Novo ruho

Kreće preuređenje vološćanskog kupališta: U Opatiji ne štede, evo kako će izgledati Črnikovica

Ljiljana VIdmar Erjavec

Foto: M: GRACIN

Foto: M: GRACIN

Popularno vološćansko kupalište će dobiti potpuno novi izgled i do svibnja iduće godine postati plaža kulture uz brojne sadržaje i novo sunčalište za 90 kupača na krovu iznad pratećih sadržaja



Sa završetkom glavne turističke sezone, koja nas ove godine, usprkos posebnostima i izazovima koje je donijela i na Opatijsku rivijeru, ipak nije razočarala, Grad Opatija je spreman za početak novih investicija. Ove će se jeseni tako Volosko pretvoriti u pravo malo gradilište jer već idućeg tjedna počinju radovi na preuređenju Trga Volosko, a po završetku sezone kupanja, nakon 1. listopada startaju i građevinski radovi na uređenju plaže Črnikovica, popularne plaže u Voloskom.


Tako već 16. rujna, počinju pripremni radovi na osiguranju gradilišta na Trgu Volosko. Izvođač radova su opatijski Parkovi d.o.o.


Investicija je to vrijedna 500 tisuća kuna, s uračunatim pdv-om. Radovi bi, prema planu, trebali biti završeni početkom studenog ove godine. Nakon skidanja postojećeg opločenja, napravit će se oborinska odvodnja te potom postaviti novo kvalitetno kameno opločenje trga, postojeće drveće se zadržava, a uklanja se samo jedno osušeno stablo.





Zelena oaza


Tako će ovaj mali pitoreskni Trg i dalje ostati zelena oaza, koja nudi ugodnu hladovinu s pogledom na Vološćansku luku i tijekom najtoplijih ljetnih dana. Skulpture koje su postavljene na trgu, nakon rekonstrukcije površine, bit će ponovno vraćene na svoja mjesta. Napomenimo da je Volosko za graditelje, kao specifična cjelina pod konzervatorskom zaštitom, posebno zahtjevno pa je stoga i ovaj projekt rađen s dužnom pozornošću i pod nadzorom konzervatora kako bi nakon završetka radova sve bilo u skladu s vizurom malog primorskog gradića. Volosko će tako dobiti novouređeni kvalitetan prostor na kojem se rado okupljaju i domaći i gosti.


Svi kupači koji se kupaju na Črnikovici, omiljenoj plaži brojnih domaćih ljudi, ali i gostiju iduće će kupalište sezone moći uživati na lijepom i adekvatno uređenom kupalištu sa svim potrebnim sadržajima.Prema projektu koji je naručio Grad planiran je potpuno novi izgled kupališta. Površina obuhvata radova iznosi ukupno 1.612 četvornih metara, a ukupna je vrijednost investicije 1.340.600,00 kn, od čega je za uređenje plaže Črnikovica Grad Opatija dobio sredstva Ministarstva turizma u iznosu od 400 tisuća kuna.


Atraktivna Črnikovica


Tako će se značajno povećati plažni prostor, unaprijediti kvaliteta postojećih sadržaja i povećati atraktivnost lokacije, baš kao i turistička ponuda Črnikovice, a sve uz očuvanje prirodnog žala u uvali, pa se tako postojeća šljunčana plaža neće dirati.Projekt je zamišljen i napravljen sa zadanom temom – plaža kulture.

Prateći sadržaji bit će raznoliki: ugostiteljski, trgovački, primjerene sanitarije, tuševi, kabine. Posebnost je projekta da će na krovu tih objekata biti uređeno sunčalište na kojem se planira osigurati prostor za 90-tak kupača.


Iznad tih objekata bit će postavljena krovna konstrukcija s funkcijom sunčališta i sigurnosnim ogradama. Platoi i staze bit će ambijentalno osvijetljeni i opremljeni urbanom opremom (koševima, klupama i slično). Postojeći sanitarni čvor posljednji je put uređen 2013. godine, no planira se rekonstruirati zbog estetskih razloga i boljeg uklapanja u cjelinu.


Naravno, zadržavaju se sve postojeće zelene površine koje će biti osvježene i prikladno uređene. Tako bi u vrlo bliskoj budućnosti ova plaža trebala postati prostor za održavanje raznih kulturnih zbivanja i eno-gastro događaja: predstave, projekcije filmova, izložbe na otvorenom, prezentacije jela i vina, ono je što će se gostima nuditi na plaži Črnikovica već od iduće godine.


Izvođač radova na plaži je Vodogradnja d.o.o. iz Rijeke. Rok za završetak radova na plaži Črnikovica je početak svibnja 2020. godine.


Centar Mohorovičić pred otvaranjem


Posebna je priča iz Voloskog i završena prva faza uređenja Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Domu Liburnija, koji je pred otvaranjem dok se istovremeno očekuje nastavak uređivanja Centra u drugoj fazi i to sredstvima Ministarstva turizma za koja je Grad Opatija aplicirao na Javni poziv za Program razvoja turističke infrastrukture u 2019.