Klinci i jazz

Liburnia jazz program u Dječjem vrtiću Opatija

Ivana Kocijan

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Na mladima jazz ostaje! U skladu s tim motom jučer ujutro u Dječjem vrtiću Opatija naša poznata jazz pjevačica Lela Kaplowitz održala je radionicu pod nazivom »Liburnia Jazz(ić): Jazz with US« kojom je ujedno započeo program jubilarnog 15. Liburnia Jazz Festivala.


– Projekt »Jazz with US« održava se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a već dvije godine. Do sada smo ga realizirali po američkim kutcima u cijeloj zemlji – u Rijeci, Zadru, Vukovaru, Osijeku i Zagrebu. Ideja se svima svidjela. Ovog ljeta radionice prvi put provodimo u suradnji s festivalima. Prvi je Liburnia Jazz, sljedeća stanica nam je Open Jazz Festival u Balama, a onda slijedi Dubrovnik Tap Festival, otkrila nam je Lela koja inače još od 2010. vodi radionice »Jazz na kotačima« namijenjene svima, od predškolaca do studenata.


Druženje i učenje uz glazbu bilo je podjednako zabavno i njoj i najmlađima.




– Bilo je super, lijepo smo se zabavili. Uvijek je super s klincima jer su oni otvoreni za sve. Poveznica jazza i najmlađih je to da su oni razigrani, a i jazz je razigran, čista igra, improvizacija. Klinci su rado sudjelovali, pjevali i plesali sa mnom, i usput nešto i naučili o jazzu – dodala je.


Svojim »učenicima« u dobi od 4 do 7 godina Lela je pokazala i filmić o tome kako se sviraju instrumenti, kako se plesalo u vrijeme kad je jazz bio najpopularniji…


– Najzanimljiviji su im bili ritmovi, šuškalice, pjevanje, a zanimala sam ih i ja – pitali su me gdje pjevam, gdje nastupam. Dosta su znali o instrumentima, a naučili su i neke nove. Ovim projektom djecu želimo educirati od najranijih dana. Želja nam je da zapamte riječ jazz, da obrate pažnju kad čuju da se događa nešto vezano uz jazz. Ova je radionica povezana s Liburnia Jazz Festivalom pa možda ponuka i neke od roditelja da povedu klince na festival – zaključila je Lela.