Može i bez koncesije

LRH već tri godine marinu Admiral koristi “na divlje”

Marina Kirigin

LRH je bio 12 godina ovlaštenik koncesije, koja je istekla 6. srpnja 2011. Na natječaju PGŽ-a ponovo je izabran LRH, no zbog žalbe odluka je poništena i do danas nije raspisan novi natječaj, već se rješava zemljišno-knjižni status marine, odnosno pomorskog dobra kojeg sve to vrijeme LRH uredno koristi



OPATIJA  Marina Admiral koristi se bez koncesije na pomorskom dobru. Liburnia Riviera Hoteli već tri godine marinu Admiral koriste bez valjanog pravnog osnova, odnosno od srpnja 2011., kada je istekla koncesija, upozorio nas je Antun Kelava, bivši djelatnik LRH-a, koji je svoja saznanja i pitanja proslijedio na adrese involviranih u ovu priču – u Primorsko-goransku županiju, Grad Opatiju i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.


Bivši pravnik najvećeg opatijskog hotelijera u svom pismu naveo je niz podataka zbog kojih je posumnjao u vladavinu prava.    – LRH je bio 12 godina ovlaštenik koncesije za luku nautičkog turizma marina Admiral. Ta koncesija istekla je 6. srpnja 2011. godine. Nakon njenog isteka, Upravni odjel za pomorstvo, promet i veze zaprimio je Pismo inicijative tvrtke LRH temeljem kojeg je pokrenut postupak koncesioniranja za gospodarsko korištenje luke posebne namjene, luke nautičkog turizma marina Admiral. Predmet gospodarskog korištenja bilo je obavljanje djelatnosti nautičkog turizma, iznajmljivanje vezova, servisne usluge, iznajmljivanje plovila i poslovnog prostora u luci nautičkog turizma te ugostiteljstvo i trgovina.   


Marina Admiral nalazi se u samom središtu Opatije, ispred hotela Admiral, čiji su sadržaji u potpunosti dostupni svim korisnicima marine. Marina je otvorena tijekom cijele godine, raspolaže sa 160 vezova u moru te 40 mjesta za smještaj plovila na suhom. Svi vezovi opremljeni su priključcima za struju i vodu. Marina je pogodna za sidrenje manjih brodova. Kategorizirana je s četiri sidra što je ekvivalent kategorije hotela s pet zvjezdica. Nautičari, iskoristite sve pogodnosti raznovrsne i bogate turističke ponude Opatijske rivijere, kao i sadržaje i usluge marine Admiral. Započnite svoje krstarenje u Opatiji – stoji na internetskoj reklami kojom LRH nudi usluge marine Admiral.    U lipnju 2011. naš list pisao je o velikom poskupljenju veza u toj marini, a nakon toga, posljednje tri godine, i o padu cijene veza. Naime, u lipnju 2011. austrijski nautičari, vlasnici brodova u marini Admiral najavili su odlazak, zbog kako su tada tvrdili, poskupljenja cijene veza za 60 posto. Od travnja 2012. godine na snagu su stupile nove cijene. Uprava LRH tada je odlučila smanjiti cijenu veza za 10 do 30 posto, a sve to potvrđuje da je LRH tijekom posljednjeg razdoblja upravljao ovom lukom nautičkog turizma.


Poništena odluka


Područje na kojem je izgrađena marina Admiral nije bilo upisano i evidentirano u katastru niti u zemljišnim knjigama, već je ista onda, a i danas predstavljala more, što je po samom zakonu – pomorsko dobro.




Predmet ponovne koncesije bilo je pomorsko dobro, luka posebne namjene – luka nautičkog turizma marina Admiral. Primorsko-goranska županija kao davatelj koncesije objavila je u Narodnim novinama obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje marine Admiral, na koju su dostavljene dvije ponude – tvrtki LRH i Sunčani vez.


Komisija za otvaranje ponuda utvrdila je da obje sadrže sve elemente određene u obavijesti o namjeri davanja koncesije te su obje proslijeđene stručnom povjerenstvu za koncesiju u PGŽ-u.


