Nepopularno

Manjak će nadoknaditi posjetitelji: Hrvatski muzej turizma uvodi naplatu ulaznica u Šporer

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

I dalje ćemo biti najjeftiniji u Hrvatskoj, a naplatu smo morali uvesti kako bismo u novim uvjetima, uz reducirana financijska sredstva, uopće mogli funkcionirati – navela je Gabrijela Krmpotić Kos



OPATIJA Ulazak u Umjetnički paviljon Jurja Šporera u Opatiji ubuduće će se naplaćivati, a besplatno razgledavanje izložbi će uz predočenje osobne iskaznice biti samo za posjetitelje s područja Grada Opatije. Ulaznice će koštati 20 kuna, a po toj cijeni će se moći razgledati izložbe u dva objekta – Villi Angiolini i Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, najnovije su vijesti iz Hrvatskog muzeja turizma, uoči prve izložbe u siječnju 2019.


– I dalje ćemo biti najjeftiniji u Hrvatskoj, a naplatu smo morali uvesti kako bismo u novim uvjetima, uz reducirana financijska sredstva, uopće mogli funkcionirati. Naime, Grad Opatija nam je sredstva iz proračuna umanjio za više od 40 posto – navela je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos.


Po njezinim riječima, održavanje HMT-a i UP Jurja Šporera je skupo te su, kako bi zadržali kvalitetu umjetničkih postava, bili prisiljeni promijeniti poslovnu politiku.


Loša komunikacija




Na naše pitanje vezano uz već ranije najavljeno renoviranje sjedišta HMT-a, Ville Angioline, kazala je da nema detaljnih informacija, ali po njenim saznanjima, Grad Opatija se priprema da sve djelatnike HMT-a u budućnosti preseli izvan same vile…



Prva izložba koja će se otvoriti u 2019. godini u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera bit će izložba »Bio jednom jedan car«, a čije je otvorenje sutra u 17 sati.


– Izložba »Bio jednom jedan car« dio je najpoznatije muzejske nacionalne manifestacije Noć muzeja 2019 na kojoj ćemo prvi put predstaviti mnogobrojne ugledne carske glave i članove njihovih obitelji koji su posjetili Opatiju i u njoj boravili. Opatiju su posjetili austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica Sissi i njen suprug car Franjo Josip I., kći francuskoga kralja, grčki kralj, unuk ruskog cara, japanska princeza i brat njemačke carice i svatko od njih je na svoj način sudjelovao u razvoju grada i to u vrijeme bez interneta i elektronske pošte.


Vrlo brzo, upravo zahvaljujući uglednim imenima s europskih i svjetskih kraljevskih dvorova, Opatija postaje turistički imperativ – stoji u pozivu HMT-a na izložbu koja će se moći pogledati do 10. travnja. Napominju još i da će u vrijeme održavanja manifestacije Noć muzeja 2019. za sve posjetitelje ulaz biti besplatan u oba objekta kojima u Opatiji upravlja Hrvatski muzej turizma.



Odgovore i pojašnjenja vezana uz poslovanje Hrvatskog muzeja turizma i najnovije odluke ravnateljice potražili smo i od nadležnih u Gradu Opatiji, koji je uz državu osnivač HMT-a, te smo ujedno zatražili i informacije o projektu obnove Ville Angioline. Iz odgovora je vidljivo da u ovom trenutku ne postoji adekvatna komunikacija između ravnateljice i nadležnih u Gradu.


– Grad Opatija nije dobio obavijest ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma vezano uz promjenu politike naplate ulaznica za izložbe u objektima HMT-a, odnosno u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i u Villi Angiolini. Proračunom za 2019. godinu Hrvatskom muzeju turizma je za redovnu djelatnost osigurano 758.400 kuna, što je smanjenje u odnosu na 2018. godinu, kad je bilo izdvojeno 855.900 kuna. No, poznato je da su proračunska sredstva 2019. smanjena i mnogim proračunskim korisnicima, programima i projektima.


Povezivanje baštinom


Uređenje Ville Angioline, iznimno vrijedne opatijske baštine, jedan je od projekata obuhvaćenih programom Urbana aglomeracija Rijeka – Povežimo se baštinom, koji će se financirati sredstvima EU fondova. Cilj je projekta poboljšanje sustava zaštite i upravljanja kulturnom baštinom u svrhu razvoja turizma i ostalih gospodarskih djelatnosti te nova zapošljavanja kroz unapređenje kulturne baštine.


Istovremeno će se urediti i stari dio parka, uz Villu Angiolinu s rasadnikom. Dakle, Villa Angiolina će biti obnovljena u potpunosti te će samo za vrijeme odvijanja radova djelatnici imati privremeni smještaj na još nedefiniranoj lokaciji – pojašnjavaju iz Grada Opatije.


Naveli su i što se sve do sada napravilo po pitanju obnove Ville Angioline te Švicarske kuće i Šporera.


– Do sada je izrađen idejni projekt obnove Ville Angioline, usklađen s konzervatorskim uvjetima, te je izrađena radna verzija interpretacijskog plana za Villu Angiolinu s perivojem. Interpretacijski su plan napravile Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi. Prema očitovanju HMT-a, Muze rade i na preliminarnom muzeološkom programu stalne izložbe HMT-a. Dobivena je ponuda za izradu Idejnog i izvedbenog projekta oblikovanja stalnog postava HMT-a.


Dobivene su i ponude za izradu konzervatorskih elaborata za obnovu Švicarske kuće i Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.


Razvojni projekt


Ključna je činjenica da se u slučaju rekonstrukcije i obnove Vile Angioline radi o važnom razvojnom projektu temeljenom na obnovi kulturne i prirodne baštine ne samo Grada Opatije nego i šire. Integriranim projektima iznimnih kulturnih vrijednosti Grada Opatije namjerava se obraditi postupak pažljive obnove i osvježenja objekata kulturne i parkovne baštine – stoji u pisanom odgovoru iz Grada Opatije.


Kako će funkcionirati objekti u nadležnosti HMT-a te koliko će posjetitelja i turista razgledavati izložbe u Šporeru koji je do sada imao besplatan ulaz (ulaznica u HMT u Villi Angiolini se i do sada naplaćivala, uz različite pogodnosti za grupe i obitelji), pokazat će vrijeme.


Je li ovakva odluka, po kojoj su samo stanovnici Grada Opatije u povlaštenome položaju, diskriminatorska u odnosu na sve ostale koje privlače kulturni sadržaji – također je pitanje za raspravu. Treba reći i da je do nedavno HMT upravljao s tri objekta u Opatiji, ali su zbog navodne neisplativosti, također odlukom ravnateljice Krmpotić Kos, odustali od korištenja Švicarske kuće i tako pokušali donekle smanjiti troškove.