Još o zanimanju za Liburniju

Liburnijski čelnici složni: Prodaja vlastitog paketa dionica LRH-a zasad nije u igri

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Ivu Dujmića i Alana Sankovića pitali smo bi li u slučaju da Adris grupa preuzme LRH razmišljali o prodaji dionica Nove Liburnije, no prema odgovorima, čini se da još nije vrijeme za takve odluke



OPATIJA Vijest da je rovinjska Adris grupa, odnosno turistička kompanija u njezinom sastavu Maistra, potencijalni kupac većinskog paketa Liburnia Riviera Hotela, pozitivno je odjeknula u opatijskoj javnosti.


Mnogi turistički djelatnici smatraju kako se njihovo poslovanje pokazalo izuzetno učinkovito za turističke destinacije u kojima djeluje, za razliku od onog koje su posljednjih godina provodili većinski vlasnici SN Holdinga i Uprava LRH-a na Opatijskoj rivijeri. Zatvarajući hotele, Opatiju su pretvorili u sezonsku destinaciju, smanjivanjem broja zaposlenih srozali su razinu kvalitete usluge u ugostiteljstvu i turizmu, a čini se da je jedina intencija bila pokazati odlične poslovne rezultate i uspješnu financijsku firmu.


Uprava »bez komentara«


Ograđivanjem okućnica hotela pokazali su da ih turistička destinacija Opatija ne zanima, a takav model ponašanja pretočen je i na komunikaciju sa svim subjektima u okruženju.




Uprava LRH, čiji se predstavnici u Vijeću turističke zajednice vrlo rijetko uključuju u rasprave, na sve novinarske upite odgovaraju s »nemamo komentara«. Njihova komunikacija nije bolja ni s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava s područja Liburnije, a za jednog od zadnjih razgovora to su potvrdili i načelnici liburnijskih općina kada nisu znali što LRH smjera u njihovim sredinama.


S druge strane, Maistra ima namjeru u idućem razdoblju podići razinu usluge, želja im je da do 2017. godine više od 95 posto hotelskih kapaciteta bude na razini 4 i 5 zvjezdica, a upravo takav image Opatija želi povratiti.


Što misle o eventualno mogućem preuzimanju LRH-a od strane Adris grupe i hoće li se tada razmišljati i o prodaji dionica Nove Liburnije, društva u vlasništvu jedinica lokalne samuprave s područja Liburnije, pitanje je koje smo postavili gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću i načelniku Lovrana Alanu Sankoviću.


– Skupština Nove Liburnije, koju čine predstavnici Grada Opatije i triju susjednih općina, do sada je jasno u nizu navrata pokazala da zna itekako voditi računa o primjerenoj zaštiti svojih interesa u ukupnoj vlasničkoj strukturi poduzeća LRH d.d. Stoga je razumljivo da u ovom trenutku ne možemo prejudicirati konačno rješenje što se daljnjeg razvoja same vlasničke strukture tiče. Naš je interes u svakom trenutku jednak interesu svih građanki i građana Liburnije, odnosno svih koji od turizma u Opatiji i okolici žive. Želja nam je da ovim velikim turističkim poduzećem upravljaju oni koji raspolažu adekvatnim kapitalom i znanjem radi unapređivanja destinacijske ponude prema najvišim svjetskim standardima koje Opatija kao destinacija zaslužuje.



 Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije, kaže kako je prodaja i kupnja vlasničkih udjela u trgovačkim društvima normalna pojava u tržišnoj ekonomiji,  pa tako i u hotelskim turističkim društvima kao što je LRH.–  Međutim, ono što je najbitnije jest  da se potencijalni vlasnik, ma tko god to bio, ponaša kao strateški investitor, da podiže  kvalitetu  usluga, a samim tim podiže se kvaliteta i imidž destinacije. Iskreno se nadam da će se u slučaju takve akvizicije novi vlasnik upravo tako i ponašati. U slučaju LRH to je jako bitno jer se ne radi o jednom hotelu već o  38 posto hotelskog smještaja u Opatiji – rekla je Petričić.


Sporost sustava


Time bi se zadržala i postupno povećavala razina zaposlenosti, posebice mladih. O svim našim odlukama po ovom pitanju javnost će biti pravovremeno informirana – stoji u odgovoru gradonačelnika Dujmića.


– Činjenica je da se potencijalni kupci bave razvojem destinacije, za razliku od naše najveće hotelske kuće koja se destinacijom ne želi baviti. Ako se i dalje budu vodili istom politikom i modelom kako su to činili sve ove godine u Istri, onda će to zasigurno za sve nas biti dobro. Uglavnom, prema onom što su napravili u našem susjedstvu stječe se dojam da rade na razvoju turističke destinacije – rekao je lovranski načelnik Alan Sanković, a na pitanje o tome bi li grad i općine u istom naletu trebale prodati i svoje dionice , dodaje kako je o tome vrlo teško govoriti, kako će na to utjecati čitav niz faktora, od cijene nadalje. Ipak, smatra kako zbog sporosti sustava liburnijske jedinice lokalne samo uprave uopće neće moći na vrijeme reagirati po pitanju eventualne prodaje vlastitog paketa dionica.