Tražilo se mjesto više

Ljubav prema harmonici: U Permanima su zasople trieštinke

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svjetski prvak u dijatoničnoj harmonici Niko Poles promovirao je dostignuća polaznika glazbene škole



PERMANI Kako je to »kad zasope trieštinka«, a pogotovo kada se okupi cijela »glazbena vojska« talentiranih svirača harmonike, mogli su saznati svi koji su posjetili manifestaciju »Skup armunikaši Škole i Orkestra Nike Polesa«, u Permanima, ispred restorana Stara Pošta. Svjetski prvak u dijatoničnoj harmonici Niko Poles, u čijoj školi svoje umijeće usavršavaju polaznici »od 5 do 75«, promovirao je dostignuća polaznika ove škole, a program je bio upotpunjen i nastupima mažoretkinja iz Opatije i Žminja, te prezentacijom Rutar armunika i Totter midi sistema za armunike, koje su se ujedno mogle i isprobati.


Program je započeo u popodnevnim satima uz predstavljanje učenika škole Nika Polesa, a nastavio se navečer uz slovenski Ansambl Štirje Kovači, te njihove pjesme poput »Čakal sem deklico ob potoku«, »Kam le čas beži« i brojne druge. Glazbena kulisa je imala i svoju gastronomsku podlogu za koju se pobrinulo osoblje restorana »Stara Pošta«. Pokrovitelji ove manifestacije koja se održala drugu godinu za redom su Općina Matulji i Občina Hrpelje-Kozina, a voditelji su bili Danijela Lipić i Dean Maslić. Glazbeno poslijepodne i večer u Permane su privukle velik broj posjetitelja i to ne samo s područja Općine Matulji, već i iz ostalih dijelova regije, te iz Slovenije.


Djeca i mladi koji ostvaruju sve zapaženije rezultate na glazbenim natjecanjima, prezentirali su svoje znanje i vještinu sviranja harmonike, a pored toga, bilo je to i vrlo lijepo druženje za sve generacije koje promiče kulturu i povezanost sa slovenskom narodnom glazbom koja je, pogotovo u pograničnoj zoni Općine Matulji duboko ukorijenjena.




Sunčani vikend je tako, za one koji vole glazbu, no još uvijek ne smatraju da je »pravo vrijeme« za odlazak na more, protekao u znaku nota, zabave i prave domaće hrane po kojoj je »Stara Pošta« u Permanima itekako poznata.