Sezona pred vratima

Kupališta dobivaju novo ruho: Tomaševac do ljeta postaje raj za djecu

Marina Kirigin

Do sezone kupanja u novom ruhu – opatijsko dječje kupalište Tomaševac

Do sezone kupanja u novom ruhu – opatijsko dječje kupalište Tomaševac

Iz Grada Opatije očekuju da će se na kupalištu Tomaševac zavijoriti Plava zastava, preuredit će se i Lido, dok se idejni projekt za uređenje Slatine upravo usuglašava s konzervatorima



OPATIJA » Bolna točka opatijskog turizma već godinama su neuređena kupališta, no ove sezone slika bi, bar prema najavama koncesionara, trebala biti ipak nešto drugačija. Investitor i koncesionar kupališta Lido, Zoran Maržić nakon Uskrsa je najavio početak radova na uređenju tog kupališta, a prema najavama Grada Opatije potpuno će se urediti i dječje kupalište Tomaševac.


Bit će to tematska plaža sa sadržajima primarno namijenjenim djeci, a Grad Opatija će kako saznajemo u uređenje uložiti oko 300.000 kuna. Očekuje se kako će se već ovog ljeta na tom kupalištu zavijoriti Plava zastava.


 – Željenom izgledu uređenja Tomaševca prethodit će tako dohrana plaže pijeskom kako bi se sanirala oštećenja nastala od utjecaja valova i jakih vjetrova južnih smjerova, zatim izmještanje dijela šetnice iz prostora plaže, obnove ograda, ulaznih vrata, te postavljanje sprava na igralištima, fontane za vodu, tuševa, rukohvata i stepeništa za ulaz u more, kao i rekvizita za igre u moru. Postavit će se i toranj za spasioce na plaži, a potom i posude za odvojeno sakupljanje otpada… U proračunu Grada za uređenje Tomaševca osigurano je 300.000 kuna, radove će izvesti djelatnici tvrtke Parkovi d.o.o., koji bi prema planovima onda i upravljali tematskom dječjom plažom Tomaševac – stoji na web stranicama Grada Opatije.




 Međutim, do uređenja Slatine definitivno ove godine još neće doći. Projekt koji radi Grad Opatija sa tvrtkom Rivijera i MO Vasanska još je u fazi usuglašavanja.


 – Grad je u suradnji sa svim zainteresiranim stranama, od aktualnih korisnika poslovnih prostora na Pančeri, do nadležnih u mjesnim odborima naručio izradu idejnog projekta uređenja Slatine, koji je sada u završnoj fazi i usuglašavaju se detalji s konzervatorima. Cilj je da Opatija dobije centralno kupalište, uređeno i obnovljeno prema mjeri ove turističke destinacije – objavljeno je na gradskim stranicama.


 Županijska skupština nedavno je donijela odluku o namjeri davanja koncesije za korištenje plaže Royal, pa je tako za očekivati da će i ovaj dio obalnog pojasa dobiti novo lice. Najvjerojatnije će najviše interesa za to kupalište iskazati Milenij hoteli, odnosno vlasnik potpuno obnovljenog hotela Royal, a kako bi taj prostor ispod samog hotela namijenio svojim gostima.