Subota, 5. rujna 2015.
Predstavljena studija petogodišnjeg razvoja

LRH planira srušiti opatijski hotel "Zagreb" i hotel "Ičići"

Na mjestu hotela Zagreb trebao bi se graditi novi / Foto Marin ANIČIĆ
Na mjestu hotela Zagreb trebao bi se graditi novi / Foto Marin ANIČIĆ
Autor: HINA
Objavljeno: 23. siječnja 2012. u 18:59

Uprava LRH očekuje da će izmjene i dopune Urbanističkog plana uređena Opatije čija je izrada u tijeku biti usklađene s ovom vizijom iz Studije urbanističko-arhitektonskog razvoja LRH 

OPATIJA Uprava Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) predstavila je opatijskoj gradskoj upravi Studiju urbanističko-arhitektonskog razvoja LRH u idućih pet godina, izvijestili su danas iz Uprave LRH.

IZ LRH su naglasili da je u tijeku izrada izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Opatije te da će LRH, budući da se očekuje otvaranje javne rasprave o tom planu, dati svoje primjedbe koje su navedene i u Studiji urbanističko-arhitektonskog razvoja te hotelske tvrtke. 

Uprava LRH planira obnovu i razvoj hotela Belvedere s depandansom, izmiještanje ulice iznad depandanse, izgradnju bazena, wellnessa & spa te hotelske plaže, čime bi taj hotel postao kompleks sa 151 smještajnom jedinicom. 

Za hotel Kvarner predviđa se dogradnja mansarde i povezivanje s obnovljenom vilom Amalijom, s ukupno 94 smještajne jedinice, te izgradnja hotelske plaže. 

Hotel Imperial obnovio bi se u postojećim gabaritima, a u njemu se predviđa višenamjenska kongresna dvorana. Ukupni kapacitet hotela bio bi 85 soba i pet apartmana, a wellness i spa prostorije bile bi u podrumskom dijelu hotela. Planovi razvoja LRH obuhvaćaju izgradnju upravne zgrade iza hotela Imperial, sa 70 radnih mjesta i 20-ak mjesta za parkiranje. 

Predviđa se rušenje hotela Zagreb i izgradnja novog hotela s podzemnom garažom za 90 vozila i hotelskim parkom. Hotel bi imao wellness centar, 88 soba, četiri apartmana i kavanu. 

Strategijom razvoja hotela Palace, Bellevue i vile Slatina predviđa se oblikovanje kompleksa sa zajedničkom recepcijom, koji bi imao 206 soba i četiri apartmana, ulaz s glavne prometnice, wellness & spa centar i kavanu s terasom. 

Hoteli Kristal i Rezidenz postali bi jedan kompleks sa 179 smještajnih jedinica, zajedničkom recepcijom i wellness & spa centrom, podzemnom garažom i plažom. 

Hotel Ičići se, nakon rušenja, planira rekonstruirati kao obiteljski resort s 280 smještajnih jedinica, glavnom zgradom i dvije depandanse, kompleksom vanjskih bazena i podzemnom garažom.

Iz LRH  su još naglasili da očekuju da će opatijsko Gradsko vijeće prihvatiti viziju razvoja objekata LRH te da će Urbanističkog plana uređenja Opatije biti usklađen s tom vizijom.

Komentari

15
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 25. siječnja 2012. u 10:16

  @max@op....
  sta da kazem.....procitao si me kao otvorenu knjigu............
  Izvini na stranom sam serveru pa mi odgovori nesto steka......
  Nacin tvog zivota kako ga opisujes ...mozda se varam ali izgleda kao da si dobio na lutriji ili radis u drzavnoj sluzi ili nekoj od JLS.....
  Mislim da bi se trebao zapitati recimo kada zavrsis u bolnici i kada te recimo operira vrhunski kirurg na koji nacin je on dobio placu i na koji nacin je ti je spasio zivot..
  Na koji nacin se odjedom stvarila kola hitne pomoci i na koji nacin je izletio van doktor ,asistent i vozac.
  Na koji nacin se je napravila cesta do bolnice itd..itd.....
  Na koji nacin je napravljena skola za tvoju djecu, na koji nacin se ona grije......
  I na kraju na koji nacin je napravljen tvoj park, tvoja ulica, tvoj kafic i da sve to ne nabrajam u cemu ti sada uzivas..........
  Isto se moras zapitati sto rade tvoji susjedi i kako oni prolaze kroz svoj zivot i kako ce prolaziti u buducnosti.....
  Jako puno upitnika na koje bi trebalo dati odgovor.......
  Ja osobno bi "bila" zadovoljna sa 1 kunom od svakog turista sa cruisera .... i sa 3.000 HRK po brodu ...... festa....
  3.000 kuna ne mozes jesti, grijati se,.... pa bi dio zavrsio na placi, nasto kod pitura , nesto kod komunalnih drustava itd...itd...a nesto i kod drzave jer je zicanje podlijeze placanju poreza ( dodatna zarada)....

