Karneval u Opatiji

Ljetna Balinjerada: Turisti oduševljeni spustom na karetima

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Program je bio prilagođen turistima, pa je Mario Lipovšek Battifiaca, kao pravi poliglot, odlično odradio ulogu voditelja na startu dionice, dok je okupljene na cilju zabavljao Dražen Turina Šajeta. Na Ljetnoj Balinjeradi, za razliku od zimske, bilo je važno sudjelovati. Natjecateljski karakter utrke je izostao osim finalnog spusta trojice maškaranih Matuljaca



OPATIJA  Balinjerada je uspješno proslavila svoj prvi ljetni rođendan. Najpopularnija zimska karnevalska manifestacija koja je nakon 33 godine dobila svoje povijesno prvo ljetno izdanje okupila je tisuće ljudi, domaćih i gostiju koji su uživali u ludorijama sudionika koji su se na kugličnim ležajevima spuštali trasom od hotela Pariza do Slatine.


Otac Balinjerade Duško Jeličić Dule nije mogao sakriti zadovoljstvo što se »peto godišnje doba« preselilo u ljeto.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Od prvog izdanja zimske Balinjerade postojala je želja da pokrenemo i ljetnu, no nikad nije bilo dovoljno snage i volje. Sada se evo toga uhvatio Vjeko Alilović i uz pomoć TZ Grada Opatije i Grada Opatije, uspjeli smo organizirati i ovu ljetnu, rekao je Duško Jeličić.


Prvo izdanje Ljetne Balinjerade bilo je po mnogočemu posebno i drugačije od zimske. Program je bio prilagođen turistima, pa je Mario Lipovšek Battifiaca, kao pravi poliglot, odlično odradio ulogu voditelja na startu dionice, dok je okupljene na cilju zabavljao Dražen Turina Šajeta. Na Ljetnoj Balinjeradi, za razliku od zimske, bilo je važno sudjelovati. Natjecateljski karakter utrke je izostao osim finalnog spusta trojice maškaranih Matuljaca.


Cijenilo se samo ono »za lepo videt«, a »bilo je tega fanj«. »Zdolun su se kalevali« na karićima, monopatinama, merikanskin vozilima ribari, kupači, balerine, a posebno atraktivne bile su opatijske Brazilke. Gotovo da nije bilo posjetitelja koji nije želio iz Opatije imati atraktivnu fotku s tom maškaranom skupinom muškaraca u bikinijima.


Uz čitav niz atraktivnih pojedinaca, Ljetnoj Balinjeradi odazvale su se i one najveće karnevaske grupe s Liburnije – opatijski »lumberaši«, »Vavek parićani« iz Matulja, lovranski »In Bambo veritas«… Trasom se spustila i Patricija iz Delnica. Iako njezine sanjke nisu imale kuglične ležajeve, Patricija je sa svojim profesionalnim sportskim saonicama na kotače u Opatiju stigla pokazati kojim se sportom bavi i naravno dokazala da stazu može najbrže prijeći.