Zdravstveni transfer

Lovranska pedijatrica na privremenom radu u Kastvu

Marina Kirigin

Kastavska pedijatrica otišla je u mirovinu, zamjena još nije pronađena, a stanje će se normalizirati 1. srpnja. Ipak, zbog godišnjeg odmora, lovranska djeca će do 15. srpnja biti preusmjeravana u Rijeku 



LOVRAN Lovranski pedijatar do kraja lipnja na posudbi je u Kastvu. Iako ovo zvuči kao neki sportski transfer, riječ je o problemu s kojim se susreo Dom zdravlja PGŽ-a, ispostava Opatija i zbog kojeg su neke sredine, među njima i Lovran, u posljednje vrijeme bile djelomično uskraćene za usluge pedijatra u svom mjestu.


Zbog toga je na lovranskom vijeću postavljeno i pitanje vezano uz zdravlje najmlađih mještana, odnosno vijećnike je zanimalo koliko dana u tjednu je angažiran pedijatrijski tim i zbog čega neke dane u tjednu dežura samo medicinska sestra, dok istovremeno Općina Lovran sufinancira rad te iste pedijatrije.


Na vratima lovranske dječje ambulante ispisano je kako »ponedjeljkom i petkom dr. Surijan (pedijatrica u Lovranu) ordinira u Kastvu do daljnjega«. Načelnik Općine Lovran Alan Sanković na postavljeno pitanje na vijeću odgovorio je kako će takvo stanje biti samo do kraja tekućeg mjeseca te kako će se potom sve vratiti u normalu. 




  Odgovor na pitanje zbog čega pedijatrica iz Lovrana mora dva dana u tjednu raditi u Kastvu, potražili smo i kod voditeljice opatijske ispostave Doma zdravlja PGŽ-a Sonje Bačić Požgaj koja nam je objasnila kako je kastavska pedijatrica otišla u mirovinu te se dosad nije uspjela naći zamjena, no isto tako potvrdila da će do 1. srpnja sve biti ponovno kao i prije.


   – Zbog situacije u Kastvu pedijatri iz Matulja, Lovrana i Rijeke uskakali su i pokrivali 1-2 dana u tjednu. S 1. srpnja stiže nova doktorica u Kastav, a dr. Surijan iz Lovrana nakon dva tjedna godišnjeg, odnosno od 15. srpnja, započinje s normalnim radom. Dok dr. Surijan bude na godišnjem, djeca će se preusmjeravati u Cambierijevu u Rijeku, a obavijest će biti na vratima lovranske pedijatrije – objasnila je voditeljica opatijske ispostave.  

Specijalist pedijatar Suzana Surijan objasnila je da djeca iz Lovrana u proteklom razdoblju nisu bila zakinuta za uslugu. Naime, ponedjeljkom i petkom dežurala je sestra, te su se hitnoće usmjeravale u Kastav. 


  – Mi smo radili sa svojim karticama i svi pacijenti iz Lovrana mogli su doći u Kastav. Sve drugo, uputnice i recepti, mogli su se dobiti u Lovranu. Znači, pacijenti nisu bili zakinuti, jedino što su neki fizički morali dolaziti u Kastav – zaključila je Surijan.