  Eto lijep pozdrav Max i uzivaj u kavi svako jutro .......

 • Fester
  Fester   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 19:28

  ....rušenje hotela Zagreb i izgradnja novog hotela s podzemnom garažom za 90 vozila ........

  isto kao što su htjeli rušiti Ljetnu i kopati za podzemne garaže bez da su pročitali što na talijanskom znači lido.
  Tako i ovdje bez da pitaju ljude što je tu prije bilo - dakle močvara i more će im probiti.( i višestruko poskupiti izgradnju).
  Isto kao što nisu slušali za Admiral da su tamo bujične vode pa su tri puta poplavili, kao i za novu garažu na Slatini - mogli bi je iznajmljivati kao bazen.....
  sve sami stručnjaci.....

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 14:58

  pozdrav @blues ..... you a back again.....
  Ti znas bolje nego ja . kada toliko zaostanes za konkurencijom da moras sebe natjerati da sjednes u F1......

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 12:15

  Da li to znači da imaju novca za investicije,pored ovolikih dugova dobavljačima,kojima petljaju i lažu do zastare potraživanja ? I to je naš "elitni" turizam hahahaha...

 • Andromeda
  Andromeda   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 11:46

  Što ćete, očito je da nam je Bog dao sve - osim pameti.
  Poslije mnogo živciranja izgubio sam nadu da će Opatija, kao i cijela Hrvatska, ikada procvjetati.
  Iako kažu da nada umire posljednja.

 • Plavica09
  Plavica09   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 10:00

  Zašto napadate investitora i izvođača za nestručno obojani hotel Kvarner ? Napadnite Konzervatorski ured , po njihovom nalogu je hotel obojan jednobojno bez isticanja štukatura, stupova i erti , a oni imaju zakonsku moć .

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 8:41

  Uopce nema kordinacije izmedu poduzetnika i JLS. Turisticka destinacije se prodaje u globalu a ne parcijalno.Jedan preuredeni hotel sa 4 zvjeazdice ili novi nece povecati broj gostiju. Ja neznam da li ljudi u Opatiji znaju kako razmislja prosjecni gost iz EU. Da bi te privukli odredeni tip gostiju morate se uvuci u njihovu kozu. Gosti koji dolaze u hotele 4 + dolaze zbog destinacije. Dobar hotel, atrativna destinacije , hotel na plazi , prekrasna plaza, atrakcije , zabava itd. Gosti koji dolaze kod nas su pretezno vezani za cijenu samog angazmana njima stara soba ne radi neki problem ako je cista....
  Prvo i osnovno po mom misljenju Opatija treba rijesiti pitanje plaza od LIDA do Admirala.
  Verikalni lomaci valova svakih 100 m i a onda Hooper dredging brodom poprskati plaze izmedu vertikalnih lomaca valova. Plaze treba izvuci 25-50 m u more. Prosiriti setnicu uz Plaze te uspostaviti vertikalnu i horizontalnu komunikaciju kako bi komunalne firme i dostavljaci imali brzi i ucinkovit pristup plazama...
  Uz setnicu rjesiti u starom Austrougarskom stilu ugostiteljski dio ponude koji bi djelom bio natkriven i sluzio za zimski dio sezone. Arhitonski tako rjesiti da sva buka ide prema moru a ne prema gradu....
  Slatinu izvuci prema moru i napraviti veliki zatvoreni Water park koji bi bio povezan preko setnice sa svim okolnim hotelima. Stare hotele porusiti kako bi se napravilo prostora za centralni parki glavni javni trg koji bi bio povezan sa Water parkom i plazama. Sistemom zatvorenih i poluzatvorenih ulica i Slatinom kao centrom stvaraju se uvjeti za 24/7/365 turizam bez obzira na vremenske prilike i neprilike.
  Tako bi izgledala moja Opatija u 21 stoljecu.....
  Isto tako dodao bi gat na stupovina vertikalno prema moru ( 250m) za pristajanje cruisera u produzetku bezinske pumpe u staroj luci.
  Opatija bi tako mogla postati i polazna luka jedrenjaka koji krecu na krstarenja po jadranu.
  Ovo su investicije koje iziskuju kordinaciju drzave,JLS te hotelskoh kuca i poduzetnika.
  Master planom ulazi se u srz problema i rjesavaju se stabilana primanja kao za gradanstvo , poduzetnika i JLS/drzavu jer se razvija turisticka destinacija u cjelini.
  Za ovake investicije bi trebalo stvoriti Revolver Investicijski Fond koji bi bio specijaliziran u Turizmu.
  Ja bi gao nazvao Kvarner Turist Fond a osnivaci bi bili svi gore navedeni.....
  JLS odvajale bi 30% svog proracuna koji bi se osigurao reorganizacijom i integriranjem Moscenicke Drage,Lovrana,Opatije , Matulja u jednu veliku opcinu. Povukla bi se sredstva i iz EU fondova , Hotelskih kuca i drzave......
  Dobit bi se vracala nazad u fond i reinvestirala u daljne projekte na drugim lokacijama, Crikvenica, Krk itd......
  Kada se je jedom zarotirao novac u FONDU onda se sistemom revolvera akumulira vlastiti kapital za investicije i zaradu....

