Dani zdravlja i kulture

Matuljski umirovljenici skuhali najbolji kapuz

Ana Marmilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Održane su radionice i predavanja, sajam ekoloških proizvoda, natjecanje u kuhanju najboljeg kapuza, a volonteri Crvenog križa mjerili su građanima krvni i očni tlak, šećer i indeks mase. Danas slijedi radionica »Time to relax«, a sutra Dječji dan zdravlja s nizom zanimljivih sadržaja i predstavom »Bonton ili kako pristojno provesti dan«



MATULJI U Matuljima je tijekom cijeloga tjedna, još od protekle subote aktualna manifestacija Dani zdravlja i kulture. Održane su radionice i predavanja, kao i sajam ekoloških proizvoda na kojemu su se okupili i svoje proizvode predstavili brojni OPG-ovi s područja Hrvatske i Slovenije.


Davor Ćiković od prošle godine proizvodi prirodna sredstva za čišćenje. – Pero postoji godinu dana, a radi se o potpuno prirodnim proizvodima za čišćenje čiji su sastojci antialergijski i biorazgradivi – rekao je.Resul Maliki na Učki ima 600 ovaca, a već je njegov otac, sedamdesetih godina kad se doselio iz Makedonije, počeo proizvoditi ovčji sir.

– Prije rata smo imali 1.700 ovaca. Ja sam u ovom poslu od devedesetih, a proizvodimo isključivo 100-postotni ovčji sir, dodao je vlasnik OPG-a Maliki.


Savjeti o prehrani


Vrijedne volonterke opatijskog Crvenog križa zainteresiranim su građanima mjerile krvni tlak i razinu šećera u krvi. Posjetitelji su mogli i izmjeriti indeks tjelesne mase, provjeriti očni tlak, pregledati madeže, kao i poslušati vrijedne savjete o zdravoj prehrani.




Održano je i natjecanje u kuhanju najboljeg kapuza, a pobijedila je Udruga umirovljenika Matulji. Drugo mjesto je osvojio Tim Občine Ilirska Bistrica, treće mjesto Udruga antifašista, dok su timovi Kluba 60+ i Udruge branitelja nagrađeni utješnim nagradama. Kako je istaknula Sonja Vlah, tajnica Udruge umirovljenika Matulji, »na kraju svatko nešto dobije.«


Sutra Dječji dan


Zainteresirani i dalje mogu prisustvovati nekoj od radionica koje se održavaju u Vijećnici Općine Matulji. Primjerice, održana je radionica »Kroz pričanje priča do svoje priče« pod vodstvom psihologinja Paule Bogović i Duške Car Drljača, a danas, u petak je na rasporedu radionica »Time to relax« pod vodstvom Nataše Jelenić Herega.


U subotu se u Centru primarne zdravstvene zaštite u Matuljima održava Dječji dan zdravlja s početkom u 10 sati. Upravo tada počinje i dječja predstava »Bonton ili kako pristojno provesti dan« koju izvodi glumac Kristijan Ugrina. Najmlađi će imati priliku naučiti kako biti hrabar kod doktora i zubara, kako smiksati zdravi smoothie, a Udruga Foliot će pokazati kako postati Zeleni Master Chef.