Ekonomski strateg Mosta

Lovrinović u Opatiji: Most je stabilan, HDZ i SDP za nas su isti, treba ih prisiliti na reforme jer nam u 2017. prijeti bankrot

Aneli Dragojević Mijatović

Ivan Lovrinović / Foto D. KOVAČEVIĆ

Ivan Lovrinović / Foto D. KOVAČEVIĆ

"Oni su provodili 20 godina isti model ekonomske politike, tu ja ne vidim razlike, to je kao jaje jajetu, i zato ih treba prisiliti da reforme provedu. To samo može netko treći, a to je Most", rekao je Lovrinović. "Inzistiramo na  pet ključnih reformi: reforma monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća."



 OPATIJA Naš prvi razgovor HDZ-om i SDP-om bio je samo kontaktni razgovor, više ću moći reći u drugom krugu razgovora, jer ovo dosad više bilo upoznavanje – o sadržaju i potrebi reformi ćemo razgovarati u drugom krugu pregovora. Most zanimaju reforme, za nas su HDZ i SDP, što se tiče ekonomije, isti. Oni su provodili 20 godina isti model ekonomske politike, tu ja ne vidim razlike, to je kao jaje jajetu, i zato ih treba prisiliti da reforme provedu. To samo može netko treći, a to je Most  – rekao je ekonomski strateg Mosta Ivan Lovrinović u Opatiji. Most je, kaže, već rekao: ne vidimo da je drukčije moguće nego participirati u vlasti, ne možemo nekome dati popis reformi da kao bude dobar i provodi ih dok mi sjedimo u Saboru, pa nije ovo dječja priča, kaže Lovrinović, koji nije želio komentirati osipanje mosta, ni kojoj je opciji u tom smislu skloniji, kao ni postupak Drage Prgometa.


 - Sutra imamo sjednicu pa ćemo onda o tome detaljnije. Most je stabilan. Nije problem u Mostu, mi smo prvi inicirali razgovore i sigurno nećemo biti onaj tko će kočiti. Naš najvažniji koalicijski partner su građani, oni su nam dali podršku, njima smo odgovorni i svaki dan ćemo s njima komunicirati. Naš je prijedlog bio vlada nacionalnog jedinstva, kaže Lovrinović. Što se mogućnosti novih izbora tiče, kaže da je sve moguće.


Pet glavnih reformi


 - Hrvatska ima još samo 2016. da provede značajne reforme za koje se zalažem osobno i za koje se zalaže Most. Zbog toga smo se u Mostu i okupili, i to je najvažnije, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla. Inzistiramo na  pet ključnih reformi: reforma monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća. Prema tome, ako se ne provedu takve promjene, postoje najbolji izgledi da Hrvatska u 2017. bankrotira, a posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali. Jer, već sada zemlja mora godišnje platiti 11 milijardi kuna samo za otplatu kamata. Dakle, ovo je poruka svim političkim strankama koje će participirati u vlasti da moraju shvatiti da je ugroženo gospodarstvo, nacija i država, i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Davno sam već o tome govorio, ali ne samo ja, no nije se uvažavalo, i zato sam odlučio iz protesta, iz bunta, reći da se nemože više tako: moramo doći u poziciju da participiramo u političkoj moći i vlasti, to tražimo i to ćemo tražiti, rekao je Lovrinović. Kaže i da je protiv devalvacije, jer je vrijeme za nju prošlo prije sedam do osam godina, ali jest za prihvatljivu deprecijaciju, te za ukidanje valutne klauzule.




 - Među ozbiljnim ekonomistima je unisoni stav da nikakva devalvacija ne dolazi u obzir. To što meni neki novinari ili političari pripisuju da se zalažem za devalvaciju, u tome samo možete pročitati njihov interes da me se eliminira iz ovih važnih rasprava da reformiramo monetarni i krediti sustav i da provedemo druge reforme za koje neke interesne skupine očito osjećaju da će za njih biti negativne, bolne, da će zavrnuti, da tako kažem, neke njihove pipe. Zalažem se da se i monetarni i kreditni sustav pozicionira u interesu gospodarstva, da korespondira s realnom ekonomijom, a ne da se razvija jedan financijski sustav koji živi praktično manje-više sam za sebe. Jer mi danas imamo odvojeni svijet bankarskog sustava i realne ekonomije. Napadaju me dakle prije svega interesne skupine u bankarskom sektoru i u Hrvatskom narodnoj banci, makar to ne rade seljački, izravno, nego fino i uvijeno. Guverner je prije par mjeseci javnost čak plašio da se možemo vratiti čak i u Jugoslaviju, jer da će se tako vratiti infacija. 650 ljudi u HNB-u se preko 20 godina bori protiv inflacije, oni su ubili inflaciju, imamo deflaciju, a ne zna se koje je gore zlo za nas ekonomiste. No, ni ne trude se da to riješe, čak štoviše drže lekcije vladi i strankama što treba napraviti, kao da su neki institut za politološka istraživanja umjesto da se bave rješavanjem deflacije, riješe problem nelikvidnosti i snize kamatne. Banke sada značajno žive od financiranja države, i to uz visoke kamatne stope, to je za njih profitabilno, ali državu vodi prema bankrotu i to treba mijenjati, zaključio je Lovrinović.