Divovski specijalitet

Lovran u subotu carstvo kulinarstva: Festival šparuga privlači i Japance

Marina Kirigin

Salata od šparuga, fuži sa šparugama i pršutom, brancin s povrćem i šparugama, pileći file sa šparugama - samo su neka od brojnih jela u šesnaest restorana



LOVRAN » Tisuću jaja i trideset kilograma divljih, svježe ubranih šparuga naći će se u »veloj fritaji« koja se već tradicionalno spravlja u tavi promjera dva metra na lovranskom Trgu slobode na otvaranju gastro manifestacije Festival šparuga. Tako će biti i ove subote kada će se na trgu u Lovranu održati glavna fešta dvotjedne manifestacije čije je ovo 14. izdanje, a priprema »vele fritaje« na programu je u 19 sati.


U vrijeme trajanja gastro priredbe u ugostiteljskim objektima na području Lovrana nudit će se jela od ove samonikle i zdrave biljke koja raste na obroncima Učke, a kojoj kvalitetu i poseban okus daje aerosol (kombinacija morskog i planinskog zraka). Salata od šparuga, fuži sa šparugama i pršutom, brancin s povrćem i šparugama, pileći file sa šparugama – samo su neka od brojnih jela koja će se u iduća dva tjedna festivala nuditi u šesnaest lovranskih restorana koji su se priključili ovoj proljetnoj manifestaciji koja je razlog sve brojnijih dolazaka u ovu liburnijsku općinu. Ove godine će se tako među posjetiteljima naći i grupa Japanaca. Naime, prema riječima Vojka Brubnjaka, direktora lovranske turističke zajednice, na glavnu feštu ove subote u posjet bi trebala doći veća grupa gostiju iz Japana koji su izrazili želju slikati spravljanje vele fritaje.


   – Kontaktirao nas je voditelj japanske grupe gostiju gotovo dvadeset dana uoči manifestacije. Nadamo se da će, baš kako su i najavili, doći na gastro priredbu, a mi ćemo ih počastiti našim specijalitetom – rekao je Brubnjak. Na glavnoj fešti za zabavu će biti zadužene grupe »Lungomare«, »Bonaca«, Puhački orkestar Lovran i DJ Vedran, a održat će se i Potresuljka Show.




   Lovranska manifestacija bazirana na šparugi utemeljena je 2001. godine. Tada je restoran »Riviera«, odnosno njegov kuhar i vlasnik Josip Rutar prvi ponudio fritaju i druga jela sa šparugama. Tijekom godina rastao je broj ugostiteljskih objekata koji su se priključivali manifestaciji, ali i interes konzumenata očaranih svojstvima šparuge. Tako će 12. i 13. travnja u hotelu Lovran biti održana kulinarska radionica šparuga i samoniklog bilja »by Boris Mihovilić«, puna novih znanja za njezine polaznike.