U Opatiji niče golema višekatnica

Kvadrat stana s pogledom na Kvarner – 6.000 eura

Marina Kirigin

Na mjestu nekad male zgrade Zanatservisa niknulo je golemo zdanje / Snimio Marin ANIČIĆ

Na mjestu nekad male zgrade Zanatservisa niknulo je golemo zdanje / Snimio Marin ANIČIĆ

Mnogi će se prisjetiti definitivno najskupljih opatijskih »kvadrata« nuđenih svojevremeno u kompleksu Villa Arentz uz more, no s obzirom na to da su cijene nekretnina u Opatiji pale – neizvjesno je hoće li za ovih 15 novih stanova u Ulici Mileve Sušanj biti dovoljno zainteresiranih kupaca, što će pokazati vrijeme



OPATIJA  Vizura centra Opatije promijenjena je izgradnjom velike zgrade na lokaciji bivšeg »Zanatservisa«. U nešto više od godinu dana radova na tom prostoru porušen je bivši maleni objekt opatijske tvrtke, a nikla je višekatnica u kojoj će se uskoro naći luksuzni stanovi.


Ono što ponajviše plijeni pažnju prolaznika posljednjih dana, a koji ne mogu ne zamijetiti koliko je zgrada upečatljiva, dominantna i veća od nekoliko onih u najužem okruženju, jest i reklama veličine pročelja kuće na kojem je na pet jezika napisano kako se prodaju stanovi u zgradi.


  Riječ je o vrlo atraktivnoj opatijskoj lokaciji u Ulici Mileve Sušanj, na kojoj će se u novoizgrađenom objektu, prema riječima investitora iz opatijske tvrtke Skanex d.o.o., naći petnaest stanova veličine od 90 do 165 »kvadrata«. Stanovi će biti luksuzno opremljeni, zgrada raspolaže s garažnim parking mjestima i liftom, a na najvišem katu naći će se pet stambenih jedinica u sklopu kojih će biti izgrađeni mali bazeni i sunčališta na krovnim terasama.





Prisjetimo li se Ville Arentz, luksuznog stambenog kompleksa uz samo more, koji se po izgradnji pred nekih sedam godina započeo prodavati po tada abnormalnoj visokoj cijeni od 10.000 eura po kvadratu, u današnje vrijeme još je teže očekivati da će netko »zagristi« ovaj novi skupi opatijski »mamac« na početku glavne gradske ulice. Ipak, valja pričekati i vidjeti hoće li biti interesa na tržištu nekretnina za ovaj objekt, ili će baš kao i svojevremeno Villa Arentz – novi stanovi u središtu Opatije dugo ostati neuseljeni i prazni.



 


 Pametni dom


Na zgradi se svakodnevno užurbano radi, baš kao i na web stranici (www.scanex-opatija.com) na kojoj će već ovih dana biti dostupni apsolutno svi podaci o novoj višestambenoj zgradi i stanovima, ali i cijeni kvadrata novog stambenog prostora koji se prodaje pod sloganom »nekretnina s pogledom na Kvarnerski zaljev«.


 A cijena je »prava sitnica«. Prema riječima nadležne osobe koja nam se jučer javila na telefonski broj ispisan na reklamnom panou zgrade, »kvadrat« ove kuće prodavat će se po početnoj cijeni od 6.000 eura. Cijena uključuje uređenje interijera po želji kupca, odnosno uređenje kuhinje i ugrađivanje ormara, pojasnio je naš sugovornik naglasivši kako se radi o niskoenergetskoj A plus gradnji.   Projektant ovog »pametnog doma« s ekocertifikatima i sunčanim panelima, koji će zasigurno budućim stanarima pružiti veliki komfor i udobnost je Area Arhitekture d.o.o. iz Rijeka, a izvođač radova Graturs d.o.o. iz Čakovca.    

Na Kosovu – 1.500 eura kvadrat


Cijene nekretnina u Opatiji posljednjih su godina bitno pale, po nekim procjenama i do tridesetak posto, pa je pitanje hoće li novi stanovi brzo naći svoje vlasnike. Premda ima najava o ponovnom »buđenju« tržišta nekretnina, u praksi se događa da unatoč brojnim istaknutim reklamama diljem grada i oglašavanju prodaje na vrlo zanimljivim pozicijama, zainteresiranih kupaca spremnih »ući u posao« nema u izobilju.


Neke atraktivne lokacije i vile uz more još uvijek donekle drže solidnu cijenu, no primjerice cijena »kvadrata« u naselju Kosovo ili na Tošini bitno je pala u odnosu na razdoblje prije desetak godina. Tako se, primjerice, »kvadrat« stana u opatijskom naselju Kosovo na tržištu se cijeni oko 1.500 eura.