Od 1. rujna novi sustav

Matuljcima koji ne budu sortirali otpad prijete kazne

Srđan Brajčić

Ervino Mrak i Bruno Frlan o novom modelu prikupljanja otpada / Snimio Srđan BRAJČIĆ

Ervino Mrak i Bruno Frlan o novom modelu prikupljanja otpada / Snimio Srđan BRAJČIĆ

Vrećice za otpad će se razlikovati bojom i svrhom, ali i kod-barom, pa će se  točno znati koliko je neko kućanstvo prikupilo otpada, o čemu će, dijelom, ovisiti koliko će plaćati uslugu odvoza otpada



MATULJI  Komunalno društvo Komunalac s 1. rujna počinje uvoditi sustav odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na području Općine Matulji.


Drugim riječima, građani su obvezni razdvajati svoj kućni otpad na korisni (reciklabilni) i nekorisni (miješani i biorazgradivi) otpad, odnosno u skladu s usvojenim Planom o gospodarenju otpadom na području Općine Matulji.


S obzirom na činjenicu da za koji dan počinje bitno drukčiji proces prikupljanja otpada na Matuljima, direktor Komunalca Ervino Mrak i zamjenik općinskog načelnika Matulja Bruno Frlan apelirali su na sve stanovnike Općine da se informiraju o svojim obvezama.



Bruno Frlan također je izvijestio da Općina Matulji uskoro počinje s izgradnjom svog reciklažnog dvorišta koje će biti smješteno na zemljištu Komunalca u Jurdanima. – Reciklažno dvorište jedan je od posebno važnih elementa u novom sustavu zbrinjavanja komunalnog otpada. Tako ćemo, naime, riješiti problem odlaganja glomaznog otpada, kao i onog koji se ne može stavljati u vrećice, koji se sada nažalost često ilegalno odlaže u prirodi. Reciklažno dvorište u Matuljima trebalo bi biti u funkciji već iduće godine, najavio zamjenik matuljskog načelnika.


Prva i osnovna, poručio je Frlan, jest ona da svi Matuljci moraju nabaviti besplatne, čipirane vrećice za zbrinjavanje kućnog otpada koje se već dijele uz pomoć mjesnih odbora.


Podjela je počela u gornjim krajevima Matulja, a do konca rujna svi stanovnici općine trebali bi dobiti vrećice za prikupljanje komunalnog otpada koje se razlikuju svojom bojom i svrhom.


Naime, siva je namijenjena za nekorisni, miješani kućni otpad, koji će se zbrinjavati na županijskom deponiju Marišćina, dok u narančastu ide korisni otpad, dakle onaj koji se može preraditi. Općina Matulji kupila je 140 tisuća takvih vrećica, za što je izdvojeno 100 tisuća kuna.


Europsko načelo


Frlan kaže da će u listopadu postojeće posude za odlaganje komunalnog otpada, takozvane baje ili bidoni, bit uklonjene s javnih površina.


– Sustav odvojenog prikupljanja otpada Općina je započela provoditi s podjelom vrećica od 60 litara zapremine, sukladno iskazanim potrebama građana, iako se siva može preuzeti i od 30 litara. Vrećice su međutim samo prijelazno rješenje. Naime, do konca iduće godine građani bi trebali dobiti iste takve kante za prikupljanje otpada – pojasnio je Bruno Frlan koji apelira na građane da dobro vode računa o tome koja vrsta otpada ide u sivu, odnosno narančastu vrećicu.


Na svakoj vrećici, ističe Frlan, jasno je naznačeno za koju je vrstu otpada namijenjena. Iz Općine Matulji i Komunalca upozoravaju da svaka vrećica ima svoj kod bar, tako da će se točno znati koliko neko kućanstvo prikupilo otpada, o čemu će, u jednom dijelu, ovisiti koliko će plaćati uslugu odvoza otpada. Drugim riječima, tumači Frlan, prikupljanje otpada odvijat će se prema europskom načelu – onečišćivač plaća.



Sve informacije o mjestu i terminu preuzimanja čipiranih vrećica građani mogu dobiti putem svojih mjesnih odbora. Osim toga, u Komunalcu pojašnjavaju da će podjela vrećica za sve stanovnike Matulja biti organizirana od 3. do 7. rujna, odnosno od 10. do 14 rujna u zgradi matuljskog Hangara. 



– Više odvojeno prikupljenog otpada, znači manje račune. Dakle, nema više uravnilovke, odnosno svi plaćaju isto.  Nova metodologija prikupljanja stimulira građane na to da otpad odvajaju već u svom domaćinstvu, pojasnio je zamjenik općinskog načelnika Matulja koji navodi da će u konačnici većina građana ipak plaćati višu cijenu za ovu komunalnu uslugu nego dosad.


Odvoz jednom tjedno


Naime, cijena odvoza otpada sastoji se od dva dijela, fiksnog koji će građani plaćati oko 56 kuna i varijabilnog koji će pak ovisiti o tome koliko pojedino domaćinstvo prikupi miješanog otpada.


Kako pojašnjava Frlan, Komunalac će odvoz svake sive vrećice od 60 litara građanima naplatiti 6,54 kune, dok je odvoz narančaste besplatan. Pri tome Frlan napominje da građani sivu vrećicu predaju Komunalcu tek onda kad je ona posve puna.


Komunalac će njezin odvoz uvijek naplatiti 6,54 kune, čak i ako je u njoj i znatno manje od maksimalnih 60 litara otpada. Frlan također apelira na građane da se u Komunalcu informiraju o mogućnostima preuzimanja kućnih kompostera.


– Komunalac će po komunalni otpad dolaziti jednom tjednom. Građani također moraju znati da su propisane mjere za nepoštivanje novih pravila prikupljanja komunalnog otpada. Podsjećam još jednom na to da su vrećice označene i u Komunalcu će znati tko nepropisno  selektira svoj otpad. U početku će se izricati usmena upozorenja, ali građani koji učestalo budu kršili pravila bit će financijski kažnjeni. S obzirom na to da je u pojedinim dijelovima Općine Matulji već uveden pilot-projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada, mogu se nadati da većih problema neće biti –  ističe Bruno Frlan.    odvajanje otpada, otpad, smeće, Matulji,