Ulaganja

Liburnijske vode: S 500 milijuna kuna iz EU fondova u nove investicije

Srđan Brajčić

Snimio: Marin Aničić

Snimio: Marin Aničić

U planu su tri velike investicije: obnova vodoopskrbnog sustava te izgradnja drugog stupnja pročišćivača u Ičićima i sekundarne mreže. Ti projekti omogućit će da sva kućanstva dobiju vodu, da više od 80% Liburnije bude pokriveno kanalizacijom i da se digne razina pročišćavanja otpadnih voda od M. Drage do Preluka, ističe Ervino Mrak



OPATIJA Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka, čemu će se tradicionalno priključiti Liburnijske vode svojom akcijom bacanja u more tri tisuće ekoloških kuglica s lovranskog mula. Te kuglice pospješuju razgradnju čestica koje zagađuju more, što je samo jedna od akcija Liburnijskih voda u borbi za čišći okoliš. Naime, Liburnijske vode zadnjih godina uložile su značajan novac u svoju infrastrukturu, što daje mjerljive rezultate, ističe direktor ovog komunalnog društva Ervino Mrak, ilustrirajući to povratkom ježeva i periski na potezu od Lovrana do Voloskog.


– Periske uočavamo na nekoliko mjesta, a to je doista znak čistog mora. No da bismo zadržali, ali i podignuli te visoke ekološke standarde, potrebna su nova ulaganja. Stoga treba naglasiti da su Liburnijske vode dobile gotovo 500 milijuna kuna iz europskih fondova za nove projekte, na čemu smo radili dvije godine. U dogovoru s našim vlasnicima, a to su četiri jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije, točno ćemo dogovoriti koliko će novca biti potrošeno u pojedine projekte.


Naime, pripremamo se za tri velike investicije na Liburniji – obnovu vodoopskrbnog sustava te za izgradnju drugog stupnja pročišćivača otpadnih voda u Ičićima i sekundarne mreže. Drugim riječima, ovi projekti omogućit će da sva kućanstva dobiju vodu, da više od 80 posto Liburnije bude pokriveno kanalizacijom, što zadovoljava direktive Europske unije, i da pročišćavanje otpadnih voda podignemo na još višu razinu od Mošćeničke Drage do Preluka. Ovo je povijesna investicija Liburnijskih voda, ali i naša obveza prema dokumentima koje je hrvatska Vlada potpisala s Europskom unijom – ističe direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak koji očekuje da će realizacija ovih investicija krenuti početkom 2019. godine.





Stanovnici Liburnije dobivaju vodu iz tri izvora, iz vlastitih izvorišta Liburnijskih voda s Učke, te iz riječkog i slovenskog vodoopskrbnog sustava.


– Liburnijske vode uspostavile su vrlo siguran sustav opskrbe stanovništva kvalitetnom vodom. Važno je pritom naglasiti da provodimo čak tri neovisna istraživanja kvalitete naše vode. U zadnjih desetak godina mi nismo zabilježili onečišćenja vode, čak niti zamućenje. To smo riješili tako što smo na naše izvore ugradili mjerače mutnoće vode koji automatski isključuju izvor u slučaju povećanih vrijednosti. Dakle, zamućena voda uopće ne može ući u naš sustav, na što je važno ukazati s obzirom na sve one probleme koji se zadnje vrijeme imaju drugi opskrbljivači – napominje Ervino Mrak i navodi da komunalna društva Komunalac i Liburnijske vode danas svojim korisnicima pružaju visoku razinu komunalnih usluga.



Vodeći u Hrvatskoj


Realizacija će trajati oko četiri godine, tako da bi oko 2022. godine Liburnija trebala biti iznad europskog standarda u smislu pokrivenosti vodoopskrbnom i kanalizacijskom mrežom, odnosno čistoćom ovog dijela Jadranskog mora. Oko 70 posto novca osigurano je iz europskih fondova, a po deset posto osigurat će Ministarstvo financija, Hrvatske vode i lokalna samouprava. Već sada, navodi Mrak, liburnijski kraj vodeći je u Hrvatskoj po opskrbi vodom i njezinom kvalitetom. Naime, danas čak 99 posto kućanstava ima vodu koja će sada stići i do onih najudaljenijih kuća. Jednako tako, podsjeća Mrak, kostur liburnijske kanalizacijske mreže dobro je postavljen, što omogućava dostupnost kanalizaciji velikom dijelu građana koji se gotovo svakodnevno na nju priključuju unatoč visokoj cijeni. To se dobro može vidjeti i rezultatima mjerenja kvalitete mora, što je posebno važno za Liburniju koja u gospodarskom smislu sve više teži prema turizmu.



Liburnijske vode trenutačno završavaju tri projekta koja su važna za kvalitetnu vodoopskrbu na Liburniji. To su izgradnja vodospreme Poklon u koju dolazi voda s izvorišta Mala i Vela Učka. Također, u tijeku su građevinski radovi u Medveji, gdje se grade crpna stanica i vodosprema Kali. U Mošćeničkoj Dragi gradi se crpna stanica Sv. Petar.– U ova tri projekta uloženo je oko 16 milijuna kuna, što je također pokriveno europskim fondovima. Inače, Liburnijske vode u samom su vrhu po korištenju novca iz raznih fondova Europske unije – navodi Mrak, koji najavljuje i nove radove kako se dodatno smanjili gubici pri opskrbi vodom.


Nestašice u sezoni


Ervino Mrak kao problem ipak navodi svojevrsne krize s opskrbom pitke vode u špici turističke sezone, to jest u kolovozu. Problem je posebno bio izražen proteklog ljeta na području Opatije i Mošćeničke Drage i od redukcije u opskrbi vodom građane je spasilo kraće kišno razdoblje sredinom kolovoza. No, Liburnijske vode ove godine počet će s izgradnjom nekoliko novih crpnih stanica u vrijednosti od 35 milijuna kuna, što je dio ove velike investicije od pola milijarde kuna, koje će pospješiti opskrbu vodom i za vrijeme turističke sezone.



U povodu Svjetskog dana voda, ogranak Matice hrvatske u Opatiji organizirat će u Villi Antonio u petak 23. ožujka s početkom u 18 sati predavanje »Učkarska izvorišta, njihovo korištenje i kvaliteta vode«. Predavač će biti dipl.inž. Marko Ćorić koji će, kako stoji u najavi predavanja, govoriti o vodnoj problematici općenito i posebno na Liburniji. Uvodno će razmatrati problematiku uporabe vode, s naglaskom na količine vode u Hrvatskoj, kao njezinoj komparativnoj prednosti u odnosu na neke susjedne zemlje. Razmatrat će dnevnu potrošnju vode po stanovniku, kao i povijest i razvoj liburnijskog vodovoda.


S obzirom na specifičnost orijentacije Liburnije na gotovo neodrživi, ekspanzivni razvoj turizma, ocijenit će opskrbljenost i opskrbivost stanovništva i turista vodom. Tome će doprinijeti analiza brojnosti i kakvoće vode učkarskih izvorišta te procjena sada i u budućnosti zahvaćene (kaptirane) vode na području Liburnije.



– No, građani ne moraju očekivati da ćemo zbog novog investicijskog ciklusa ponovno kopati glavne ceste. Naime, radi se o građevinskim radovima koje će se obavljati u sporednim ulicama i putevima, kao i na Učki – pojašnjava Ervino Mrak koji primjećuje da na području Liburnije stanovništvo sve više ulaže u turizam, pa se može očekivati pojačana izgradnja bazena kojih je danas malo, ali i u poljoprivredu, tako da će rasti i potreba za vodom.