usvojili su proračun za 2018. godinu s nizom amandmana Kluba vijećnika liste grupe birača Željka Grpca. Matuljski vijećnici, odnosno većina koju čini HDZ, Živi zid, Unija Kvarnera, AM, nezavisna lista Željka Grpca, glasala je protiv uvođenja prireza, ali i protiv povećanja cijena usluge u Dječjem vrtiću »Matulji«.


Načelnik Matulja Mario Ćiković objasnio je kako se povećanje sufinanciranja cijene boravka djece u vrtiću predlaže kako bi se proširili kapaciteti DV-a »Matulji« u Brgudu, a zbog iskazane nužnosti roditelja te da je zbog toga potrebno zaposliti nove ljude. No, sada je upitno hoće li se u idućoj godini pronaći sredstva za proširenje kapaciteta ili će i dalje veliki broj djece ostati neupisano u odgojnu ustanovu.


(Ne)zakoniti amandmani 


U materijalima vezanima uz proračun matuljski vijećnici imali su gotovo 80 amandmana, od čega su 72 amandmana bila ona Kluba vijećnika liste Grupe birača Željka Grpca. Međutim, na početku rasprave o proračunu vijećnik Grbac povukao je svih svojih 72 amandmana i predao usmeno šest novih. Svi amandmani su usvojeni, dok oni predlagača Kluba vijećnika SDP-HSU nisu dobili potrebnu većinu. Prijedlog vijećnika SDP-a Slobodana Juračića da se 243.000 kuna rezerviranih za naknade vijećnika prenamijene za plaće zaposlenika u matuljskoj knjižnici i dječjem vrtiću, nije prihvaćen.




S druge strane amandmani Grpca su prihvaćeni, iako je načelnik Ćiković za nekoliko amandmana tvrdio da nisu u skladu sa zakonom te ih je iz navedenog razloga odbio prihvatiti. Bez obzira na načelnikovo neprihvaćanje, devet ruku (AM, Unija Kvarnera, Živi zid, HDZ, Nezavisna lista Željka Grpca) podržalo je amandmane. Juračić je uoči izglasavanja posljednjeg amandmana rekao kako je načelnik dužan, s obzirom na to da sumnja u nezakonitost amandmana, dati prijedloge da ih ocijeni državna uprava.


– Radi li državna uprava u ovoj državi, vidjet ćemo. Ako je ovako prošao Horvatinčić, možda mogu proći i ovakvi amandmani – rekao je Juračić. U neispravnost amandmana posumnjao je i Dean Frlan (SDP) koji je rekao da, iako bi se složio s nekim prijedlozima, da bi trebalo itekako provjeriti je li preraspodjela napravljena prema propisima.


Drastično rezanje 


Matuljski proračun, koji je ove godine znatno manji od lanjskog zbog nove porezne reforme, a zbog čega je načelnik već na posljednje tri sjednice predlagao da se poveća komunalna naknada, uvede prirez te poveća cijena vrtića kako bi se zadržao postojeći standard, Klub vijećnika Željka Grpca dodatno je korigirao. Svojim amandmanima Grbac je »rezao« troškove. Smanjio je za 30.000 kuna stavku za izgradnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, zatim za gradnju i uređenje igrališta za 50.000 kuna te za oborinsku kanalizaciju za 10.000 kuna. S druge strane udruge u sportu dobit će 28.500 kuna više, a sredstva su oduzeta Danima sporta Općine Matulji (17.000 kuna) i manifestacijama po mjesnim odborima (11.500 kuna). »Izbrisana« je amandmanima i stavka za dionice u Žičari Učka, zatim za intelektualne usluge u radnoj zoni Miklavija, kao i u projekciji stavka planirana za Multimedijalni centar.


– Vjerujem da se većina nas slaže da je ovakav koncept Dana sporta kao i sufinanciranje sportskih aktivnosti u MO-u totalno promašena stvar i da se ta sredstva mogu puno bolje iskoristiti sufinanciranjem rada klubova s mladima, odnosno organiziranjem sportskih susreta registriranih klubova – pojasnio je Grbac, a bez obzira na obrazloženje zamjenice načelnika Eni Šebalj kako se ukidaju sredstva izuzetno prihvaćenoj manifestaciji i objašnjenjem kako se tim novcem financiraju pehari i medalje na tim manifestacijama, amandman je prošao.


Najveća rasprava povela se oko posljednjeg amandmana Kluba vijećnika Željka Grpca kojim se predlagalo smanjenje iznosa za namirnice i energiju za dječji vrtić te za rad psihologa u osnovnoj školi, kao i novac za Zvončarsku smotru. To je posebno zasmetalo vijećnicima PGS-a i SDP-a.


Zagrabili u vrtić 


– Ne mogu vjerovati da smo zagrabili u namirnice djece u dječjem vrtiću, pa ćemo vidjeti – ako budu lačni, ćemo im dodat još. Energija – smanjit ćemo im grijanje, pa ako se budu prehladili, ćemo im vratiti – rekao je Dean Frlan (SDP), a potom ga je predsjednik Vijeća Darijan Buković prekinuo tvrdnjom da to nema veze s raspravom.


– Sjedite li na ušima ili samo glumite. Ako uložite »x« novaca u obnovu vrtića, a sljedeće godine dižete troškove energije, onda niste napravili energetsku obnovu, nego ste bacili novac u smeće – rekao je Buković, a Frlan tražio da završi misao te zamolio predsjednika Vijeća da mu ne upada u riječ.


– Mene samo zanima je li ovo smanjenje temeljeno na kalkulaciji ili samo odokativno – rekao je Frlan, a Buković nastavio »zastupati« Grpca, navodeći kako je predlagač amandmana Grbac naglasio na početku rasprave kako su predložene stavke na razini onih u 2016. i 2017. godini. Na kraju je sam Grbac korigirao dio toga amandmana pa će tako u proračunu ipak ostati nešto kuna za rad psihologa i Zvončarsku smotru. Međutim, upola manje nego što je to predvidio matuljski načelnik.