Apel kupača i turista

Lovransko kupalište Peharovo bez WC-a i tuša loša turistička reklama

Aleksandra Kućel Ilić

Unatoč nedostatku sadržaja, kupalište Peharovo je puno gostiju željnih ljetnih užitaka

Unatoč nedostatku sadržaja, kupalište Peharovo je puno gostiju željnih ljetnih užitaka

Kupači koji su godinama zaljubljeni baš u ovo kupalište i svim teškoćama unatoč ostaju mu vjerni, protestiraju jer, kako ističu u svom apelu »za uređenije Peharovo« - ovo lovransko kupalište na kraju lipnja 2015. ne zadovoljava ni minimum minimuma



LOVRAN Nema turizma bez uređenih plaža i kupališta. Rečenica je to koja se ponavlja svake godine kada se govori o glavnoj, ljetnoj sezoni i nažalost, uvijek iznova, barem kada je o Opatijskoj rivijeri riječ, dogodi se 1. srpnja i mjesec u kojem se očekuje najveći posjet turista i domaćih kupača, a kupališta se tek tada »probude« iz zimskog sna.


Uz ostale probleme na kupalištima o kojima se već izvještavalo, ove je godine iznimno puno zamjerki turista, ali i samih mještana Lovrana stiglo na račun jedne inače vrlo lijepe, no nedovoljno iskorištene i uređene plaže Peharovo u Lovranu, ispod autobusnog okretišta.


Ljetni kaos


Kupači koji su godinama zaljubljeni baš u ovo kupalište i svim teškoćama unatoč ostaju mu vjerni, protestiraju jer, kako ističu u svom apelu »za uređenije Peharovo«, ovo lovransko kupalište na kraju lipnja 2015. ne zadovoljava ni minimum minimuma za prihvat kupača.




U trenutku kada su nas ljutiti turisti zvali, žalili su se na razbacano smeće, nedostatak kafića, sanitarnog čvora, tuševa, kabina za presvlačenje… Opći kaos i nebriga i u konačnici jako loša turistička reklama za Lovran.


Prema riječima Vojka Brubnjaka, direktora lovranske Turističke zajednice, prigovora na situaciju na Peharovu je uistinu puno, no osnovni je problem u tome što županija nije riješila koncesioniranje. Smatra da odgovorni prebacuju lopticu s jednih na druge, sa županije na državu i obrnuto, a neupućeni za sve okrivljuju turističku zajednicu ili lokalnu samoupravu koja ipak u granicama mogućnosti pokušava učiniti pomake.


Općina će pomoći Rivijeri


O čemu se radi i hoće li se u srpnju stanje na Peharovu kojim inače gospodari tvrtka Rivijera popraviti, pitali smo Alana Sankovića, načelnika Općine Lovran kojoj je u svakom slučaju u interesu da plaže budu što uređenije.


– Znam da prigovora ima, no s obzirom da kupalište u ovom trenutku nema niti banjina, niti kafića, jer je prethodni zakupac odustao kada su se tehnički uvjeti promijenili – nažalost ušlo se u sezonu kupanja uz kupalište bez sadržaja. U suradnji s Rivijerom ipak se pokušava što hitnijedoći do što boljih uvjeta za kupače. Rivijera će postaviti kontejner s tekućom vodom, a upravo je u izgradnji i wc, pri čemu je odlučila pomoći i Općina Lovran. Također, kupalište će dobiti tuš. No, što se tiče čistoće, to je sve u nadležnosti Rivijere. Prema mojim saznanjima, Peharovo se redovito održava, kosi se trava i čisti smeće. Dakle, kupalište je poravnato, trava je pokošena, a uskoro će imati i osnovne sadržaje. Učinit ćemo sve da se stanje popravi i nezadovoljstvo kupača ublaži – rekao je načelnik Sanković i još dodao da je Općina nedavno uredila obližnje parkiralište na Peharovu na koje stane stotinjak vozila, čime je barem u komunalnom dijelu učinjen pozitivan pomak.