Melodije Istre i Kvarnera

Ljubav jednog grada i jednog festivala: Mikovci će prvu festivalu večer održati u Opatiji

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Opatija je grad koji progovara emocijom. Priča šarolike priče u kojima se izmjenjuje mnoštvo likova i mnoštvo radnji. Opisuje svoju bogatu prošlost i naznačuje ono što bi htjela ostvariti u budućnosti. Sve će ona reći onom tko zna slušati i onom tko njezinu ljepotu gleda ne samo širom otvorenih očiju već i širom otvorenog srca



I bajna, i sjajna. I hrvatska Nica, i biser hrvatskog turizma. I grad festivala, i grad kamelija. Sve je to i još puno više – Opatija. Stoljećima u čvrstom zagrljaju šumovite Učke i pjeni Jadranskog mora. Jednako čvrstom i dok je bila tek ribarsko mjestašce, i kad je postala turistička meka kojoj tijekom proteklih stoljeća nisu mogli odoljeti ni oni koji su državama vladali, kao ni oni kojima je vladalo srce. Mjesto gdje dušu jednako odmara i monarh i bonvivan. Mjesto gdje istim žarom plamte i ljubav, i ljubavna bol. Grad koji progovara emocijom.


Progovara svakom laticom procvjetalih parkova, svakim listom što treperi na njezinim šetnicama, prelijepim zdanjima i skrovitim uličicama. Opatija priča šarolike priče u kojima se izmjenjuje mnoštvo likova i mnoštvo radnji. Opisuje svoju bogatu prošlost i naznačuje ono što bi htjela ostvariti u budućnosti. Sve će ona reći onom tko zna slušati i onom tko njezinu ljepotu gleda ne samo širom otvorenih očiju već i širom otvorenog srca.


S jednakim ponosom odvlači slušača u 12. stoljeće u kojem je bila tek skup ribarskih kućica nanizanih kraj crkve sv. Jakova, kao i o vremenu kad je ribarsko ruho zamijenila onim turističkim tkanim stotinama godina. Priča o kraju 19. stoljeća. O 1871. godini i uspostavljanju redovite brodske linije Rijeka – Volosko – Ika – Lovran, te o 1873. godini kad je stigla željeznica do Matulja. O dva događaja koja su joj zagarantirala svjetlu turističku budućnost.





Od zadnjeg susreta Opatije i mikovaca u tom se gradu štošta izgradilo i isplaniralo. Kao kapitalni projekt, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić navodi otvaranje Kulturno-turističkog centra »Garvais«, multifunkcionalnog objekta čijom je gradnjom uvelike podigao kvalitetu života Opatijaca i onih Opatiji sklonih.


– Kad smo u rujnu 2015. godine simboličnim paljenjem bagera naznačili gradnju Centra itekako smo imali viziju njegovog konačnog izgleda. Prošlog mjeseca, točnije 28. travnja on je i službeno zaživio na veliku radost i Opatijaca i njihovih gostiju, jer izgradnjom Centra dobili smo svi mi koji u Opatiji i za Opatiju živimo ali i opatijsko gospodarstvo, turizam i kulturni život cijelog ovog kraja.


Multifunkcionalni je to prostor u kojem se mogu održavati kazališne i kino predstave, koncerti, kongresi i slična događanja, a pod zemljom ima i ogroman klub namijenjen mladoj populaciji.


Od velike je važnosti za Opatiju koja turizam živi 365 dana u godini, kapitalni objekt za čiju je gradnju utrošeno 41,5 milijuna kuna. Ime su mu izabrali građani, a prvo veliko međunarodno zbivanje koje će ugostiti je Otvoreno europsko prvenstvo u bridžu 2019. godine koje će u Opatiju na 15-dnevni boravak dovesti tri tisuće posjetitelja, kaže Dujmić i dodaje kako velika dvorana u svrhe kino ili kazališnih predstava može primiti 500 gledatelja, a u kongresne svrhe zbog »fleksibilne pozornice« čak 800, te da mala dvorana »Gervaisa« ima kapacitet od 300 posjetitelja.



Voli pričati i o slavnim osobama koje je primila pod svoje okrilje. Njezina je knjiga gostiju ispisana imenima kraljeva, careva, predsjednika i vojskovođa, ali isto tako i umjetnika i znanstvenika. Njoj su hrlili i bogati i siromašni, i oni koji su tražili mir i oni koji su tražili zabavu jer već se odavno zna da što opatijski gost poželi bude mu i ostvareno.


Zna to i karavana Festivala Melodije Istre i Kvarnera pa će i ovog lipnja put Opatije. Statistika kaže jedanaesti.


U gradu festivala, Festival MIK prvi je put zapjevao 1970. godine, onda mu pjevao 1974. i 1984. da bi od 2010. godine do danas ljeto u prijestolnici Liburnije započelo mikovskim ritmom. Dakle, 27. lipnja Opatija pjeva »ča«, a MIK, uz duboki naklon njezinom sjaju i ljepoti, pjeva prvoj dami hrvatskog turizma.