  LP

  • max@op
   max@op   Objavljeno: 25. siječnja 2012. u 2:34

   Super. A mogli bi i sve opatijce iseliti iznad tunelske ceste i cijeli grad pretvoriti u hotel! Vidim babo razvojno razmišljaš, brojiš kune koje bi užicala na tom gatu tvoje Opatije 21 stoljeća!

   Jest da je Opatija nastala na turizmu, ali je kroz vrijeme postala grad u kojem se i živi. Grad u kojem se svakodnevno živi. Što će ti kune babo, kad zbog gužve ne možeš normalno bez sudaranja s turistima prošetati svojim gradom? Što će ti kune, kad nemaš gdje dugme kupiti? Male stvari, ali stvari koje znače svakodnevni život.

   Ustaneš ujutro, spustš se do mrkata po špežu, poćakulaš z nonicami, prošećeš potom kroz park do mora, sjedneš na neku praznu terasu i na suncu u miru popiješ kavu. Ili sjedneš uvečer na zidić ispred Šporera i popiješ s prijateljima pivu gledajuć i slušajuć more. To je život i privilegija koja nema cijenu.

   Mogao bih prodati svoju malu nekretninu nekom bogatom Rusu, i od tog si novca kupiti nova kola i napravit veliku vilu u Pobrima. Ali što će mi to kad već sad imam najveću kuću - grad, najljepši vrt - park i najveći bazen - more. I neka ispadnem sebičan, ali ne želim ih dijeliti s tisućama turista.

   Razvoj, da, ali postoje i drugi načini od u nas uvriježenog rasprodaj-i-naguzi-se. Jest da je teže biti domaćin gostu nego sluga turistu, no ako će to sačuvati ovo što danas imamo, isplati se.

  • Blues
   Blues   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 10:56

   @ d-b-k Pokušavaš ih posjesti u F1 a nisu ni romobil naučili vozit.
   LP

 • pancfthm
  pancfthm   Objavljeno: 24. siječnja 2012. u 0:15

  Prijedlog za Hotel Ičići:
  Ne rušiti, nego prenamijeniti u studentski smještaj i objekat za praksu. Velika većina studenata sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu skupo plaća stanarinu po Lovranu, Ičićima i Opatiji jer se najbliži studentski smještaj nalazi u Rijeci. Neka se sobe hotela pretvore u studentske sobe, kuhinja, restoran i ostali objekti neka služe kao praksa studentima a preko ljeta neka u sobama borave studenti sa Sveučilišta iz unutrašnjosti (po povoljnijim cijenama) a radnici neka budu studenti sa FMTU-a.
  Zašto graditi nove objekte na lokaciji gdje je sad zgrada FMTU-a kad objekti hotela Ičići zadovoljavaju baš sve uvijete. Hotel Ičići ima sobe, restoran, kuhinju, blizu je ACI marine, ima parkiralište, igralište...
  Sve ono što planiraju izgraditi oko sadašnje zgrade FMTU-a dobili bi u Ičićima za puno manje uloženih sredstava.
  Zar stvarno nitko drugi nije došao na takvu ideju?
  Zar je najbolje rješenje rušenje i građenje novoga?

