Dijelu građana lakše do sredstava iz Fonda

Kuće pod zaštitom imaju najteži put do obnove

Aleksandra Kućel Ilić

Proljetni popravak vološćanskih krovova »u oku kamere« / Foto: M. ANIČIĆ

Proljetni popravak vološćanskih krovova »u oku kamere« / Foto: M. ANIČIĆ

Program obuhvaća obiteljske kuće s do 3 stana i 600 »kvadrata« građevinske bruto površine, a moguće je prijaviti jednu ili više mjera energetske učinkovitosti



OPATIJA/LOVRAN/MATULJI » Dani pred sam start ljetne turističke sezone diljem Liburnije koriste se za zadnje, užurbane pripreme i dovršavanje svih onih radova kojima jednostavno »neće biti mjesta« u lipnju, srpnju ili kolovozu. Za one koji se tek pripremaju za »nove izazove«, ima zanimljivih novosti. 


   Primjerice, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je na svojim web stranicama Javni poziv građanima za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Radi se o vrlo korisnoj akciji, a čije se detalje može saznati i na službenim gradskim, odnosno općinskim web stranicama Grada Opatije, te općina Matulji i Lovran. 


  Prijave direktno u Fond


– Ove godine do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljske kuće građanke/građani Opatije moći će prijavom direktno u Fond. 




   Postupak je pojednostavljen te program ove godine obuhvaća obiteljske kuće s maksimalno 3 stana i do 600 »kvadrata« građevinske bruto površine. Moguće je prijaviti jednu ili više mjera energetske učinkovitosti (zamjena vanjske stolarije,povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice , ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla) odnosno jednu mjeru obnovljivih izvora energije (ugradnja sustava sa sunčanim toplinskim pretvaračima, ugradnja sustava s kotlom na drvnu sječku/pelete, ugradnja sustava s dizalicom topline A energetske klase, fotonaponskih pretvarača) – pojašnjeno je na službenim internetskim stanicama Grada Opatije. 



 Fond projekte sufinancira s 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazi nekretnina. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogu dobiti 80 posto odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko-planinska područja te druga skupina otoka 60 posto, odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.



   Dakle, bitna je promjena ta što se za razliku od prošle godine kada su se zainteresirani za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća morali prijavljivati kod jedinica lokalne samouprave, sada svi zainteresirani mogu javiti direktno u Fond za zaštitu okoliša. Procedura se dakle pojednostavila, a s obzirom da je ušteda energije i što uređeniji izgled kuća koje su »štedljive« ili koriste obnovljive izvore energije poput solarne energije i sl. ujedno i »zaštitni znak« svake sredine,  pogotovo priobalnih predjela koji žele biti što ljepše i sređenije turističke sredine, lokalna samouprava podržava ovakve inicijative i građane o svemu informira između ostaloga i putem internetske objave. 


  Kome treba odobrenje konzervatora


– Sada je puno jednostavnije prijaviti se na javni poziv nego li je to bilo prošle godine, jer su pravila pojednostavljena. Treba zvati ovlaštenog certifikatora s područja PGŽ-a, a kompletan popis je također objavljen na našim službenim stranicama. Pri ovome će najviše problema biti kod onih kuća koje su u zoni zaštite, odnosno spadaju pod zaštićenu kulturnu baštinu, jer sve takve kuće moraju imati i odobrenje konzervatora. Uglavnom, zainteresiranima se preporučjue da se prijave što prije, a upute su javno objavljene i vrlo detaljne. Ukoliko netko ipak nema tehničkih mogućnosti za pristup informacijama, ili mu nešto od objavljenog nije jasno, može doći do nas u Općinu Lovran, te ćemo im potrebno razjasniti. Jedino, naglašavam još jednom, teškoće bi se mogle pojaviti kod zgrada unutar zaštićene jezgre – rekao je na ovu temu lovranski načelnik Alan Sanković.