41. Marunada u Lignju

Lovranskega maruna se manje i manje

Marina Kirigin

Na šest štandova s marunima-kestenima, najmanje je bilo onog pravog domaćeg lovranskog maruna. Pod tim nazivom, prodavalo se svašta, čak i uvezeni kasten iz Italije



LIGANJ  Lovranskog maruna bilo je u tragovima, a posjetitelja u Lignju, već u ranim popodnevnim satima, podosta. Lijep sunčan dan i gastro priredba – 41. izdanje Marunade, u Liganj je privuklo velik broj stanovnika tog liburnijskog područja kao i goste iz Hrvatske i inozemstva željne kušanja ove posebne gastro delicije lovranskog kraja.


Na šest štandova s marunima-kestenima, najmanje je bilo onog pravog domaćeg lovranskog maruna. Pod imenom lovranski marun, prodavalo se svašta, no uglavnom mješavina karlovačkog ali i uvezenog, talijanskog kestena.


Međutim, sve to nije umanjilo feštu u višim krajevima lovranske općine, koja je na temelju ovog prirodnog dara izgradila u proteklih četrdesetak godina značajnu turističku priču zbog koje će i ove jeseni Lovran posjetiti oko 1.500 gostiju, a zbog koje je jučer u Liganj stiglo i stotinjak planinara iz cijele Hrvatske.  


Kilogram lovranskog maruna u Lignju se prodavao po 50 kuna, dok je cijena kestena iz Karlovca i Italije pod imenom »lovranski marun« bila 40 kuna. Mjerice pečenog kestena prodavale su se po 15, 20 i 30 kuna, ovisno o veličini, a kolači od maruna (kestena) koštali su od 6 do 12 kuna. Lovranska gastro priredba koja je nakon svečanog mimohoda Lovranom, otvorena u Lignju, naredna dva vikenda održavat će se u Dobreću i centru Lovrana. Tijekom tri tjedna ugostiteljski objekti na Opatijskoj rivijeri nudit će jela i slastice s marunima. Marunada u Lignju nastavit će se danas od 11 sati kada će nastupiti kvartet Istria. U popodnevnim satima nazočne će zabaviti Dule i Bonaca, a navečer Mustafi.





 Na štandu Edite Turković koja već godinama održava jednu od najvećih šumskih površina maruna na Lovranšćini jučer je bilo oko 120 kilograma ovog slatkog ploda, a cijena kilograma iznosila je 50 kuna.


  – Maruna ni. Pred sedan let već san ga šetimanu dan raneje, na Beloj nedeje, znala imet 700 kil, a danas ovde jedva da ga je 120 kil. Preko 80 posto šume maruna pojila je osa šiškarica, tako da je maruna se manje i manje – rekla je Turković koja se našalila kako su prodavači lovranskog maruna na štandovima sada pravi glumci jer nastoje ne rasprodati sve u samo tri sata manifestacije.


  Zbog bolesti šuma maruna na Lovranšćini, posljednjih je godina sve ugroženija i sama manifestacija, premda se zahvaljujući popratnim sadržajima i interesu stranih gostiju uspješno održava. Već niz godina pokušava se pronaći lijek za bolesti koje napadaju stabla maruna. U početku se vodila borba sa rakom kore, a danas je najveća opasnost osa šiškarica, nametnik koji je znatno smanjio urod maruna.


Stoga je ta tema, posebice među vlasnicima šuma maruna, ali i prodavačima, bila najaktualnija na liganjskoj fešti. Adriano Gržević, vlasnik šume maruna, dao je do znanja kako su se ipak stvari pomakle s mrtve točke, te kako se nakon niza godina traganja o tome kako zaustaviti širenje bolesti, konačno slijedećeg proljeća kreće u ozbiljnu akciju.


  – Planira se da bi liječenje moglo početi u proljeće, u mjesecu svibnju. Plan je pustiti nametnika koji će ugroziti osu šiškaricu na četiri lokacije, kod tunela Učka, na Dobreću, Tuliševici i u Lovranskoj Dragi – otkrio je Gržević.


Međutim, u akciju spašavanja trebalo bi se uključiti čim više vlasnika šuma maruna na području Liburnije kako bi se ta epidemija što više suzbila. Upravo zato o zaštiti šuma maruna od ose šiškarice govorit će se i u sklopu ovogodišnje gastro priredbe.


U petak, 24. listopada u lovranskoj galeriji »Laurus« najnovija saznanja na navedenu temu prenijet će javnosti prof. dr. Dinka Matošević, prof. dr. Željko Prgomet i prof. dr. Ibrahim Mujić.