 • pascoto
  pascoto   Objavljeno: 23. siječnja 2012. u 21:24

  spojiti će kvarner i amaliju?
  fino, a kvarner su neki dan opiturali, sve u žuto, ko da je palenta, bez da su ofarbali u drugoj(bijeloj) boji stupove, štukature, balkone...
  kladim se da su u računu za farbanje i stavke za gore spomenuto.
  hotel je pod zaštitom kao spomenik kulture! koliko su dobili nadležni da se naprave blesavi???

 • nepomirljivi
  nepomirljivi   Objavljeno: 23. siječnja 2012. u 21:05

  ZBOG OVAKVIH (LRH) I SLIČNIH SLUČAJEVA PODRŽAVAM UVOĐENJE POREZA NA IMOVINU:

  ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE Gubi se tisuće radnih mjesta i milijuni kuna turističke zarade

  Duž cijele obale Jadrana, od Istre do Konavala, stotine su hotelskih objekata i druge imovine koja nije u funkciji i godinama je prepuštena propadanju, a spasonosno rješenje ovih dana najavljuju iz Vlade uvođenjem poreza na neiskorištenu imovinu.

  Novi namet najavio je ministar financija Slavko Linić, a zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo također smatra da bi to mogao biti način da se vlasnici primoraju na ulaganja u hotele. Porez je mogući mehanizam koji je na raspolaganju državi, i to u slučajevima kad su sve preuzete obveze ispunjene, a još uvijek nema investicije u obnovu niti su objekti stavljeni u funkciju, izjavio je Valjalo.

  Budući da je problem toliko eskalirao da su pojedine sredine potpuno zaustavljene u razvoju zbog brojnosti gospodarskih objekata u koje njihovi vlasnici ne žele ulagati, porezom na neiskorištenu imovinu oni bi bili dovedeni pred odluku: staviti ih u funkciju ili plaćati kazne u obliku poreza, što bi vjerojatno dovelo do toga da ih ipak prepuste nekome drugome tko ima bolju ideju što s njima i kako ih iskoristiti.
  Nesretna privatizacija

  − Vjerujem da je Župa dubrovačka najdrastičniji primjer stagniranja cijelog područja zbog neiskorištenih objekata. Prije Domovinskog rata u Župi je ostvarivano 1,6 milijun noćenja godišnje, a u 2011. bilo ih je pet puta manje, samo 320.000.

  Da su hoteli u funkciji, cijeli bi ovaj kraj doživio brz procvat − kaže Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka, te nabraja hotele koji ne rade već 20 godina: “Grand”, “Goričina” 1 i 2, “Kupari”, “Pelegrin”, “Orlando”, “Župa”, dio “Hotela Mlini”, dio “Hotela Plat”... Prije nekoliko godina razmišljalo se o uvođenju sličnog poreza, no kako je dubrovačka odluka o oporezivanju neiskorištene imovine u slučaju devastiranoga hotela “Belvedere” proglašena neustavnom, od toga se odustalo.

  Inače, s 220 luksuznih soba, kongresnim centrom, restoranima, barovima, noćnim klubom, dva bazena i šoping-centrom, tek izgrađeni dubrovački hotel “Belvedere” prije 25 godina bio je prva zvijezda hotelijerstva u ondašnjoj državi. U njemu su odsjedale hollywoodske filmske zvijezde, poput Michaela Nadera iz popularne serije “Dinastija”, a na terasama s pogledom na povijesnu jezgru Dubrovnika i otok Lokrum sunčala se i Lepa Brena, u to vrijeme najveća estradna zvijezda ondašnje države.

  Kraj Domovinskog rata, u kojemu je bio na prvoj crti obrane Grada, hotel je dočekao potpuno uništen i takav je manje-više sve do danas. Nesretnom privatizacijom hotel je završio dijelom u vlasništvu Ine, dijelom strane tvrtke Cleostone, a budući da se vlasnici ne mogu dogovoriti što i kako dalje, hotel je i dalje izvan funkcije. Svi pokušaji s razine Grada Dubrovnika da se pokrene obnova do sada nisu dali nikakve rezultate.
  Čisti papiri

  Nardelli stoga svesrdno podržava planove Vlade jer, unatoč imovinskim i drugim problemima s kojima su se nakon kupnje hotela od Hrvatskog fonda za privatizaciju gotovo redovito suočavali vlasnici, nešto se, kaže, svejedno moglo učiniti. Nardelli tako tvrdi da se dio objekata s čistim papirima u sastavu tvrtki “Hoteli Srebreno” i “Hoteli Mlini” u Župi, koje je kupio istaknuti hrvatski hotelijer Anđelko Leko, do sada mogao i morao privesti svrsi.

