Zanimljiv projekt

Kulturni front: Projekt “Welcome” za zajedništvo među generacijama

Aleksandra Kućel Ilić

Predstavnice udruge »Kulturni front« na prvom Danu streličarstva unutar projekta Welcome /a rhiva NL

Predstavnice udruge »Kulturni front« na prvom Danu streličarstva unutar projekta Welcome /a rhiva NL

Suradnjom Crvenog križa i Udruge mladih »Kulturni front« ove godine sadržajnije ljeto za osobe treće dobi



U Opatiji se od lipnja ove godine provodi niz rekreativnih aktivnosti i edukativno-zabavnih radionica okupljenih u projektu »Welcome«. On predstavlja zajedničko nastojanje Gradskog društva Crvenog križa i Udruge za razvoj kulture mladih Kulturni front, uz pomoć Turističke zajednice Grada Opatije, da se starijim osobama, i domaćem stanovništvu i turistima, ponude programi i aktivnosti koji će im omogućiti da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vrijeme.


U sklopu projekta već je održan niz rekreativnih šetnji poznatim opatijskim šumskim Šetalištem Carmen Sylve, uz mjerenje tlaka i šećera, a nedavno se sadržaj projekta proširio i uključivanjem drugih edukativno-zabavnih aktivnosti. Na igralištu na Tošini održan je prvi Dan streličarstva unutar projekta Welcome, na kojem je sudjelovalo više od 80 posjetitelja, uglavnom starijih, iz Opatije i šire okolice. U događanju su organizirano sudjelovale brojne udruge i organizacije, uključujući članove MO-a Tošina, Kluba 60+ Crvenog križa Opatija, aktiviste i štićenike Doma za starije i nemoćne Opatija, članove UHDVDR-a iz Opatije, udruge umirovljenika Opatije i Matulja, kao i članove i aktiviste Hrvatske stranke umirovljenika. Događanje je uključivalo radionice amaterskog streličarstva i mali nagradni turnir u streličarstvu, ali i niz zabavnih stolnih društvenih igara, kao i poznatu igru »Lov na blago«. Uz to, u suradnji s Mjesnim odborom Tošina organiziran je i besplatni roštilj za sudionike i posjetitelje.



Organizatori su zahvalili brojnim sponzorima koji su osigurali nagrade za turnir u streličarstvu i za igru »Lov na blago«, kao i pokroviteljima bez čije pomoći ne bi bilo moguće provesti projekt, a riječ je o Filantropskom fondu »Zajedno za zajednicu«, čiji su član i Milenij hoteli, te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva i Zakladi Kajo Dadić.





– Riječ je o aktivnostima koje redovito organiziramo, poput obilježavanja Međunarodnog dana stolnih igara u Linku ili Archery Day na Učki, a koje su ipak nešto zanimljivije mladima iz Opatije i okolice. Svjesni da, nažalost, nedostaje sličnih aktivnosti i za naše starije sugrađane, odlučili smo zajedno s Crvenim križom kroz projekt »Welcome« pokazati starijim osobama čime se naša Udruga bavi te ih pozvati na naše najveće događanje, 12. Festival Liburnicon koji će se od 18. do 20. kolovoza održavati u opatijskoj osnovnoj školi – rekli su iz Udruge Kulturni front.


– Rad na projektu »Welcome« izvrstan je pozitivan primjer zajedništva među generacijama, a velik interes i izrazito pozitivni komentari posjetitelja motiviraju nas da nastavimo s organizacijom sličnih događanja, vjerojatno već početkom jeseni – istaknula je Đana Pahor, ravnateljica Crvenog križa Opatija.