Počela fešta

Lovran slavi: Mića Marunada uvod u ‘veliku’

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Organizatori iz Društva Naša djeca Opatija – ogranak Lovran u goste su doveli kolege iz Društva Naša djeca Koprivnica koji su osmislili niz viteških igara i pokazali ih domaćoj djeci



LOVRAN – Vito Juričić, Istok Celin, Jan Petrović i Nina Beganović jučer su visoko podigli zastavu Miće Marunade i tako otvorili »malu« priredbu koja je obilježila početak »velike« lovranske Marunade, gastrofešte koja će na području Lovrana trajati do konca listopada.


Mališani iz Ičića, Mošćeničke Drage te domaćini iz Lovrana priredbu su započeli igrama i zabavom. Organizatori Miće Marunade iz Društva Naša djeca Opatija – ogranak Lovran u goste su doveli kolege iz Društva Naša djeca Koprivnica koji su osmislili niz viteških igara i pokazali ih domaćoj djeci.


Tristotinjak mališana je dobilo priliku gađati iz praćke, nabacivati kolutove, gađati strijelom, pucati iz topa, rušiti kantice ili se pak samo družiti s vilama i vilenjacima.




Lovranac Jan Petrović, učenik trećeg razreda lovranske škole, uspio je srušiti sve kantice na stalku.


– Sve sam srušio, dobio sam priliku i nastupiti na bini. Recitirao sam i pjevao. Sviđa mi se ova naša Marunada. Mi doma često jedemo marune. Naš susjed ima nekoliko stabala pa nam dozvoli da ih poberemo, a onda ih stavimo peći – ispričao je Jan i odjurio na sljedeću izazovnu igru.



Organizatori Miće Marunade iz DND-a Opatija – ogranak Lovran pripremili su čitav niz aktivnosti za djecu. Osim uprizorenja koprivničke renesanse, mališani su mogli pogledati i lutkarsku predstavu »Šumska škola« ili slušati priču o Svetom Jurju, zaštitniku Lovrana.


– Cilj ove priredbe je djecu naučiti običajima, kulturi i tradiciji kraja u kojem žive – rekla je Sanja Škorić, a malu lovransku priredbu došao je podržati i zamjenik načelnika Lovrana Toni Družeta.



Odmah po završetku popodnevnog dječjeg programa, nastupilo je veliko, 46. izdanje Marunade koja se ovog vikenda održava u Lovranu, a potom u drugom i trećem vikendu seli u zaleđe, u Dobreć i Liganj.


Marunadu 2019. prati ugodno jesensko vrijeme, a uz gastronomsku ponudu i brojni drugi sportski, kulturni i zabavni sadržaji.



Dok su tijekom premijerne večeri poznate listopadske svečanosti publiku zabavljale grupe Vatra i Grooversi, večeras je na rasporedu nastup Lidije Bačić i Dellboysa, a u nedjelju, za kraj prvog vikenda Marunade, Gustafi.