  Obuhvat poreza na neiskorištenu imovinu, prema najavama, ne bi se odnosio samo na hotele, nego bi, kako se procjenjuje, primorao i vlasnike nekoliko desetaka tisuća novih neprodanih stanova u Hrvatskoj, a uglavnom je riječ o bankama, da ih iskoriste − konačno prodaju i tako pokrenu zamrlo tržište.

  Pitanje je i kako bi se mjere koje najavljuje Vlada odrazile na druge “spavače”, domaće i strane investicijske i druge fondove, koji su višak svjetskog novca u velikim količinama prije pet i više godina ulagali u kupnju tisuća hektara zemljišta na našoj obali nadajući se prodaji kad cijena naraste ili, pak, pokretanju poslova kad se to bude isplatilo.

  Takav je slučaj s golemim zemljišnim kompleksima na Elafitima i drugim otocima, na Pelješcu, ali i u nizu drugih područja za koja se dozna tek kad vlasnici zbog nekog razloga istupe u javnost. Poznati su slučajevi izraelskih ulagača i tvrtke “Razvoj Golf” i zemljišta na Srđu iznad Dubrovnika, zatim Vicenca Blagaića i projekta “Tri sestrice” u Dubrovačkom primorju ili Rusa Vladimira Jevtušeknova na Mljetu..

 • nepomirljivi
  nepomirljivi   Objavljeno: 23. siječnja 2012. u 21:01

  Mrtvi kapitali

  Turizam - mit ili stvarnost?

  Svim turističkim djelatnicima puna su usta fraza poput destinacijski menadžment, održivi turizam, produljenje sezone i slično.

  Naša županija voli se hvaliti svojom velikom tradicijom turizma i pionirstvom turizma u Hrvatskoj. A gdje je taj turizam danas? Što predstavlja turizam kod nas i je li uistinu to najvažnija privredna grana naše županije i regije? Kako se odnosimo prema turizmu?

  Za početke turizma u Hrvatskoj uzima se 1884. godina kada je izgrađen prvi hotel - hotel Kvarner u Opatiji za vrijeme Austro-Ugarske. Opatija je tada bila mondeno zimovalište i lječilište. Ovo zimovalište danas zvuči ironično kada su zimi 3/4 hotela zatvoreno, a i ovo mondeno zvuči tako smiješno kada vidimo na što Opatija izgleda i koji joj je profil gostiju.

  Opatija i cijela Liburnija danas su taoci Liburnije Rivijera Hotela (LRH) i njihova odnosa prema destinaciji.
  LRH je najveći kočničar turizma na Liburniji. Samo u Lovranu LRH imaju desetak ruševnih objekata (vila i hotela) koje nemaju namjeru u skoroj budućnosti obnavljati, ali ih ne žele niti prodati.

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/lovran-i-crikvenica-unisteni-hoteli-turisticko-ruglo.html
  http://videoteka.novatv.hr/multimedia/lose-stanje-u-hotelima.html

  Sa time su upoznati svi, od predsjednika republike do ministara:
  Predsjednik Josipović je danas s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem te načelnicima općina Lovrana, Matulja i Mošćeničke Drage razgovarao o sudbini Liburnia Riviera Hotela. Ocijenio je da je LRH jedan od najvećih problema županije koji ona sama ne može riješiti pa se država treba uključiti u rješavanje vlasničkih odnosa i položaja jedinica lokalne samouprave u tom slučaju.
  Ti su hoteli zapušteni i propadaju, nema radnih mjesta i gomilaju se gubitci koji se vrlo lako mogu pretvoriti u dobitak za jedinice lokalne samouprave i hrvatski turizam u cjelini, naveo je predsjednik Josipović i pozvao mjerodavne da konačno riješe to pitanje. (29.04.2010. - Opatija)

