Nema briga za plaće

Liburnijska administracija bez straha od rezanja plaća, za njih izdvajaju manje od 15 posto prihoda

Marina Kirigin

U Općini Matulji na plaće zaposlenih otpada svega 5 do 6 posto, u Mošćeničkoj Dragi 7 posto, a u Gradu Opatiji 10,51 posto prihoda. Ovisno o izračunu, Općina Lovran za ovu namjenu troši između 7,5 i 12,5 posto, što znači da zaposlenici gradskih i općinskih uprava na Liburniji mogu mirno spavati

OPATIJA, MATULJI, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA Novi prijedlog zakona kojim Most predlaže da se plaće administracije u jedinicama lokalne samouprave ograniče na 15 posto poslovnih prihoda neće utjecati na liburnijske općine i Grad Opatiju. Naime, sve liburnijske JLS za plaće zaposlenih izdvajaju već sada daleko ispod predloženih 15 posto poslovnih prihoda.U Općini Matulji svega 5-6 posto poslovnih prihoda otpada na plaće zaposlenih. Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković kaže kako stoga novi prijedlog zakona njih neće dirati. Smatra da je smanjivanje plaća parcijalno rješenje te kako konačno treba provesti pravu reformu lokalne samouprave.

– Trebalo bi ići na smanjenje broja jedinica lokalne samouprave. Svi smatraju kako je oko 560 JLS-a na 4,5 milijuna stanovnika previše – rekao je Ćiković.


Najmanja liburnijska općina, Mošćenička Draga, odvaja 7 posto poslovnih prihoda za plaće djelatnika. Točnije, na tri plaće zaposlenih i dvije naknade načelnika i njegovog zamjenika koji posao obavljaju volonterski. Pročelnica ove Općine kaže da bi u slučaju da se izuzmu naknade načelnika i njegovog zamjenika, taj postotak iznosio nešto iznad pet posto poslovnih prihoda.



Glede prijedloga izmjena Zakona nemamo nikakvih službenih informacija, niti smo upoznati s nacrtom prijedloga, osim saznanja koje imamo iz medija. Ako bi se izmjene Zakona svele samo na promjenu dopuštenog postotka na 15 posto (bez promjena kod umanjenja određenih prihoda) kod Grada Opatije isto ne bi imalo utjecaja budući je masa plaća dosta ispod navedenog postotka.




Dakle, ključan podatak za izračun dopuštene mase za plaće su prihodi poslovanja. Kada bude poznat tekst prijedloga Zakona, Grad Opatija će se, kao i do sada, putem Udruge gradova aktivno uključiti u javnu raspravu – zaključio je pročelnik Jerman.



Država kreše prava


Alan Sanković, načelnik Općine Lovran, kaže kako zbog neusklađenog zakona postoje dva izračuna. Naime, država nije do kraja precizirala i nije jasno što spada u poslovne prihode. Zato će, kaže, Udruga općina u RH zatražiti od strane središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu samoupravu i središnjeg tijela državne uprave nadležnog za financije da se zakonom točno reguliraju konta za izračun mase sredstava za plaće.


– U oba izračuna Općina Lovrana ispod je ograničenih 15 posto poslovnih prihoda. U boljem slučaju plaće zaposlenih iznose 7,5 posto prihoda, a u gorem 12,5 posto. Generalno gledajući država samo kreše prava, a daje nove obaveze. Birokratska procedura raste, a od cijele forme se više neće vidjeti sadržaj – živi ljudi. U prošlom sistemu 30 posto prihoda ostalo je JLS-e, a tada se govorilo o jakoj centralizaciji. Sada nama i županiji zajedno ne ostane 20 posto prihoda, a svi već 25 godina pričaju o decentralizaciji – rekao je Sanković u čijoj Općini u ovom trenutku radi deset ljudi.


Pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije Danijel Jerman na pitanje o postotku poslovnih prihoda koji otpadaju na zaposlene odgovara kako masa za plaće zaposlenih u Gradu Opatiji iznosi oko 10 posto.


Vrtić, vatrogasci


– Člankom 14. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, propisano je da masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 20 posto prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini, umanjenih za prihode od domaćih i stranih pomoći i donacija (osim pomoći za preuzete državne službenike na temelju posebnog zakona), iz posebnih ugovora – sufinanciranje građana za mjesnu samoupravu te ostvarene s osnove dodatnog udjela u porezu na dohodak i pomoći izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija.


Temeljem prihoda poslovanja ostvarenih u 2015. godini (104.374.185 kuna) umanjenih za Zakonom određene prihode (10.607.403 kuna) masa za plaće zaposlenih u gradu Opatija za 2016. godinu iznosi 10,51 posto. U masu za plaće određene zakonom ne ulaze mase za plaće kod proračunskih korisnika – Dječji vrtić, knjižnica, Festival Opatija, Javna vatrogasna postrojba – objasnio je Danijel Jerman.