Povratak u školu

Majstor streetfooda Igor Gudac oduševio učenike opatijske Ugostiteljske škole

Marina Kirigin

Foto: M. Aničić

Foto: M. Aničić

Za najbolje učenike kuharstva održao je predavanje i radionicu o streetfood bistrologiji, te jeftine namirnice zahvaljujući svom umijeću pretvarao u kvalitetna jela



OPATIJA U praktikumu kuharstva Ugostiteljske škole Opatija jučer je bila zagrijana atmosfera. Dimilo se iz padela, davali su se odlični savjeti, a kako se bližio kraj kuhanja mirisi su »zaokupili« prostoriju i počele su rasti zazubice. U goste najboljim učenicima kuharstva opatijske Ugostiteljske škole došao je Igor Gudac, 34-godišnji majstor kuhinje i kuharstva ujedno i bivši učenik škole, a kako bi održao radionicu i predavanje o streetfood bistrologiji, velikom modernom pokretu poznatih chefova. Gudac je u nekoliko sati nastojao predočiti učenicima sve segmente modernog streetfooda i bistroa na tanjuru odnosno namirnice koje ne koristimo, a mogu biti savršene.


– Evo, zatreperilo mi je srce kada sam ponovno ušao u svoju školu – rekao je Gudac i objasnio da streetfood označava nešto na ulici što je pristupačno svakoj osobi.


Na niskoj temperaturi


– Drugim riječima to znači da jelo ne smije biti skuplje od 50 kuna. Hranu uzgajamo i zato koristimo onu koja nam je u određenom periodu godine dostupna. Učenici danas rade tri tehnike, tehniku sušenja, tehniku kuhanja u vakumu i tehniku fermentacije, i nadam se da će naučiti nešto novo i to znanje moći iskoristiti i u praksi po završetku škole – rekao je Gudac, a profesor Damir Perman objasnio je kako je riječ o »sous vide« kuhanju, niskotemperaturnom kuhanju, zahvaljujući kojem su jela bogatija okusom i baznim aromama, a sva nutricionistička hranjiva svojstva ostaju sadržana u namirnici.




– Igor ih uči kako da se dobije novi okus, drugačiji okus i izvorni okus. Zapravo je riječ o kuhanju u vakuumu, namirnice se dovedu u željenu vezu sa začinima, vakumiraju se u vrećice posebno otporne na temperature te se kuhaju u vodi na nižoj temperaturi. Proces kuhanja je izuzetno dug, zna potrajati i 48 sati, ali gost kada sjedne u restoran izvrsno jelo dobije u 15-tak minuta – rekao je Perman.


Pizza Cut Duck


Gudac već ima primamljive ponude za odlazak u inozemstvo, a dok ne realizira odlazak, radit će tamo gdje je i pokrenuo svoj posao, u »Pizza Cut Ducku« u Zagrebu. Njegovim znanjem i vještinama jučer su bili oduševljeni učenici opatijske škole.– Jako je zanimljivo zato što se radi o modernom kuhanju, a sve to bit će odlična nadogradnja na ovo naše klasično znanje. Drago mi je što sam upoznala Igora koji je izuzetno vješt u tome da namirnice koje ne koštaju puno pretvara u kvalitetno jelo.

Danas radimo hladne izloške, radimo povrtne stvari i spremamo inćune, i naravno desert – rekla je Gabrijela Filca, maturantica Ugostiteljske škole koja planira nastaviti školovanje, no prije svega kao stipendistica Milenij hotela odradit će do kraja svoju praksu u opatijskom hotelu.