Veći broj dolazaka i noćenja

Lovran u svibnju doživio renesansu, najavljene predstave, izložbe i koncerti

Marina Kirigin

Ribarske fešte i Lovranska noć bit će dio zabave na lovranskom mulu / Snimio Marko GRACIN

Ribarske fešte i Lovranska noć bit će dio zabave na lovranskom mulu / Snimio Marko GRACIN

Na području Općine Lovran ostvareno je u svibnju  10.245 dolazaka i 31.152 noćenja. U odnosu na isto razdoblje 2017. godine, to je  5 posto više dolazaka i čak 23 posto više noćenja



LOVRAN Nakon pada broja dolazaka i noćenja u prvoj polovici 2018. godine, Lovran je u svibnju doživio malu renesansu. Na području Općine Lovran ostvareno je u svibnju  10.245 dolazaka i 31.152 noćenja.


U odnosu na isto razdoblje 2017. godine, to je  5 posto više dolazaka i čak 23 posto više noćenja. Domaćih gostiju u navedenom periodu bilo je nešto manje nego lani, dok su ovom porastu broja noćenja i dolazaka najviše pridonijeli strani gosti koji su u ukupnom prometu sudjelovali sa 90 posto.


Najviše stranih dolazaka i noćenja u Lovranu su ostvarili  Nijemci, zatim Austrijanci, na trećem mjestu Slovenci, a četvrti po ostvarenom prometu bili su Nizozemci. Za razliku od izuzetno uspješnog svibnja, na razini prvog dijela godine lovranski su turistički rezultati lošiji od lanjskih.




– Prema podacima sustava eVisitor, tijekom razdoblja siječanj-svibanj 2018. na području TZO Lovran boravilo je 23.005 gostiju koji su ostvarili 61.239 noćenja, što je 15% manje dolazaka i 9% manje noćenja u odnosu za isti period 2017. godine. Domaći gosti ostvarili su  5.065 dolazaka (-23%) i 10.163 noćenja (-35%), a strani gosti su ostvarili  17.940 dolazaka (-12%) te noćenja 51.817  (-1%). Domaći gosti sudjeluju u ukupnim noćenjima sa 17%, a strani gosti sa 83% – istakla je Luiza Sandalj, direktorica TZO Lovran.


Turistička zajednica Općine Lovran s partnerima organizirat će vrlo sadržajno ljeto. Tijekom  Ljeta u Lovranu moći će se uživati u plesu, glazbi, predstavama, izložbama. Uz 18. Dane črešanj va Lovrane, krajem lipnja, 23. i 24.  lipnja, organizirat ćemo ribarsku feštu i održavati 9. regatu tradicijskih barki za trofej »Nino Gasparinic«. Nakon nekoliko godina uzastopnog održavanja  regata je prerasla u turistički događaj koji obogaćuje i promovira tradicionalnu brodograditeljsku baštinu Lovrana i pridonosi atraktivnosti destinacije – kaže Luiza Sandalj.


U programu Ljeta u Lovranu naći će se i ponešto za ljubitelje klasične glazbe. Od 13. do 15. srpnja u lovranskom kinu održat će se Festival klasične glazbe »Lovran Classic«. Od 19.-23. srpnja  održat će se Prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke u boćanju.


Lovran će biti i dio priče Opatija Riviera Blues Festival na kojem će nastupiti Alwin Blues Duo iz Austrije, domaći Riccardo Staraj & Midnight Blues Band i The True Blues iz Napulja. Neizostavni događaji bit će i ribarske fešte na lovranskom mulu, zakazane za 22. lipnja kad će nastupiti Mauro Staraj & La Banda, zatim 6. srpnja kad će na bini prisutne zabavljati Koktelsi i 20. srpnja kad se održava  Lovranska noć. U kolovozu na lovranski mul stižu Night Express (3. kolovoza) i  Maja Šuput (11. kolovoza).


– Osim raznovrsnih događanja na otvorenom, gosti će moći uživati u programima i plesnim večerima koje organiziraju hotelske kuće u Lovranu – zaključila je Sandalj.