Veliki broj Opatijaca na javnoj raspravi

Mamac za investitore: Iznad opatijske garaže Tržnica moguća gradnja stanova

Srđan Brajčić

Foto M. ANIČIĆ

Foto M. ANIČIĆ



Prijedlozi i primjedbe na Prostorni plan mogu se upisati u knjigu primjedbi, unijeti u zapisnik o Javnom izlaganju ili u pisanom obliku uputiti nositelju izrade Gradu Opatiji, Upravnom odjelu za prostorno uređenje, Opatija, M. Tita 3. Prijedlozi i primjedbe moraju biti čitko napisani i potpisani s adresom podnositelja, u protivnom se neće razmatrati. Rok za dostavljanje prijedloga i primjedbi je 14. rujna 2015. godine.



Na tu temu građane je zanimalo definira li Prostorni plan točna razgraničenja između sportske lučice i luke otvorene za javni promet. Terezija Mirković Berković je precizirala da je zapravo sportska lučica Jedriličarskog kluba Opatija fizički izmještena iz opatijske luke, što znači da će imati drugu namjenu ali i sadržaje.


Može se također izdvojiti zapažanje građana o tome da nije logično kad Prostorni plan usred opatijske luke za javni promet smješta javnu plažu. »Propeleri i kupači ne mogu zajedno«, konstatirali su Opatijci. Mirković Berković kratko je upozorila na to da ta plaža nije predmet ovog dokumenta.


S obzirom na nove gabarite opatijske luke, građani su pitali jesu li konzervatori upoznati s time da luka sada zadire u zaštićenu povijesnu baštinu Opatije, točnije u neke okućnice. Pri tome se posebno mislilo na dio oko lučice Dražica i tamošnje kuće.


»Izmjene i dopune Prostornog plana ne mogu se raditi bez suglasnosti konzervatorske struke«, naglasio je izrađivač dokumenta.


Proširenje luke Ika


Stanovnike Ike interesiralo je ima li nekih važnih promjena u prostornom planiranju na tom području. Odgovoreno im je da osim proširenja luke Ika, drugih novosti – nema.Osim luka za javni promet, kao novost u opatijskom Prostornom planu Terezija Mirković Berković izdvojila je da će cesta »koja je već trasirana po magistralnom vodovodu od južnog portala tunela Učka prema Dobreću biti ucrtana u taj dokument kao postojeća«.



Osim vrlo razvijene svijesti u pogledu važnosti građanskog nadzora nad intervencijama u prostoru, koje se provode u sprezi politike i urbanista, javna rasprava pokazala je i to da dobar dio javnog mijenja još uvijek ne razlikuje urbanističke pojmove. Prvenstveno u smislu što to determinira prostorno, to jest urbanističko planiranje, tako da na brojna pitanja građana Terezija Mirković Berković nije ni mogla odgovarati.




Naime, građani su se u svojim pitanjima doticali ponajviše detaljnih zahvata u prostoru, što se definira Urbanističkim planom uređenja Opatije koji je u svojoj završnoj fazi izrade i uskoro bi, možda već u rujnu, također mogao biti ponuđen na uvid zainteresiranoj javnosti. Tada će, prema svemu sudeći, urbanisti imati i više posla odgovarajući na brojna i složena pitanja koja će im sasvim sigurno uputiti građani Opatije.



»Što se tiše uvjeta i načina gradnje na području Opatije, Prostorni plan donosi samo jednu manju promjenu koja se odnosi na mogućnost gradnje na području tzv. garaže tržnica. Preporuka je bila da se na toj lokaciji izvidi mogućnost, osim same garaže, izgradnje poslovnih sadržaja u prizemlju, te na katovima stambeni prostor«, kazala je Terezija Mirković Berković.


Tako je izrađivač Izmjena i dopuna Prostornog plana ispunio želju gradske vlasti koja u izgradnji stanova na području garaže tržnica vidi jedinu mogućnost da ta prestižna opatijska čestica konačno dobije svog investitora. Pritom treba istaknuti to da je garaža tržnica iznimka, jer Prostorni plan ne daje mogućnost da javne garaže ujedno imaju »kvadrate« na kojima se mogu graditi stanovi.


Na žalost, niti jedno pitanje građana nije se dotaknulo garaže tržnica, o čijoj se namjeni i budućnosti dosad puno govorilo, a javna rasprava bila je pravo mjesto za to.