Matuljske ljetne večeri: Amfiteatar je cijelo ljeto pucao po šavovima

Srđan Brajčić

Program u Amfiteatru odlično je prihvaćen. Osim kapacitetom posjetitelji su bili oduševljeni i koncepcijom prostora Jankovićevog dolca koji uključuje zelene površine, šetnicu, dječje igralište te fitness na otvorenom, rekla je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, dodajući da su zadovoljni bili i izvođači koji su vrlo pohvalili akustiku



MATULJI Općina Matulji ove je godine prvi put Matuljske ljetne večeri u cijelosti održala u Amfiteatru koji je otvoren u kolovozu prošle godine. Matuljske ljetne večeri završene su, a zamjenica općinskog načelnika Eni Šebalj ističe da je program u Amfiteatru odlično prihvaćen.


Kapacitet


– Kapacitet Amfiteatra koji na cjelokupnom prostoru može primiti sveukupno 6.000 gledatelja, od čega se 2.000 odnosi na prostor predviđen za kulturna događanja, a 4.000 predviđen je za sportske manifestacije, oduševio je sve one koji su se prvi puta našli u ovom novom prostoru. Osim kapacitetom posjetitelji su bili oduševljeni i koncepcijom prostora Jankovićevog dolca koji uključuje i zelene površine, šetnicu, dječje igralište te fitness na otvorenom te pruža građanima niz mogućnosti za aktivan odmor velikih i malih, poručila je Šebalj.


– Posjetitelji s područja Općine, ali i oni susjednih gradova i Općina, kojih je ove godine bilo puno, posebno su iskazali veliko zadovoljstvo s programom Matuljskih ljetnih večeri koji je ove godine zaista bio raznovrstan i kvalitetan. Pravi pokazatelj da je program zadovoljio očekivanja publike bile su tribine i parter koji su na svim programima bili ispunjeni do posljednjeg mjesta. Nerijetko je publika dodatno stajala i po stepenicama te na krovu dvorane. Ove godine posjetitelji su mogli uživati u filmskom festivalu civilizacija i kultura, klapskim večerima, večerima klasike, jazza, bluesa, evergreena, etno glazbi…


Zadovoljna publika




Također, održane su dječje predstave i filmske projekcije. Nastojalo se dovesti što kvalitetnije programe, a opet vodeći računa o afinitetima publike. Posebno veseli kada gledalište puca po šavovima i kada se traži mjesto više da bi se pogledao program jer se programi rade upravo zbog publike. Zadovoljna publika najveća je nagrada i potvrda organizatoru, ocijenila je Eni Šebalj koja dodaje da su ove godine zadovoljstvo iskazali i izvođači kako s akustikom i organizacijom tako i interakcijom publike koja je zaista bila izvrsna te je velikim i dugim aplauzima nagrađivala izvođače i pjevala zajedno s njima.


Zamjenica načelnika Matulja podsjeća da je pred Matuljcima jesenski program. Bit će postavljene izložbe u Galerijici, održat će se niz obrazovnih programa za djecu i mlade, ali zdravstvenih u organizaciji Općine Matulji pa se pozivaju građani da ih iskoriste u što većem broju.


Učkarice


Zadnja ovoljetna manifestacija koja je trebala biti održana u Amfiteatru, uslijed vremenskih neprilika ipak se održala u matuljskom Hangaru. Tamo je koncert održao Ženski pjevački zbor KUD Učka Matulji, te predstavio spot za pjesmu »Oda zavičaju«. Ove godine slave 55. obljetnicu, a nedavno su u Rusiji na međunarodnom zborskom natjecanju »The singing world«, pod vodstvom maestra Saše Matovine osvojile zlato u kategoriji folklor. Osim toga, osvojile su i nagrade za najbolju nošnju te za najbolju izvedbu narodne pjesme u suvremenom aranžmanu za skladbu »Rusulica«.


Predstavile su Učkarice dio atmosfere iz St. Peterburga te otpjevale »Pod Učkun« i »Ćaće moj« Ivana Matetića Ronjgova te »Žažaru«. Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković čestitao je članicama zbora na osvojenom zlatnom odličju te poželio da 60. obljetnicu proslave u Multimedijalnom centru čija se izgradnja planira u Jankovićevom dolcu.


Klavir na otiraču


U nastavku su izvele pjesme »Pred starim majkama«, »Con te partiro`«, »Rusulica«. Od pjevanja u KUD-u Učka oprostila se članica Marija Voskion, koju Učkarice od milja zovu Meri. U zboru je pjevala 15-ak godina, a na poklon je dobila uokvirenu fotografiju na kojoj su ona i maestro Saša Matovina.



Maestro Saša Matovina kaže da, nakon uspjeha u Rusiji, planira proširiti repertoar novim skladbama iz našeg kraja. Od 17 članica KUD-a Učka, od samog početka, odnosno 1962. godine, u zboru pjeva Vesna Perožić. Članice se slažu da su poput velike raspjevane obitelji, a želja im je pokazati da mogu još više i još bolje.



Učkarice su na svom koncertu ugostile drage im prijatelje klapu Skalin iz Frlanije s kojima su zapjevale njihovu autorsku pjesmu »Oda zavičaju«. Autorica teksta je Senka Laginja, a autor glazbe Aleksandar Valenčić, dok je spot režirao Robert Kalčić. Publika je u spotu mogla vidjeti prekrasne kadrove kvarnerskog kraja, Jadranskog mora, Kastva, Matulja i Učke, a sjajno je prihvatila ovu himnu našem prekrasnom zavičaju.


Učkarice su svom voditelju poklonile otirač sa slikom klavira, koji je, kako su istaknule, simboličan, jer on nakon svakog uspjeha kaže »Pozabite se, gremo z početka«, a tako će moći svakodnevno kretati ispočetka brisanjem nogu upravo u taj otirač.