Poskupljenje

Matuljci u novu godinu ulaze s višim režijama, ovo su nove zone i koeficijenti

Srđan Brajčić

Matulji će ostati općina s najmanjim komunalnim režijama u okruženju, čime nećemo ugroziti standard građanima, kao ni privlačnost općine investitorima, naglašava Darjan Buković



Na sljedećoj sjednici matuljskog Općinskog vijeća, koja se održava 28. studenoga, vijećnici će odlučivati i o poskupljenju komunalne naknade, što je prijedlog općinskog načelnika Marija Ćikovića. Novi cjenik obračuna komunalne naknade na području Općine Matulji već se nekoliko puta trebao mijenjati, ali se u zadnji čas od toga odustajalo. Zadnji put načelnik Ćiković nije imao čak ni podršku vlastite stranke kad je Matuljcima trebalo povećati komunalna davanja. Međutim, vrlo je izgledno da će u novom pokušaju Ćiković uspjeti, pa će u novu godinu stanovnici Matulja krenuti s višim režijama.



I. zona (koef. 1,00)


Trg maršala Tita, Kvarnerska cesta, Ulica Ivana i Matka Baštijana, Stari grad, Kastavska cesta do broja 20, Marinčićeva ulica, Put za Buč, Ulica Matka Laginje, Šmogorska cesta do br. 12, Ulica Viktora Cara Emina, Ulica Vladimira Nazora, Stubište Mate Balote, Cesta dalmatinskih brigada do »Mikrona«, Pionirska ulica, 43.istarske divizije do broja 25, Ulica Vlatka Sušnja, Ulica Branka Laginje, Jankovićeva cesta, Partizanski put, Ulica Milana Frlana, Šetalište Drage Gervaisa, Ulica Vladimira Gortana i Ulica Eugena Kumičića




II. zona (koef. 0,80)


naselje Matulji osim zone I., Mihotići, Kućeli, Bregi, Rukavac, Jušići, Jurdani, Mučići i Permani


III. zona (koef 0,60)


Rupa, Pasjak, Šapjane, Brešca, Ružići, Veli Brgud i Mali Brgud


IV. zona (koef 0,40)


Zaluki, Zvoneća, Male Mune, Vele Mune, Žejane, Brdce, Lipa



Kompromis


Naime, predsjednik Općinskog vijeća Darjan Buković kaže da je novi obračun komunalija doista usuglašen na razini matuljskih političkih stranaka. Buković ističe da se radi o kompromisnom rješenju između drastičnog poskupljenja režija koje je prvotno predlagao načelnik Ćiković i činjenice da se u Matuljima komunalije na isti način obračunavaju već 17 godina, što danas stvara veliki novčane razlike između prihoda i rashoda po ovoj proračunskoj stavci.


– Treba naglasiti da se radi o minimalnom, odnosno simboličkom poskupljenju komunalne naknade. Općina nije svojim građanima mijenjala komunalne režije punih 17 godina, a u međuvremenu se puno toga uložilo u komunalnu infrastrukturu i podizanje standarda. Reorganizacijom načina obračuna, Matulji će ostati općina s najmanjim komunalnim režijama u okruženju, čime nećemo ugroziti standard građanima, kao ni privlačnost naše općine investitorima, pojašnjava Darjan Buković i navodi da će se poskupljenje najmanje osjetiti u rubnim područjima Matulja.


Dakle, prijedlog načelnika Marija Ćikovića bit će usvojen, što znači da će se obračun komunalne naknade promijeniti u dva aspekta. Naime, dosadašnja vrijednost boda za izračun komunalija s 0,30 kuna po četvornom metru stambenog, poslovnog i garažnog prostora, ali i građevnog zemljišta raste na 0,40 kuna.


Četiri zone


Osim toga, mijenja se i sustav komunalnih zona. Umjesto šest, ubuduće će Općina Matulji imati četiri zone. Pritom, sadašnja prva zona obuhvaćat će i drugu zonu. U drugu, prema novom obračunu, ulaze sadašnja treća i četvrta zona, kao i naselje Kućeli. Treća zona obuhvaćat će područje sadašnje pete zone, s Velikim i Malim Brgudom, dok se četvrta odnosi na sadašnju šestu zonu, ali bez Velikog i Malog Brguda.


Načelnik Mario Ćiković pojašnjava da zbog smanjenja i prerasporedbe zona i izmjene visine koeficijenta zona Općina Matulji može očekivati rast prihoda od gotovo pola milijuna kuna mjesečno, odnosno blizu šest milijuna godišnje. Također, navodi se da fakturirani iznos s osnova komunalne naknade i programa održavanja komunalne infrastrukture za 2017. godinu iznosi 6,5 milijuna kuna, pa razlike između prihoda i rashoda po komunalnoj osnovi postaju za Općinu prihvatljivije.


U 10 godina 132 milijuna u komunalnu infrastrukturu


Iz objašnjenja načelnika Marija Ćikovića u kojima se objašnjavaju razlozi poskupljenja komunalnih davanja, uočljiv je podatak da je Općina u deset godina potrošila 132 milijuna kuna u izgradnju komunalne infrastrukture.