RJEŠENJE PROBLEMA

Krenuo smjenski rad vrtića u Velom Brgudu, zadovoljni i roditelji i djeca

Marina Kirigin

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Centralni objekt Dječjeg vrtića Matulji i Područni odjel Veli Brgud radit će od 6 do 21.30 sati, u skladu s radnim vremenom roditelja, a djeca će i dalje provoditi maksimalno do 10 sati u vrtiću



VELI BRGUD Nakon podužeg iščekivanja roditelja, područni dječji vrtić u Velom Brgudu otvorio je svoja vrata. Obnovljeni objekt oduševio je mališane i roditelje za koje je organizirano i predstavljanje projekta smjenskog rada vrtića pod nazivom »Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta«. Tom prigodom istaknuto je da mlade obitelji danas rade na sve zahtjevnijem tržištu koje uključuje i smjenski rad, što predstavlja ozbiljan problem kada su u pitanju djeca i njihov smještaj u predškolske ustanove čiji rad nerijetko nije prilagođen takvim potrebama.


Upravo zato Općina Matulji pripremila je projekt usmjeren na rješavanje ovog problema, aplicirala ga na natječaje EU fondova te dobila stopostotno financiranje projekta kroz bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda Operativni program »Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.« u visini od 3,4 milijun kuna za potrebe organizacije smjenskog rada u Dječjem vrtiću Matulji koji će sigurno pridonijeti usklađivanju poslovnog i obiteljskog života mladih roditelja na području Općine Matulji.


– Općina Matulji teritorijalno je izuzetno velika općina, gotovo četiri puta veća od Grada Rijeke, pa će se smjenski rad vrtića odvijati na dva područja kako bi bio što dostupniji svim roditeljima s područja Općine. Tako je rad predviđen u centralnom objektu Dječjeg vrtića Matulji te Područnom odjelu Veli Brgud, i to u vremenu od 6 do 21.30 sati, u skladu s radnim vremenom roditelja, a djeca će i dalje provoditi maksimalno do 10 sati u vrtiću.




Ovim projektom koji će trajati 30 mjeseci značajno je podignut standard boravka djece u matuljskoj predškolskoj ustanovi, budući da su zaposlena četiri nova odgajatelja na puno radno vrijeme, jedan koordinator projektnih aktivnosti, kuharica i spremačica na pola radnog vremena, a projekt omogućava da se još veća pažnja posveti djeci s teškoćama pa je zaposlen i logoped – stručnjak edukacijskog rehabilitacijskog usmjerenja, i to na puno radno vrijeme.


Time će se teškoće u razvoju djece moći što ranije detektirati, a upravo rana intervencija siguran je put do bržeg rješavanja problema. Upravo zato ovaj projekt omogućit će i dodatnu edukaciju dvoje odgajatelja za rad s djecom s teškoćama. Nabavit će se i nova didaktička oprema te dodatno opremiti senzorna soba – istakla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji.


U okviru projekta planirana su sredstva za daljnje promicanje tradicijske baštine i čakavskog narječja te unapređenje novih ekoprojekata koji se već niz godina intenzivno provode u Dječjem vrtiću Matulji i po čemu je ovaj vrtić i prepoznatljiv. Za sada smjenski rad vrtića koristi 32 djece, a više o projektu zainteresirani mogu naći na novoj web stranici namijenjenoj upravo smjenskom radu vrtića.