Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Dva lica sezone

Manje gostiju: Prva polovica sprnja na Opatijskoj rivijeri ispod očekivanja

Foto: Marin Aničić
Foto: Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 14:25 2019-07-11T14:25:04+02:00

Prema informacijama iz Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga, devetog dana mjeseca srpnja u toj je općini bilo popunjeno 50 posto postojećih kapaciteta, odnosno prijavljeno 2.000 gostiju. Ugostitelji kažu da na početku srpnja imaju »škuju« i nadaju se boljem kolovozu

MOŠĆENIČKA DRAGA - Sezona koja se na jedno oko smije, a na drugo plače. Tako je pred desetak godina jedan danas umirovljeni turistički djelatnik komentirao turističku sezonu na hrvatskom Jadranu, a njegova rečenica danas je ponovo postala istinita. Jer upravo bi se tako mogla okarakterizirati prva polovica ljeta na cijeloj Opatijskoj rivijeri, od koje ne odstupaju ni kretanja u Mošćeničkoj Dragi. Kvarnerska ljepotica, poznata po svojim šljunčanim plažama, ovo je ljeto nešto slabije posjećena nego to uobičava biti.

To se posebno vidi po broju šugamana na plažama, prvom, najatraktivnijem i za mnoge kupače najpoželjnijem redu do mora na kojem se čak i vikendima jednostavno pronađe slobodno mjesto. Sve potvrđuju i Dražani, turistički djelatnici, privatni iznajmljivači i ugostitelji.

Ljetna turistička sezona slabija je nego ranijih godina, gostiju definitivno ima manje, kapaciteti su i do 30 posto slabije popunjeni, previše je, kako kažu, turističkih »škuja« u njihovim ljetnim kalendarima.

Kao razloge takve situacije, koja nije karakteristična samo za Mošćeničku Dragu već i za ostale destinacije na hrvatskom Jadranu, navode otvaranje turističkog tržišta Grčke i Turske i njihovu cjenovno mnogo povoljniju ponudu. Prema informacijama iz Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga devetog dana mjeseca srpnja u toj je općini bilo popunjeno 50 posto postojećih kapaciteta, odnosno prijavljeno je bilo 2.000 gostiju.

Pad broja dolazaka

– U prvih tjedan dana srpnja zabilježili smo tri posto manje noćenja u odnosu na taj termin prošle godine. Uglavnom, u ovim ljetnim mjesecima noćenja su na razini 2018. godine, međutim, bilježimo pad broja dolazaka od 20 posto. Takav omjer dolazaka i noćenja govori da se draški gosti duže zadržavaju. Za prvu polovicu godine mogu reći da smo u travnju imali »rupu« zbog renoviranja hotela Marina, ali smo je uspjeli »zakrpati« u lipnju.

U prvoj polovici godine ostvarili smo oko 67.000 noćenja, što je otprilike isto kao i lani, ali ostvarili smo sedam posto manje dolazaka. Stalni gosti i dalje su oni s naših tradicionalnih tržišta – Nijemci, Austrijanci, Talijani i Slovenci – rekla je Nensi Dretvić, direktorica TZ-a Općine Mošćenička Draga.

Da je prva polovica ljetne sezone slabija od lanjske potvrđuju i radnici u turizmu.

– Sezona je nikakova. Lipanj nije bio loš, ali na početku srpnja imamo »škuju«. Ne može se reći da gostiju nema, ali ih nema onoliko koliko smo ih navikli vidjeti. Uglavnom su nam stigli oni stari, odani gosti, ali novih nema previše. Sada kada je takva situacija u srpnju jedino je preostalo nadati se »bumu« u kolovozu – rekla je djelatnica buffeta Sportsko Marija Rubinić.

Slabiju sezonu u samoj jezgri Mošćeničke Drage osjeća i Ivan Galović Johan, premda dodaje da kao privatni iznajmljivač jednako dobro posluje kao prethodnih godina.

– Imam stalne goste koji mi se godinama vraćaju. Tako da kod mene na Goloviku imam bukirano sve do 15. rujna. Međutim, nije svima tako, posebno onima koji su se nedavno počeli baviti iznajmljivanjem. Ovog je ljeta u Dragi manje ljudi, gosti koji su stigli oprezni su u kupovini, čini mi se da smo im skupi.

Ipak, smatram da je najveći problem našeg turizma trenutačno kvalitetan turistički kadar. Njega se teško može stvarati jer nema dovoljno ljudi. Osim toga, to je dugotrajan proces koji započinje još u vrtiću. Turizam ne može i neće funkcionirati ako ne budemo imali dobar, kvalitetan kadar, od »škovacina« do direktora hotela – kazao je žitelj Mošćeničke Drage Galović.

Pohvale za »decking«

Valerio kojeg smo zatekli na štandu obrta za iznajmljivanje plovila nije zadovoljan početkom ljetne turističke sezone, tvrdi kako gosti manje troše i kako se cjenkaju.

– Manje je gostiju i slabiji su potrošači. Izgleda da su mnoge potencijalne turiste privukle povoljne ponude aranžmana u Grčkoj i Turskoj. S druge strane, mi smo općenito dosta skupi. Evo, samo ponuda u draškom marketu trgovačkog lanca duplo je skuplja od one u Rijeci.

Sladoled u marketu u Mošćeničkoj Dragi košta 17 kuna, a taj isti gotovo je upola jeftiniji u Rijeci – govori mladi turistički djelatnik.

Bez obzira na lagani pad broja dolazaka, Mošćenička Draga ipak sjaji, a gosti koji u njoj borave donekle su i zadovoljni manjim gužvama u ugostiteljskim objektima i na plažama. Novouređeni trg s maslinama, novi sanitarni čvor i obnovljeni ugostiteljski objekti na plaži, a posebno »decking« – novoizgrađeno sunčalište nad grotama opremljeno plažnom opremom, ležaljkama i suncobranima, sadržaji su za koje stiže čitav niz pohvala gostiju i mještana najmanje liburnijske općine.

Austrijanku Brigitte Kern privukao je boravak na novom draškom sunčalištu na kojem cijena najma ležaljke iznosi 100 kuna, a suncobrana 50 kuna.

– Mošćenička Draga lijepo je i zanimljivo mjesto. Sviđa mi se jer nema previše gostiju i za nas Austrijance nije preskupa. Ipak, najam suncobrana i ležaljki na ovom, kako sam čula, novom sunčalištu malo je preskup – rekla je Kern koja je prvi put došla u Mošćeničku Dragu te boravi u privatnom smještaju koji je bukirala preko Arbnb-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze