Kuharica "Slatko doba"

Knjiga Marlene Priskic: Što se nekad jelo u vilama Opatije i Lovrana

Aleksandra Kućel Ilić

Krema gospođe Marušić / Snimio Marin ANIČIĆ

Krema gospođe Marušić / Snimio Marin ANIČIĆ

Predstavljanje manuskripta Codex Laurianensis i knjige »Slatko doba - Izvorni recepti iz kvarnerskih vila Opatije i Lovrana (1910. - 1941.)« autorice dr. phil. Marlene Priskic, do zadnjeg je mjesta ispunilo opatijsku Villu Angiolinu, a publika je otišla kući nakon bogatog programa, puna dojmova



OPATIJA Predstavljanje manuskripta Codex Laurianensis i knjige »Slatko doba – Izvorni recepti iz kvarnerskih vila Opatije i Lovrana (1910. – 1941.)« autorice dr. phil. Marlene Priskic, do zadnjeg je mjesta ispunilo opatijsku Villu Angiolinu, a publika je otišla kući nakon bogatog programa, puna dojmova.



Naime, bila je to večer tijekom koje su mogli uživati ne samo u promociji vrijedne kuharice koja je, kako se moglo čuti tijekom večeri »puno više od obične kuharice«, već i u iznimnom glazbenom programu i za veliko finale – degustirati slastice po recepturama »naših nona i pranona«.




Codex Laurianensis je manuskriptna zbirka recepata slastica, datirana od 1910. do 1941. g., koju je više od 30 godina vodila i pisala Madame Heda (Hedvige), dama visoke buržoazije koja je u to doba živjela na Opatijskoj rivijeri.


Tek izišla publikacija autorice Marlene Priskic, rođene u Italiji, ali lovranskih korijena, sastoji se od sedam poglavlja u kojima je uneseno 315 recepata iz izvornog manuskripta.


Prvi puta u Hrvatskoj nastupio je muški Vokalni ansambl Nostalphoniker iz Münchena s izvedbom nekad popularnih šansona, ali za ovu prigodu i obradom Serenade Opatiji, te sama autorica knjige koja je ujedno i pijanistica, Marlene Priskic s pijanisticom Sandrom Klen.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU!