Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
U korak s Europom

foto LJETNA ANKETA Pitali smo domaće ljude i turiste je li im Opatija preskupa

Angele Uaessen i Marc Muytjens / Foto Silvano JEŽINA
Angele Uaessen i Marc Muytjens / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2017. u 23:00 2017-07-04T23:00:26+02:00

Domaćim ljudima ljetna poskupljenja teško padaju, jer im je kućni budžet isti kao zimi, no turisti kažu da cijene u Opatiji nisu previsoke te da su u skladu s uslugama koje ovdje dobivaju

OPATIJA - Uz dolazak ljeta cijene usluga, odnosno proizvoda u opatijskim hotelima, restoranima, trgovinama »lete u nebo«. Domaćem čovjeku poskupljenje teško pada jer je kućni budžet isti kao i zimi, dok su opatijskim gostima cijene uglavnom u skladu s uslugama koje dobivaju. Iako Opatija nije najskuplja turističku destinaciju na hrvatskoj obali Jadrana, definitivno je jedna od onih koja drži vrlo visoke cijene. Neki smatraju da cijene moraju biti takve radi imidža grada, dok drugi negoduju tvrdeći da bi cijene morale biti prilagođene kvaliteti usluge i turističke ponude, a ne istaknute na temelju branda.

Što o tome misle domaći ljudi i gosti Opatije, istražili smo u našoj anketi. Je li im Opatija preskupa? Postoji li razlika u cijenama ljeti i zimi? – samo su neka od njima postavljenih pitanja.

Vladimir Hamerlitz

– Cijene su i više nego razumne, Opatija nije preskupa. Cijene bi se morale još malo dići, ali bi istovremeno trebalo dodatno oplemeniti turističku ponudu grada da bi se to moglo učiniti. Opatija nije preskupa, ona je savršeno mjesto za život i uživanje – rekao je Vladimir Hamerlitz iz Opatije.

Nagli skok

Njegovo mišljenje međutim nije dijelila umirovljenica iz Opatije koja nije željela da joj objavimo ime, tvrdeći kako je Opatija itekako preskupa i kako su sve cijene u turističkoj sezoni porasle i za više od 10 posto, posebno cijene hrane.

Daniela Kinkela

– Za nas domaće ljude Opatije je preskupa. Sada u sezoni najviše su porasle cijene prehrambenih artikala u marketima. Skok cijena uoči turističke sezone dogodio se izuzetno naglo pa su me neke stvari i šokirale. Evo, neki dan sam bila s prijateljicom u opatijskoj kavani i dvije ledene kave sam platila 74 kune - rekla je Alessandra Selak iz Opatije. No, Daniela Kinkela iz Lovrana misli potpuno drugačije.

Petar Kürschner

– Ne, Opatija nije preskupa jer su neki gradovi, koji su puno manje atraktivni od Opatije, puno skuplji. Cijene u turističkoj sezoni treba dići, a uz to i zatvoriti sve Konzume, Bille, i ostale trgovačke lance iza osam sati navečer tako da gosti jedu i piju u restoranima, a ne da kupuju po marketima i hranu konzumiraju u opatijskim parkovima – rekla je Kinkela.

Izbor postoji

– Smatram da je sve dobro dok imaš izbora, a izbora u Opatiji imamo. Imamo kavanu hotela Milenij gdje je cijena crne kave izuzetno visoka, a imamo i caffe bar Barić gdje je cijena upola manja, a kava izvanredna. U odnosu na neke druge atraktivne turističke destinacije izvan zemlje, Opatija ipak ima nešto niže cijene – rekao je Opatijac Petar Kürschner Jr.

Alessandra Selak

Opatijski gosti Angele Uaessen i Marc Muytjens iz Nizozemske kažu kako su cijene onakve kakve su i očekivali te da odgovaraju usluzi koju su dobili. Cicilia Herzog iz Njemačke kaže kako je u Opatiju tek stigla te da ne može komentirati cijene, no kako je cijena hotela u Ičićima, u kojem su smješteni, prihvatljiva.

Cicillia Herzog

Jill Chapman

– Očekivali smo da će Hrvatska biti jeftinija, ali nije već su cijene podjednake onima u cijeloj Europi. Iznenađeni smo cijenom hrane, pića, pive, kave - istina sve te cijene jednake su onima u Europi, ali mi smo očekivali da će biti ipak nešto niže - rekla je Jill Chapman iz Engleske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.