Pernati šampioni

Lovranski tići prvaci svijeta

Marina Kirigin

Križanci između češljugara i kanarinca pobjedili su u svojoj kategoriji između 1200 ptica na 62. svjetskom ornitološkom prvenstvu



LOVRAN Lovran ima »tiće« svjetskog glasa i stasa. Četiri male ptičice, križanci između češljugara i kanarinca, u vlasništvu Lovranca Alena Palmića novi su prvaci svijeta. Na nedavno završenom 62. svjetskom ornitološkom prvenstvu u talijanskom Bariju kolekcija ptica lovranskog uzgajivača osvojila je zlatnu medalju u konkurenciji preko 27.000 ptica. Točnije u kategoriji »križanci« natjecalo se 1.200 ptica kojima je 250 sudaca iz cijeloga svijeta tijekom tri dana ocjenjivalo izgled, boju, držanje i pjev. Prva je to svjetska ornitološka nagrada koja je stigla u Hrvatsku, a koja je prije svega oduševila vlasnika nagrađenih ptica Palmića koji se već trideset i pet godina bavi uzgojem i zaštitom ptica.


– Moji tići su do Barija imali dugačak put, selili su iz ruke u ruku kako bi stigli do destinacije, i taj težak put se nakraju isplatio. Iz Lovrana sam ih prebacio u Rijeku, preuzeli su ih u autobusu i odveli u Split gdje ih je dočekao moj prijatelj i prebacio u brod za Anconu, iz koje su otišli na svjetsku smotru u Bari. Ipak, doma su se vratile cestom – govori Palmić, koji nije otputovao na svjetsku smotru, te objašnjava kako su za transport ptica zapravo bili zaduženi »konvojeri« iz Hrvatskog ornitološkog saveza.



Lovranski uzgajivač ptica, inače prometni tehničar koji radi na benzinskoj crpki u Opatiji, strastveni je obožavatelj životinjskog svijeta. U svojoj kolekciji ima preko 200 životinja od čega 150 ptica, a za koje mu treba čitav jedan stan, ali i puno ljubavi i strpljenja.




– Od svoje desete godine bavim se uzgojem ptica. Započeo sam sasvim slučajno, nono je imel dva tića i nekako san se navukal. Tako da sam sada već 35 godina u tom jednom poslu koji iziskuje i puno vremena i novaca. Najmanje dva sata dnevno potrošim na ptice. Zapravo cijeli jedan stan veličine 60-tak kvadrata namjenjen je pticama, njihovom uzgoju – govori Lovranac koji je i član riječkog društva »Češljugar« koje se bavi uzgojem i zaštitom ptica.


Palmić redovito putuje na ornitološka natjecanja u regiji, godišnje napravi i više od 10.000 kilometara, a sa svojim pticama ove je godine postao i prvak države i Europe. Kaže da je uzgoj ptica izuzetno težak, kako je potrebno složiti kolekciju identičnih ptica da bi se osvojila ova prestižna nagrada i kako su mužjaci puno cjenjeniji i ljepši od ženki. Najviše je posvećen uzgoju češljugarki, divljim pticama iz prirode kojih ima u svim bojama i vrstama, a čija vrijednost u njegovim krletkama po ptici doseže od 100 do 700 eura. Za uspjeh u ovom njegovom hobiju kaže da je potrebno imati puno prakse i iskustva u uzgoju, ali i sreće. Zato su mu najdraži savjeti prijatelja sa natjecanja sa kojima dijeli istu ljubav prema ovim malim letačima i dobrim pjevačima.