Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Pernati šampioni

foto Lovranski tići prvaci svijeta

Svjetski prvak / Foto: Silvano JEŽINA
Svjetski prvak / Foto: Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2014. u 9:39 2014-01-29T09:39:17+01:00

Križanci između češljugara i kanarinca pobjedili su u svojoj kategoriji između 1200 ptica na 62. svjetskom ornitološkom prvenstvu

LOVRAN Lovran ima »tiće« svjetskog glasa i stasa. Četiri male ptičice, križanci između češljugara i kanarinca, u vlasništvu Lovranca Alena Palmića novi su prvaci svijeta. Na nedavno završenom 62. svjetskom ornitološkom prvenstvu u talijanskom Bariju kolekcija ptica lovranskog uzgajivača osvojila je zlatnu medalju u konkurenciji preko 27.000 ptica. Točnije u kategoriji »križanci« natjecalo se 1.200 ptica kojima je 250 sudaca iz cijeloga svijeta tijekom tri dana ocjenjivalo izgled, boju, držanje i pjev. Prva je to svjetska ornitološka nagrada koja je stigla u Hrvatsku, a koja je prije svega oduševila vlasnika nagrađenih ptica Palmića koji se već trideset i pet godina bavi uzgojem i zaštitom ptica.

– Moji tići su do Barija imali dugačak put, selili su iz ruke u ruku kako bi stigli do destinacije, i taj težak put se nakraju isplatio. Iz Lovrana sam ih prebacio u Rijeku, preuzeli su ih u autobusu i odveli u Split gdje ih je dočekao moj prijatelj i prebacio u brod za Anconu, iz koje su otišli na svjetsku smotru u Bari. Ipak, doma su se vratile cestom – govori Palmić, koji nije otputovao na svjetsku smotru, te objašnjava kako su za transport ptica zapravo bili zaduženi »konvojeri« iz Hrvatskog ornitološkog saveza.

OP281JS05
Ptice - svjetski prvaci / Foto: Silvano JEŽINA

Lovranski uzgajivač ptica, inače prometni tehničar koji radi na benzinskoj crpki u Opatiji, strastveni je obožavatelj životinjskog svijeta. U svojoj kolekciji ima preko 200 životinja od čega 150 ptica, a za koje mu treba čitav jedan stan, ali i puno ljubavi i strpljenja.

– Od svoje desete godine bavim se uzgojem ptica. Započeo sam sasvim slučajno, nono je imel dva tića i nekako san se navukal. Tako da sam sada već 35 godina u tom jednom poslu koji iziskuje i puno vremena i novaca. Najmanje dva sata dnevno potrošim na ptice. Zapravo cijeli jedan stan veličine 60-tak kvadrata namjenjen je pticama, njihovom uzgoju – govori Lovranac koji je i član riječkog društva »Češljugar« koje se bavi uzgojem i zaštitom ptica.

Palmić redovito putuje na ornitološka natjecanja u regiji, godišnje napravi i više od 10.000 kilometara, a sa svojim pticama ove je godine postao i prvak države i Europe. Kaže da je uzgoj ptica izuzetno težak, kako je potrebno složiti kolekciju identičnih ptica da bi se osvojila ova prestižna nagrada i kako su mužjaci puno cjenjeniji i ljepši od ženki. Najviše je posvećen uzgoju češljugarki, divljim pticama iz prirode kojih ima u svim bojama i vrstama, a čija vrijednost u njegovim krletkama po ptici doseže od 100 do 700 eura. Za uspjeh u ovom njegovom hobiju kaže da je potrebno imati puno prakse i iskustva u uzgoju, ali i sreće. Zato su mu najdraži savjeti prijatelja sa natjecanja sa kojima dijeli istu ljubav prema ovim malim letačima i dobrim pjevačima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.