Nakon izvršenog pregleda i ocjene ponude, povjerenstvo je predložilo Županijskoj skupštini (davatelju koncesije) donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja kojom se predlaže da se odabere LRH, što je Županijska skupština prihvatila i donijela predloženu Odluku.


Tvrtka Sunčani vez uložila je 5. siječnja 2012. žalbu na tu odluku te je ista proslijeđena drugostupanjskom tijelu – Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koje ju je poništilo, kao i Odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje ove opatijske luke nautičkog turizma, piše Kelava u svom pismu nadležnima.


   Marinom Admiral proteklih godina upravlja tvrtka Liburnia Riviera hoteli u čijem je vlasništvu i obližnji istoimeni hotel. U nekoliko navrata pisalo se o poskupljenju vezova u navedenoj luci, odlasku brodova i jahti iz marine zbog visokih cijena, a nitko do sada, pa ni Lučka kapetanija, koja je bila dužna prijaviti nezakonito poslovanje na pomorskom dobru, nije prijavila nepravilnosti.   


I u Gradu Opatija šute po pitanju koncesioniranja ove obale i mora. Na pitanja plaća li LRH-a koncesiju za navedenu luku, odnosno koliko je Grad po toj osnovi uprihodio i zbog čega od poništenja Odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru (2012.) do danas ništa nije poduzeto, glasnogovornica Opatije Tanja Čorak moli da se kontaktira nadležno županijsko tijelo.   Plaća li LRH koncesiju za tu luku nautičkog turizma i koliko ona iznosi? Ima li LRH ugovor s PGŽ-om o koncesioniranju? Kakvo je trenutačno stanje u marini, odnosno koliko brodova imaju na vezu? – pitanja su koje smo postavili i Upravi LRH-a, iz koje stiže sljedeći odgovor: »Društvo ne objavljuje druge poslovne informacije osim objava na Zagrebačkoj burzi.«


Dugotrajna procedura


Nadležni u Primorsko-goranskoj županiji na pitanja o tome plaćaju li Liburnia Riviera Hoteli koncesiju za to pomorsko dobro, na temelju kojeg ugovora je plaćaju, zbog čega luka nije upisana i evidentirana u katastru i zemljišnim knjigama i zašto od isteka koncesije 2011. do danas nije pokrenut postupak koncesioniranja, ne odgovaraju konkretno.


   – Za pokretanje postupka davanja koncesije potrebno je da se u katastru i zemljišnim knjigama, sukladno Rješenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izvrši upis zemljišno-knjižnih čestica na kojima je izgrađena luka nautičkog turizma marina Admiral te da se na istima učini vidljivim status pomorskog dobra, a sve prema odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Uredbi o postupku utvrđivanja granice pomorskog dobra. Nove granice lučkog područja luke posebne namjene, marine Admiral sukladno važećoj prostorno planskoj dokumentaciji Grada Opatije utvrđene su Rješenjem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 20. ožujka 2014. godine. Postupajući po citiranom Rješenju nadležnog Ministarstva, Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze dao je izraditi geodetski elaborat za dio pomorskog dobra na kojem se nalazi luka posebne namjene marina Admiral, upisan u k.o. Veprinac. Dana 21. studenoga 2014. geodetski elaborat upućen je na provedbu Državnoj geodetskoj upravi, Područni ured za katastar Rijeka. Po provedbi navedenog elaborata, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je ovlašteno podnijeti prijedlog nadležnom općinskom sudu za upis pomorskog dobra u zemljišne knjige. Tek po okončanju opisanog prethodnog postupka ovaj Upravni odjel će pokrenuti postupak koncesioniranja. Sukladno zakonskim propisima, davatelj koncesije utvrđuje naknadu za koncesiju u postupku davanja koncesije, odnosno ona se uplaćuje po sklapanju ugovora o koncesiji, stoji u odgovoru županijske pročelnice za pomorstvo, promet i veze Nade Milošević.