Kandidat Akcije mladih

Kurelić: Opatijci zaslužuju drugačiji način promišljanja proračuna

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Ono što Akcija mladih i ja kao kandidat za gradonačelnika nudimo, je racionalno i odgovorno trošenje proračunskog novca. Opatija je već dugo vremena svojevrsni taoc građevinskih lobija i hotelijera i mi to namjeravamo promijeniti. S jedne strane imamo građevinsku megalomaniju koja nas svih zadužuje, te ograničava budući rast i razvoj grada. Imamo vrtić koji se gradi na Punta Kolovi i smatram da je lokacija tog vrtića potpuno neprimjerena potrebama Opatijaca, te da je iznos novca koji se troši na njegovu izgradnju sulud. U Samoboru na primjer imaju vrtić za 130 djece koji košta 4 milijuna kuna, a mi za 200 djece trošimo 40 milijuna kuna. Osim što je na neprimjerenoj lokaciji, to je razbacivanje novca poreznih obveznika. 


Za taj iznos možemo izgraditi vrtić, novu školu i sva djeca mogu imati besplatan vrtić, udžbenike i produženi boravak. 


Trebamo mlađe goste


Ja mislim da Opatijci zaslužuju drugačiji način promišljanja proračuna i to je ono što mi iz AM-a nudimo našim sugrađanima. Lokacija ima još, projekt kod Vile Vranješ se može zaustaviti i prenamijeniti za stanogradnju, to bi bila idealna lokacija za nove stanove za mlade – a vrtić se može izgraditi na nekoj drugoj lokaciji koja će biti adekvatnija i bliže sadašnoj školi – rekao je Robert Kurelić, kandidat Akcije mladih za gradonačelnika Opatije na predstojećim izborima.




Osvrnuo se i na problematiku opatijskog turizma.


– Opatiji trebaju gosti između 19 i 49 godina, koji se u svim istraživanjima tržišta smatraju pravim potrošačima. Trebaju nam gosti koji neće stalno biti u hotelima, već će trošiti i izvanpansionski. Mi se sada žrtvujemo za hotele, uzimaju nam plaže i stavljaju previše ležaljki, za njih se točkasto mijenja prostorni plan kad god im padne na pamet, a osim toga svaka inicijativa mladih ili poduzentika se guši jer – gostima smeta. Dovedimo mlađe goste i svi ćemo biti zadovoljni – rekao je Kurelić.


Alberto Surina je govorio o programima za mlade u Opatiji.


– Jedna od glavnih stvari za koju ćemo se zalagati je osnivanje Kluba mladih, kao centra društvenog i zabavnog života, ali i edukacije. Bit će u njemu i info punkt za mlade, te osoba zadužena za koordinaciju – ako mladi žele otvoriti mesnicu, trgovinu, ili frizerski salon – imat će podršku u svim birokratskim zaprekama. Grad će mladim poduzetnicima u prvoj godini rada omogućiti poslovanje uz najam poslovnih prostora za kunu. Neka se okušaju na tržištu – objasnio je Surina.


Problemi iz zaleđa


Mario Jakotić se nadovezao temama iz zaleđa Opatije.


– Svi mjesni odbori u ovom trenutku dobivaju jednaku količinu novca, ali ga odbori bliže centru nemaju na što potrošiti, a udaljenijima, koji nemaju tako razvijenu infrastrukturu, ostaje premalo. Mi se zalažemo za pravedniju raspodjelu tog novca, a također, upozoravamo i na problem da u zaleđu vodovodna i kanalizacijaska infrastruktura nije dovoljno kavlitetno napravljena. Priključci za vodu su enormno skupi, od 3.000 do 5.000 kuna, te se rijetki priključuju, a kanalizacija nije dovoljno kvalitetno provedena i sva se domaćinstva, unatoč velikom interesu na nju ne mogu spojiti – zaključio je Jakotić.