"Zajedno za bolju Opatiju"

Kirigin predstavio pet koraka revitalizacije Voloskog

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ



VOLOSKO Volosko je jedno od najljepših mjesta na Jadranu. Mnoge bi destinacije uložile milijarde da izgrade repliku takvog mjesta i koriste ga u sklopu luksuznog turističkog resorta.


Volosko je dokaz da još uvijek ne upravljamo najbolje turističkim potencijalima te primjer da nam se turizam, na žalost, još uvijek događa određenim dijelom sam od sebe.


Volosko je polazna točka Lungomara, značajnog aduta opatijske turističke ponude i centar nedovoljno pozicionirane eno-gastronomske scene koji sladokusci čuvaju kao najbolje čuvanu tajnu kvarnerskog turizma.




Čulo se to na konferenciji za novinare koalicije Zajedno za bolju Opatiju, koju su u Voloskom održali kandidat za gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin, kandidat za zamjenika gradonačelnika Jadran Rubeša i kandidat na listi za Gradsko vijeće i bivši pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić.


Na konferenciji je predstavljeno pet koraka revitalizacije Voloskog. Prvo je uređenje mjesta uvođenjem reda u prostor. Volosko ne treba dodatno izgraditi, treba ga očuvati i urediti. Potrebna je nova regulacija prometa prilagođena sezonskim aktivnostima i potrebama stanovnika, izgradnja garaže na Črnikovici, standardizacija uređenja ugostiteljskih objekata, značajno ulaganje u okoliš sadnjom mediteranskog zelenila i pretvaranje monolitnih betonskih površina u zelene prostore i kreativna dječja igrališta.


Treba razvijati Volosko kao mjesto butik hotela i vibrantne kulinarske scene. Drugo o čemu treba voditi brigu je uređenje plaža, a treći korak Volosko kao ljetni (epi)centar kulturnih i zabavnih manifestacija – ribarsko mjesto je prirodna pozornica mediteranskog štiha koja omogućava odgovarajuće zabavne i kulturne sadržaje. Četvrti korak podrazumijeva značajnu promociju Voloskog  jer ono ima sve potencijale da postane regionalni centar eno-gastronomije, što zaslužuje unapređenje infrastrukture i ciljanu promociju branda Voloskog od strane Grada Opatije i Turističke zajednice.


Na kraju, ne i najmanje važno, je ulaganje u društvene i kulturne sadržaje  – izgradnjom dvorane Marino Cvetković, Voloskom je omogućeno pozicioniranje na sportsko-rekreativnoj mapi regije; mjesto sportova na moru i morske rekreacije; značajnije ulaganje u uređenje zgrade i unutarnjih prostora Doma Liburnija omogućit će stvaranje čvršće zajednice te će omogućiti pružanje obrazovnih, kulturnih i kreativnih te rekreativnih sadržaja s ciljem privlačenja kreativnom i zdravom načinu života građana, posebno djece, s područja Voloskog i Tošine.


Dom Liburnija može postati centar cjeloživotnog učenja i umjetničkih radionica za stanovnike s ovog područja Opatije.


Fernando Kirigin, Jadran Rubeša i Vedran Kružić složili su se da će revitalizacija Voloskog i njegovo pretvaranje u pravi turistički adut Opatije nakon osvajanja vlasti biti  jedan od glavnih prioriteta lijeve koalicije.