Kongres mediteranske kuhinje

Kuharska elita na Kvarneru: Opatija između Napulja i Barcelone

Aleksandra Kućel Ilić

Sudionici kongresa u Villi Angiolini uz mediteranski stol prebogat svakojakim delicijama / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Sudionici kongresa u Villi Angiolini uz mediteranski stol prebogat svakojakim delicijama / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kongres se održava u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta i na još nekoliko lokacija, poput Lido Bevanda Beach Resorta gdje će nastupati talijanski i francuski pizza majstori, te restorana Bevanda i Kukuriku gdje će kuhati hrvatski, talijanski i španjolski kuhari, sve u cilju promocije mediteranske gastronomije



OPATIJA Opatija 2015. godine između Napulja 2014. i Barcelone 2016. godine… Ulazak u društvo velikih gradova, maloj je Opatiji omogućila uloga domaćina u jučer započetom Kongresu mediteranske kuhinje pod organizacijskom palicom talijanske tvrtke By Tourist, a koji će glavni dio programa imati danas.


Naime, nakon Napulja u kojem je prvi put održan, Opatija je dobila čast da bude domaćin drugoga po redu Kongresa koji se održava u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta, ali i na još nekoliko lokacija, poput Lido Bevanda Beach Resorta gdje će nastupati talijanski i francuski pizza majstori, te restorana Bevanda i Kukuriku gdje će kuhati vrhunski hrvatski, talijanski i španjolski kuhari.


Cilj kongresa je okupiti najistaknutije kuhare iz mediteranskih zemalja, koji će imati priliku ne samo za razmjenu iskustava, već i za obogaćivanje znanja u cilju promocije mediteranske gastronomske tradicije i izvornih namirnica.


Povratak prirodnom




Kako se moglo saznati sinoć u Villi Angiolini gdje je domaći šef kuhinje Andrej Barbieri iz restorana Bevanda, već imao priliku za razmjenu iskustava s kolegama iz Italije i Španjolske, jer se navečer organizirala i prava gastro fešta u ovom opatijskom restoranu, na prestižnom kulinarskom skupu, raspravljat će se o aktualnom gastronomskom trenutku današnjice.


U sklopu kongresa, hrvatski i talijanski proizvođača namirnica, te distributeri i dobavljači će moći sklapati poslove, a na okruglom stolu će sudjelovati najbolji šefovi kuhinja i predstavnik Michelin vodiča.


Fausto Arrighi, bivši direktor, a danas konzultant gastro vodiča Michelin, dotaknuo je najvažnija pitanja o kojima se želi raspravljati: potcrtao je da u zdravoj mediteranskoj prehrani sve počinje od kvalitete i izvornosti proizvoda – nekad nije bilo hladnjaka i ljudi su jeli samo svježe kupljene ili ubrane proizvode, no danas se uglavnom kupuje u supermarketima i ne zna se niti pravo porijeklo namirnice niti kvaliteta.


– Vratiti se osnovnim, prirodnim proizvodima – baš to je u mediteranskoj kuhinji najvažnije. Jer jesti loše, znači i osjećati se loše, no uz promociju sela i domaće kuhinje, te povratak izvornim vrijednostima, što sve promovira mediteranska kuhinja – možemo govoriti i o povratku zdravoj prehrani, rekao je Arrighi.



– Ovaj kongres nam daje rijetku priliku u kojoj hrvatska kuhinja može konkurirati europskoj i mediteranskoj gastronomiji, te da kroz razmjenu iskustava s kolegama, a da ne moramo sjesti u avion, saznamo gdje smo u svijetu kuhanja. U Opatiji smo ugostili izuzetne profesionalce i nećemo morati otići sve do Napulja da bismo vidjeli kako se pripremaju vrhunske pizze – sve ćemo to moći saznati ovdje, doma – rekao je kuhar Andrej Barbieri. A kako je jučer podvukao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je Barbierija nazvao »najboljim kuharom Hrvatske«, ako se nakon kongresa neki od ovdašnjih restorana uspiju uvrstiti i u stroge kriterije Michelinovog gastro vodiča – uspjeh manifestacije će biti tim veći. Ili iz drugog ugla – da se kongres nije uspio dovesti u Opatiju – takva mogućnost zacijelo ne bi niti postojala.



Poštivanje sezone


Na tragu izvornih vrijednosti, Paolo Gramaglia, šef kuhinje nagrađivanog restorana President iz Pompeja, u Opatiju je sinoć donio  i za  degustaciju izrezao antički specijalitet – panetone. – Tajna ovog panetona je u povijesti, a vrijednost mediteranske gastronomije počiva u tradiciji. I tek kada upoznaš tradicijske vrijednosti određenog kraja, upoznat ćeš i tajne kuhinje po kojima je neka zemlja poznata, otkrio je Gramaglia koji je eto, iz antičke luke Pompei jedan stari recept koji otkriva bogatstvo prošlosti, doveo u, kako je istaknuo »modernu turističku luku Opatiju«.


Izvornost i kvalitetu kao temelje mediteranske kuhinje naglasio je i majstor za talijansku paštu Agostino Iacobucci iz poznatog restorana u Bologni, koji kaže da je tajna zdrave kuhinje i vrhunski pripremljene tjestenine zapravo u poštivanju sezonskih namirnica i njihovom korištenju baš onda kada im je »štajon«.


– Sačuvati izvornu kvalitetu namirnice zapravo znači sačuvati zdravlje, a to je ono što svi priželjkujemo, zaključio je Iacobucci.  


O kongresu na kojemu su ujedno promovirane i turističke ljepote Opatije i okolice, na presici koja je zaključena uz mediteranski stol bogat svakojakim delicijama, govorili su još i Luisa del Sorbo, voditeljica komunikacija tvrtke By Tourist, Bevandin šef kuhinje Andrej Barbieri, gradonačelnik Ivo Dujmić, te Goran Pavlović iz TZG-a.