45 godina ljubavi

Marunada u Lovranu: Torte, rolade i ježići – svi ih vole uz što više maruna

Srđan Brajčić



LOVRAN Zaljubljenici u lovranske marune, ali i sve one slastice koje se od njega spravljaju nisu propustili niti 45. Marunadu. Pečeni ili svježi maruni, kolači od maruna, neizbježni kesten-pire sa šlagom, dio je lovranskog prigodnog asortimana.


U lovranskim šumama ove godine bilo je posebno puno maruna, urod je znatno bolji i sve ukazuje na to da je zaštitni znak Lovrana i Lovranštine revitaliziran i izliječen od raznih bolesti koje su opasno prijetile stablima. Tako se kilogram domaćeg maruna na Marunadi prodavao po cijeni od 50 kuna. Porcija pečenog je 15 kuna. To su cijene na štandu Emira Hodže iz Rijeke koji je jako zadovoljan kako mu posao ide na Marunadi.


– Tradicionalno nudimo pečeni i sirovi lovranski marun. Tu je i naš kolač s južnim plodovima u koji smo u povodu Marunade dodali i marune. Pripremili smo i tradicionalni turski specijalitet halvu, s čokoladom, orasima i kesten-pireom. Halva je inače jako tražena slastica u Hrvatskoj, a tako je i na Marunadi, kaže Emir Hodža koji primjećuje da je ove godine u Lovranu jako puno stranih gostiju koji uživaju u poslasticama od kestena.




Središte Marunade tradicionalno je na lovranskom parkiralištu Brajdice, gdje je bio i pult restorana Kvarner s obiljem razno-raznih kolača koji su neodoljivo privlačili posjetitelje. Nensi Žeželić ima pune ruke posla.



– Prvog dana, u petak nije bilo toliko ljudi, za razliku od danas. Doista vlada veliko zanimanje za naše slastice, kaže Nensi Žeželić koja specificira što je sve Kvarner pripremio.To su torte, rolade, kocke, kesten-pirei i kuglice od čokolade i maruna. Kaže da se najbolje prodaju kuglice i kesten-pire, a primjećujemo da su kupci jako zadovoljni slasticama koje su im ove godine ponudili. Slična, užurbana atmosfera je i na štandu jurdanskog Cupida koji je već jako dobro znan posjetiteljima Marunade, ali i ljubiteljima kolača i torti na Liburniji.– Naravno, nudimo razne kolače i rolade od domaćih maruna. Također, imamo u ponudi i razne torte. To su naši, fini specijaliteti, a nudimo primjerice veliki kolač za 15 kuna, odnosno mali za sedam, ilustrira Kerol Milić kojoj u prodaji pomaže Emili Baćić.

Prodavači dijele dojam da kupcima uglavnom nije toliko važna cijena slastica na 45. Marunadi, ali vode računa o tome da je u njoj što više lovranskih maruna.