  U Hrvatskoj ima 26 hotela sa 5 zvjezdica, a od toga ih je čak 12 u Dubrovniku, ove godine dobiti će još jedan, (14 u DNŽ), a u "mondenoj i elitnoj" Opatiji samo 2 i pol (Ambasador, Milenij i Mozart koji je 5 zvjezdica dobio na lijepe oči). Najstariji hrvatski i opatijski hotel Kvarner ima samo 3 zvjezdice, a sada mu kozmetički mijenjaju fasadu i to nestručno. Sramota za jednu Opatiju. U centru Opatije propada hotel Paris, hotel Zagreb, hotel Opatija, hoteli Palace i Bellevue, hotel Imperijal, hotel Istra... Riješenje je da se LRH prodajom riješi derutnih hotela u Lovranu i Ičićima i taj kapital iskoristi za podizanje kvalitete u opatijskim hotelima na jednu višu razinu. Jedna Opatija nema kino dvoranu, nema pošteni kazino. Benzinske postaje (INA-e) u centru Opatije, Matulja i Lovrana, kod tunela Učka opasnost su za sve. Opatija nema poštenu plažu, jer betonska Slatina to nikad nije ni bila .....

  Kozmetički se obanavljaju fasade i pročelja, a većina vila propada.

  http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Opatija/Najstariji-opatijski-hotel-za-3-7-milijuna-kuna-u-novom-ruhu

  Cijelo vrijeme donose se razni planovi, analize, studije i strategije, a projekti stoje. A i kada se krene u realizaciju otkriju se brojne nepravilnosti (garaža Slatina).

  http://www.liburnija.net/jos-jedna-investicija-na-cekanju-tosina/
  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=867794

  Brojni su projekti na čekanju iz raznih razloga. Nabrojati ću samo neke: proširenje ACI marine Ičići, proširenje marine u Opatiji, izgradnja marine u Lovranu, revitalizacija autokampa Ičići, ljetna pozornica u Opatiji, žičara do Učke, centar na Kuku, hotel Panorama ......
  Preluka je totalno neiskorištena, Costabella također. Grobnička staza propada umjesto da su našli stranoga investitora koji bi uložio ozbiljan kapital i vratio Grobnik na svjetsku automoto destinaciju (ali važniji su sitni lokalni i stranački interesi), zračna luka Rijeka propada, Platak je neiskorišten, Učka je neiskorištena (hotel INA propada)......

  I mi se uza sve to nazivamo turističkim krajem, rivijerom ili kako već hoćete?!

  Žalosno je da je Austro-Ugarska monarhija tako puno učinila za ovaj kraj, i vidjela svoj interes u tome, a mi danas ne znamo iskoristiti svoj položaj i prirodne resurse. Ove godine slavimo obljetnicu Lungo Mare-a.

  Jedan Beč ili Prag imaju veću zaradu od turizma nego cijela Hrvatska.
  Hoteljerski fakultet u Iki svake godine izbacuje na stotine novih kadrova, toliko je studenata da se nastava odvija po okolnim hotelima. Gdje radi sav taj kadar, ja se pitam? I koliko je naglasak na kvaliteti umjesto kvantiteti? Jedan te isti kadar vodi turizam, sve ove godine, od vrha države pa sve do općina.

  Novi ministar turizma najavljuje sniženje stope PDV-a u turizmu sa 23% na 10%. Hoće li sada ugostitelji i hotelijeri povećati plaće za 5%? Hoće li krenuti u nove investicije? Hoće li početi prijavljivati cijeli promet, a ne raditi u sivoj zoni i varati državu? Ili će naći neke nove izgovore?

  Svoj glas na prethodnim izborima dala sam Kukuriku koaliciji, kao i većina u našem kraju. Ali moj glas nije bio bezuvjetan. Očekujem da ove gore nabrojane probleme riješe ili neka se niti ne kandidiraju na idućim izborima. Imaju vlast u općinama i gradovima, vlast u županiji, vlast na državnoj razini, a i predsjednik je iz njihovih redova, dakle opravdanja nema. Oprostite na podužem komentaru, ali samo sam htjela pokazati da mi nismo turistička zemlja niti kraj, ali bi jednoga dana mogli postati, ako sve svoje resurse i potencijale iskoristimo.

 • nepomirljivi
  nepomirljivi   Objavljeno: 23. siječnja 2012. u 21:00

  A što je s objektima u Lovranu?

 • VolimZagreb
  VolimZagreb   Objavljeno: 23. siječnja 2012. u 20:04

  Rušenjem do blagostanja!