Autohtoni proizvodi

MADE IN CROATIA Istražili smo koje domaće suvenire turisti najradije kupuju u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Strani gosti bez obzira na to iz koje zemlje dolazili, na odlasku žele sa sobom ponijeti neki autohtoni suvenir, od kvalitetnog vina i maslinovog ulja, do domaćeg meda, alkoholnih pića, tartufa, marmelade, prirodne kozmetike, ali i različite rukotvorine kreirane u Hrvatskoj



OPATIJA Ljubav ide kroz želudac, a sjećanja na doživljaje provedene u Opatiji – gotovo da idu nekim istim, ili barem sličnim putem. Naime, ljetni đir i razgovori s prodavačima suvenira pokazali su da strani gosti bez obzira na to iz koje zemlje dolazili, na odlasku žele sa sobom ponijeti neki autohtoni suvenir, najčešće jestivi.


Neke od hrvatskih proizvoda poput, primjerice, domaćeg sladoleda »Medenko« proizvedenog u Samoboru, a dostupnog u stotinjak okusa u opatijskoj suvenirnici »Manufaktura«, zbog prirode i topivosti namirnice nosit će samo u sjećanjima, no sve drugo – od kvalitetnog vina i maslinovog ulja, do domaćeg meda, rado će kupiti i na taj način »spojiti ugodno s korisnim«, budući da su kupili suvenir koji ima svoju punu uporabnu vrijednost i nije tek »još jedna vazica s koje je nemoguće skinuti prašinu«.



Jesu li gosti trošili više ili manje nego lani i jesu li ove godine u Opatiji bili brojniji u usporedbi s prošlom sezonom? Iz razgovora s trgovcima saznajemo da »onaj tko kaže da u Opatiji ove godine nema više turista nego lani – laže«. No, kažu i da isto tako laže i onaj tko kaže da su stigli gosti bolje platežne moći, jer bez obzira na njihov neupitan broj – gosti koji se ove godine odmaraju na Opatijskoj rivijeri – teško se odlučuju na potrošnju »sa strane«, odnosno izvanpansionsku potrošnju. Tome u prilog idu i stvarne sličice iz grada u špici sezone – u vrijeme ručka za terase ugostiteljskih objekata ne može se reći da su krcate gostiju, no istovremeno, zbog navale turista »trljaju ruke« vlasnici supermarketa.





Darovi prirode


– Sve što vidite u »Manufakturi« je »made in Croatia«. Može se reći da je veliki hit ljeta samoborski domaći sladoled u čašicama za 19 kuna, a nevjerojatno velik interes izaziva sladoled za vegane istog proizvođača.


Mi nudimo hrvatske proizvode malih proizvođača i OPG-ova, te smo regionalno orijentirani, što znači da se kod nas mogu pronaći domaća vina, med s Hreljina ili proizvodi koji uključuju istarski tartuf. Na cijeni su darovi prirode, različite marmelade, prirodna kozmetika, ali i različite rukotvorine kreirane u Hrvatskoj. Najtraženiji proizvodi su domaća alkoholna pića, biska i teranino, te tartufi i maslinova ulja. Inozemni gosti puno traže i kozmetiku na prirodnoj bazi – ispričala nam je Kruna Juriša koja radi u suvenirnici »Manufaktura«, poznatoj između ostaloga i po jednom od najljepše uređenih izloga u Opatiji koji se u skladu sa sezonom više puta godišnje u potpunosti izmjenjuje i iznova dekorira.


Od ostalih, uobičajenih suvenira, ovdje se mogu kupiti i retro-magneti kao uspomena iz Opatije vrijedna 15 kuna, te razglednice po modelu pet plus jedna gratis za 35 kuna.


Starinska kredenca


U gift shopu »Kredenca« na opatijskoj Slatini također kažu da kod njih nema artikala »made in China«, već su sve police, ali i starinska kredenca puni hrvatskih proizvoda – jestivih, pitkih, dekorativnih, kozmetičkih…


Gosti ovdje dolaze svakodnevno od 9 ujutro pa sve do pola noći, a komunikativni prodavač koji nam se predstavio kao Roland, kaže da je specifičnost ove »butige« – nakit od bračkog kamena u kombinaciji s poludragim kamenjem. Po njegovim riječima, turisti su čuli za brački kamen, te vrlo rado biraju ovakav nakit s hrvatskim korijenom.


Za narukvicu koja uključuje brački kamen treba izbrojati oko 170 kuna. »Udarni« su im i drveni podmetači za »zdola padele« u obilicima različitih slova glagoljice, vrlo dekorativni i vedrih boja po cijeni od 110 kuna, dok za etno kuhinjsku krpu treba platiti 65 kuna. S obzirom na to da se ovdje nude različiti likeri iz Istre, prije nego se odluče za kupovinu, gosti ih mogu degustirati, a motiv za dolazak u ovu suvenirnicu su, kaže nam osoblje i zlatne kapi maslinovoga ulja iz Istre.


Na Pančeri na kojoj »nema čega nema«, situacija je ipak nešto šarolikija nego li u manjim specijaliziranim trgovinama, no trgovci također kažu da se hrvatski proizvodi daleko više traže nego li uvezeni. Ili, ako su već nastali u nekoj radionici daleko od Hrvatske, važno je da barem motivom, napisom ili simbolikom – podsjećaju na more i Opatiju.


Magneti i vrećice lavande, dva su artikla bez kojih se »ne može«. Magneti su od 10 do 20 kuna, a mirisne vrećice i ulje od lavande u rasponu od 15 do 25 kuna. Gostima se sviđa i nakit od srebra, poludragog kamenja i školjki, no kako kaže poslovica – svaka roba nađe svog kupca.