Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Carski grad

Kočije, oldtimeri i slavni turisti: Povratak u prošlost na opatijski način

Foto: Marin Aničić
Foto: Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 11:38 2019-07-17T11:38:22+02:00

Glavna gradska prometnica, od skretanja za luku do Slatine, u subotu će na jednu večer oživjeti vrijeme romantike i raskoši 

OPATIJA – Vrijeme romantike i raskoši, kada su Opatijom šetale slavne osobe koje danas srećemo na stranicama povijesnih udžbenika i koje su oblikovale modernu kulturu, umjetnost i društvo, oživjet će ponovo u subotu, 20. srpnja na tradicionalnoj opatijskoj manifestaciji Carski grad. Brojne lokacije u gradu postat će vrata i prozori u svakodnevicu Opatije s početka prošlog stoljeća, a posjetitelji će se moći družiti sa slavnim gostima, ali i ribarima i barkajolima te uživati u glazbenim, scenskim i plesnim programima.

Glavna gradska prometnica, od skretanja za luku do Slatine, na jednu će večer postati vremeplov koji će posjetitelje povesti kroz rane dane opatijskog turizma.

Frakovi i krinoline

Taj će put imati 21 stanicu, na kojima će putnike kroz vrijeme dočekati Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić, Braća Lumiere i drugi poznati posjetitelji Kraljice Jadrana, kao i brojne druge scene iz gradske svakodnevice pred više od stotinu godina.

Na glavnu će se ulicu vratiti oldtimeri, stara vatrogasna kočija DVD-a te viktorijanska i bajkovita kočija, šetači u frakovima i krinolinama, s sve će pratiti glazba, ples i umjetnost. Carske koncerte održat će Martina Majerle Trio, Klapa Volosko, Zasedba Kranjci, Kvaret Veljak, Vivien Galetta i Voljen Grbac te umjetnici klasične glazbe Srećko Valušek, Ivan Bošnjak, Alberto Surina, Mihalj Ivković, Iva Katarinčić te Esperanza i Claudio Frank, a tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije predstavit će stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Zatvorena glavna cesta

Zbog navedene priredbe, u subotu, 20. srpnja u 18 sati se zatvara Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine (ex. hotel Zagreb); cesta se otvara sljedećeg jutra u 4 sata. Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme Novom cestom, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

Vremeplov

Kroz ovogodišnje izdanje Carskog grada ispreplest će se i kostimirana vođenja projekta Opatijski vremeplov, te će stručni vodiči na engleskom jeziku sve zainteresirane posjetitelje provesti kroz povijest Opatije, a uz brojne lokacije u središtu grada svi posjetitelji moći će pogledati i zanimljive izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i Švicarskoj kući.

Uz kabaretski program okrjepu za istraživače uzbudljivih dana opatijske povijesti pružit će i starinska pivnica, a zanimljiv program s početkom u 20 sati uz bogatu ugostiteljsku ponudu ponudit će pregršt iznenađenja na brojnim lokacijama u središtu Opatije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze