Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Ususret turističkoj sezoni

Liburnija (ne)spremna za turiste: opatijski Lido i plaža u Medveji žrtve pravne bitke i zakašnjelih natječaja

Kupalište Lido u Opatiji / Foto Marin ANIČIĆ
Kupalište Lido u Opatiji / Foto Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2013. u 10:05 2013-04-08T10:05:00+02:00

Za davanje Lida u koncesiju poništeno je nadmetanje zbog formalnih nedostataka u ponudi, što će otegnuti postupak, dok se za Medveju pravna trakavica nastavlja, ali je za dio plaže Županija raspisala natječaj iako nije raskinula ugovor s koncesionarom 

OPATIJA/MEDVEJA Kiša i relativno hladno vrijeme za ovo doba godine prkose proljeću. Ipak, globalno zatopljenje sve više dovodi do ekstremnih situacija, vrlo hladnog i vrlo toplog vremena. Upravo zato posljednjih godina na Liburniji gotovo da su se izgubile karakteristike jeseni i proljeća. Tako će vrlo vjerojatno, gotovo preko noći, na vrata zakucati i sezona kupanja. Već dugogodišnja boljka opatijskog turizma upravo su kupališta, a u godini uoči obilježavanja 170. godišnjice turizma u gradu stanje na opatijskim kupalištima daleko je od idiličnog, prije bi se moglo reći – stanje je vrlo loše. Dugogodišnja pravna bitka (izvlaštenje pomorskog dobra) ostavila je danak na ovoj javnoj infrastrukturi. 

 Sve u zadnji čas

Aktualna opatijska gradska vlast uspjela je pripremiti idejno rješenje i ostvariti sve preduvjete za raspisivanje koncesije za kupalište Lido. Točnije, Primorsko-goranska županija u prvoj polovici ove godine raspisala je natječaj za davanje koncesije za kupalište Lido, a jedina pristigla prijava bila je ona riječkog poduzetnika Zorana Maržića (što je potvrdio u razgovoru za naš list). U međuvremenu pročulo se kako je tvrtka koja je niz godina gospodarila opatijskim kupalištima »Rivijera« (iza koje stoji Ivica Todorić) podigla žalbu zbog vlasništva na jednom djelu kupališta Lido. 

   Prema informacijama iz Grada Opatije, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbilo je žalbu »Rivijere« čime je riješen problem pomorskog dobra. U međuvremenu, PGŽ je odlučio točku dnevnog reda o davanju koncesije za opatijsko kupalište prebaciti za skupštinu u travnju, a na sastanku nadležnog županijskog povjerenstva, koje je održano proteklog četvrtka, poništeno je nadmetanje zbog formalno-pravnih nedostataka u ponudi. 

  – Žalba nije razlog poništenja ove odluke Povjerenstva PGŽ-a. Ipak, nakon što je donesena odluka o poništavanju nadmetanja, tražili smo da na istoj Skupštini PGŽ bude ponovo raspisan novi natječaj za Lido – objasnio je Dujmić, koji nikako ne želi dočekati sezonu kupanja, a da se prethodno ne pronađe novi koncesionar kupališta. Ipak, činjenica je da se još jednom razmišlja u zadnji čas, jer i ako sve prođe kod novog natječaja bez poteškoća, sezona kupanja bit će vjerojatno već u punom zamahu. 

Kovačević će ulagati u Medveju

Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi, Mario Kovačević kaže kako se na pripremi plaže Medveja za turističku sezonu radi. Kako zbog vremenskih neprilika ne može započeti s nekim većim radovima, ali kako je u tijeku farbanje opreme i servis opreme. Tvrdi kako su vjetrovi i valovi ove zime dosta uništili plažu te kako će kao i svake sezone dosipati plažu šljunkom za što će izdvojiti 100.000 kuna. 

  – Čim bude bolje vrijeme, bageri će doći poravnati šljunak i dohraniti plažu. Na toj plaži mislim raditi ovu sezonu, a povući ću se samo u slučaju da me obeštete – zaključio je Kovačević.

  U raljama pravne zavrzlame posljednjih je godina i jedna od najljepših liburnijskih plaža – Medveja. Nakon što je data u koncesiju Mariju Kovačeviću, odnosno tvrtki »Hemingway«, na razdoblje od deset godina, zaključno do 2018. godine, prihvaćena je žalba LRH koji su upisani kao vlasnici čestica na pomorskom dobru navedene plaže. Primorsko-goranska županija zbog navedenog prihvaćanja žalbi dovela se u tešku situaciju te bi trebala raskinuti ugovor o koncesiji s Marijom Kovačevićem i obeštetiti ga za uloženo kao i za petogodišnju izgubljenu dobit. 
 

Smiješan natječaj

No, prema riječima Marija Kovačevića, ništa od toga još nije učinjeno. 

  – U veljači prošle godine država je dala nalog Županiji za poništenje ugovora o koncesiji, a u PGŽ-u do sada ništa nisu poduzeli, niti me obavijestili, jer znaju da me moraju obeštetiti. Sada je Županija podigla žalbu na odluku suda i dok se ne riješi spor, ništa se ne može poduzimati. LRH je zatražio od Županije i postupak iseljenja, odnosno da im se vrate poslovni prostori, no zbog nove žalbe sud je sve stopirao. U cijeloj je situaciji sada smiješno da je Županija išla raspisati novi natječaj za davanje koncesije za rubne dijelove Medveje, odnosno jedine dijelove koje nisu temelj spora. Mogu samo reći da meni ugovor o koncesiji nije poništen, da mi vrijedi još pet godina, da sam proteklih godina imao ulaganja u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Smiješno je da moj ugovor nije raskinut, a da je raspisan novi natječaj. Sada svi čekaju izbore i peru ruke. Župan Komadina mi je dao koncesiju, dok je bio u Ministarstvu donesena je odluka da se koncesija poništi, pa mi se čini da sada ponovo moram čekati da Komadina postane župan – govori Kovačević. 

  Na vladavinu prava koja nije uvijek pravedna ukazuje i pismo osobe koja je dobro upoznata s problematikom u Medveji, a koje je poslano na adresu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH u kojem se skreće pažnja na postupak koncesioniranja Medveje, odnosno posljednji natječaj kojim se u koncesiju daje sjeverni i južni dio plaže. 
 

Dogovoreno s LRH?

– Prijedlog za koncesiju prikazan na katastarskom planu nije bio dostupan javnosti jer nije objavljen uz materijale za 36. županijsku skupštinu PGŽ-a koja je održana 7. veljače 2013. godine. Prema grafičkom prilogu u koncesiju se daje sjeverni i južni dio plaže Medveja te taj kopneni dio iznosi 6.605 kvadrata, a srednji kopneni dio plaže u vlasništvu LRH iznosi 7.386 kvadrata. Prema odredbama iz članka 17. i 18. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da se koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra daje na temelju javnog prikupljanja ponuda, a da odluku o javnom prikupljanju ponuda donosi davatelj koncesije. Evidentno je da je davanje koncesije unaprijed dogovoreno s LRH d.d. te se vlasniku više od polovice plaže pogoduje u dobivanju koncesije, uz početni iznos, jer je teško za očekivati da će se, osim postojećeg koncesionara Hemingway bar d.o.o., na tako »razmrvljenu« plažu netko javiti radi dobivanja koncesije – stoji u pismu poslanom ministru Siniši Hajdašu Dončiću. Odgovori iz PGŽ-a na temu Lida i Medveje zasada još nisu stigli, no obećani su pa će ova liburnijska kupališna priča zasigurno imati svoj nastavak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.